Ylvas tankar om fotbollsavslutningen!

Ylva på kansliet, 24 nov 2011

Sundbybergs IK Fotboll har en hel del olika arrangemang varje år. Det är bland annat cuper, fotbollens dag, nationaldagsfirande, avslutningar, fotbollsskolan och lekis.

För att vi ska kunna genomföra alla dessa arrangemang är vi beroende av att ideella krafter, och till vår stora lycka har vi ett antal eldsjälar som alltid ställer upp!

I helgen arrangerade vi stor ungdomsavslutning i Löthallen för vår 5-och 7-manna spelare. På plats för att hjälpa oss finns tidigare ledare som idag inte har aktiva barn i klubben, fastrar, arbetskamrater och framför allt ett gäng killar 18-24 år där de flesta är aktiva spelare i klubben. Grabbarna var på plats 07:30 på kansliet för att packa med alla saker som ska transporteras från kansliet till Löthallen. Det är mycket mer än man tror!!

Under dagen grillade de hamburgare, sålde lotter, delade ut saft och bullar, var med på prisutdelningar och var också med om att städa hallen och även köra tillbaka allt till kansliet. Själv är man vid denna tidpunkt minst sagt mör i hela kroppen och vill bara hem och sträcka ut i soffan. Man blir så himla varm i hjärtat när kommentaren från killarna då är: Det här var ju kul, när är nästa sak vi kan vara med på?

Jag vill rikta ett JÄTTE TACK!! Till alla Er som ställer upp, ibland på väldigt kort varsel, det är tack vare Er som verksamheten går runt!

5 kommentarer. Skriv en kommenter

Äntligen 9-mannafotboll i Stockholm

Kansliet, 18 nov 2011

Igår deltog jag på Stockholms fotbollsförbunds representantskap (rep.skap). Rep.skapet är debattforumet som är till för att utveckla  och förhoppningsvis förbättra distriktsfotboll till det bättre. Rent formellt fungerar det på så vis att varje Stockholmsregistrerad förening inom ramen för förbundet har en röst för att bland annat ta beslut i förväg delgivna motioner, serieindelning  för kommande säsong, tävlingsbestämmelser etc. Rep.skapet kan också uppdra åt förbundsstyrelsen att vidare reda ut vissa frågor.

I samband med förra årets rep.skap presenterades ett förslag som gick ut på att vi i Stockholmsfotbollen skall införa 9-mannafotboll och rep.skapet ställde sig positiv till förslaget dock ansågs inte frågan tillräckligt utredd. Styrelsen fick då i uppdrag att till nästa års rep.skap utreda frågan och komma med ett bearbetat förslag. Och så blev fallet i år. Förslaget i sin helhet innebär följande:

  • Från och med 2013 införs 9-manna för 13-åringar (spelare födda 00) istället för 11-manna
  • 9-manna ska genomföras med resultat, tabeller och slutspel
  • Spelplanen kommer att vara mellan straffområdena på en 11-mannaplan
Varför detta beslut?

Spelplanen är helt enkelt bättre anpassad efter 13-åringars fysik och med färre spelare blir det fler bollberöringar per spelare vilket gynnar en mer spelande, teknisk och utvecklande fotboll. 

Jag anser att beslutet är helt rätt och ligger i linje med hur många framgångsrika nationer i Europa resonerar kring spelarutveckling. Jag hoppas att nästa steg är att det även införs för 14-åringar. 

Bra jobbat Stockholmsfotbollen!!


 

2 kommentarer. Skriv en kommenter

Gästbloggare: Denise Gustafsson

Gästbloggare, 14 nov 2011

Hej,

Mitt namn är Denise Gustafsson, jag är 19 år och jobbar sedan en period tillbaka på SIK Fotbolls kansli. Vill man nå mig så görs det bäst på denise.gustafsson@sik.org. Jag är den som kommer att ta hand om försäljning av kläder, administrera cuper och en massa andra saker.

Så hur ser mina dagar ut?

Nu när Stephanos är borta på lyxsemester i New York så blir det lite mer eget ansvar men han är ändå på mig om vad som ska göras, som detta blogginlägg som han verkar sakna väldigt mycket.

Jag kommer in till kansliet klockan nio på morgonen för att gå igenom mail, anmälningar till cuper och sammanställa lagmaterial inför nästa säsong. När detta är klart finns det andra uppgifter som ska göras bland annat så ska det fixas en massa inför avslutningen och det absolut roligaste nämligen städa herrarnas förråd. När man är där inne så drömmer man om att vara förkyld så man inte ska känna lukten av alla svettiga kläder men det blir allt finare hela tiden och snart kan man röra sig ordentligt där inne. Konstigt nog går tiden fort och jag slutar runt tolv.

Väl mött!

 

1 kommentarer. Skriv en kommenter

Lite fotbollstankar från New York!

Kansliet, 12 nov 2011

Jag befinner mig i New York på semester och har det riktigt bra, saknar dock fotbollen då det är alldeles för lite fotboll i detta land!

Läste en artikeln skriven av DN's Johan Esk och såg ett tv-inslag i TV4 där det raljerades över att Stockholms fotbollsförbund tillsammans med klubbarna i Stockholm har tagit bort tabellerna på 7-manna. Typiska argument emot borttagandet av tabeller på 7-manna är:

  1. Leder till att vi inte skapar vinnare
  2. Vi släcker unga talangers låga
  3. Vi sållar inte agnarna från vetet - vilka barn som är mentalt starka och inte pallar för "trycket"
Min personliga uppfattning om argumenten ovan är att de saknar grund, är godtyckliga samt presenteras av personer som inte är insatta i spelarutveckling. Jag tänkte diskutera argumenten i samma ordning som de presenterats. 

  1. Jag delar inte uppfattningen och förstår inte riktigt logiken. Ett borttagande av tabeller innebär inte att tävlingsmomenten i matchen försvinner, således bidrar det inte i min mening till att vi framgent inte skapar vinnare. Det bygger dels på tesen att utvecklingen av spelare och vinna serier är samma sak och dels på tesen att utveckla "vinnarskalle" endast görs i samband med seriespel. 
  2. Återigen tycker jag att argumentet bygger på en tes om att utveckling av spelare och vinna serier är samma sak. Och så är det självklart inte - innebär dock inte att lag som vinner serien inte utvecklar spelare. Vi behöver i träning "odla" fram en kultur där det är roligt och viktigt och vinna där spelare stimuleras genom att erbjuda tillräckliga utmaningar i förhållande till individen. 
  3. Tycker att detta argument visar på ett systemfel i idrott som bygger på tesen att vissa har det och vissa har det inte så vi skiter i att träna - vi underhåller endast "talangen". Jag tycker en viktig utgångspunkt är att ju fler vi lyckas behålla i fotbollen desto större är sannolikheten att fler når "hela vägen fram" (är också bra ur ett folkhälsoperspektiv). Det är dessutom hiskeligt svårt att redan hos en tioåring göra en prognos över hur långt han/hon kan gå - jag kan det inte i vart fall.
Visste du att Spanien inte har tabeller förens spelarna är seniorer?
Visste du att England inte har tabeller förens spelarna är 16 år gamla?

Dessa länder - som har framgångsrika ligor och landslag - har valt denna väg just för att de är övertygade om att ifall tabeller existerade så skulle spelet i allt för stor utsträckning anpassas för att vinna serien. Tabeller tycker de skulle kunna uppmuntra till att exempelvis backar sparkar bort bollen istället för spela bollen just för att undvika och förlora matcher.

Avslutningsvis skulle jag vilja se följande åtgärder i Stockholmsfotbollen för att gynna spelarutveckling:

1. Spela 3 v/s 3 när spelarna är 8 år.
2. Spela 5 v/s 5 när spelarna 9 och 10  år.
3. Spela 7 v/s 7 när spelarna är 11 och 12 år
4. Spela 9 v/s 9 när spelarna är 13 och 14 år.
5. Börja spela 11-manna när spelarna 15 år
6. Börja använda tabeller först i 16 års ålder.

 

4 kommentarer. Skriv en kommenter

Utveckla spelare kontra vinna matcher, del 3

Kansliet, 1 nov 2011

I del 2 berördes vad jag tycker ska undvikas i barn- och ungdomsfotboll. I denna del tänkte jag fokusera på vad jag anser är viktigt i träning för barn för att på sikt utveckla bra fotbollsspelare.

·         Tänk på att ju yngre barnen är desto mer ska man fokusera på att endast utveckla individuella färdigheter och inte fokusera på kollektivet.

·         Tänk på att i träning försöka spela så mycket smålagsspel som möjligt - gärna 3 vs 3 mot 4 mål (lagen anfaller mot 2 mål vardera). Uppmuntra spelarna att dribbla för att skapa så många 2 mot 1-lägen mot 1 mål som möjligt.

·         Försök att i samband med träning planera för hur många gånger 1 spelare ska röra bollen under träningen. Jag tycker att en bra riktlinje är att planera för åtminstone 200 tillslag.

·         Planera din träning så att barnen hinner träna och inte spenderar för mycket tid på att stå i kö.

·         Försök att betona för barnen att göra allt de kan för att ta tillbaks bollen när de tappat bollen (inte spela fult men kämpa hårt).

·         Försök lära barnen så tidigt som möjligt att orientera sig på plan i träning. Det innebär att spelaren tittar bakom sig ordentligt efter motståndare och medspelare innan han/hon får bollen.

·         Planera för att låta barnen tänka i träning genom att ställa frågor som uppmuntrar till tänkande. Frågor som "Hur tycker du vi kan lösa den situation?" kan vara ett exempel på hur en fråga kan ställas.

·         Våga prioritera att träna fysiska egenskaper som balans, koordination, motorik etc.

 

Med detta inlägg vill jag tydliggöra vad jag tycker är viktigt att prioritera i träning. Och med det sagt innebär det inte att detta är facit utan snarare ett inlägg som kanske bidrar till funderingar kring träning av barn.

4 kommentarer. Skriv en kommenter