15 viktiga punkter i anfallsspelet...

Mister Stephanos, 12 jul 2019

DET HÄR ÄR ETT BLOGGINLÄGG FRÅN 2014 - EN FAVORIT I REPRIS!

Det finns många olika sätt och se på anfallsspel, försvarsspel, omställningar etc. Jag tycker det är viktigt att man är konkret i vad som är viktigt för en själv och inte hamnar i lägen tar man "endast" pratar om bredd, djup, rörelse etc. Jag tänkte nedan presentera viktiga punkter för mig i träning av anfallsspel för Herrlaget och det kan beskrivas vara en del av spelidén för anfallsspelet:


Vi utgår från följande huvudprinciper i anfallsspelet: En reaktiv spelprincip (frågeställningsprincip) och en motsatsspelsprincip. Ett reaktivt spel innebär i korthet att vi provocerar fram reaktioner hos motståndarna och att vi agerar utifrån det. En motsatsspelsprincip innebär att vi nyttjar de naturliga ytorna som uppstår; exempelvis när ett lag centrerar uppstår ytorna på kanterna, när vi anfaller på ena kanten uppstår ytor på andra kanten, när motståndarna sätter press på oss tidigt i spelyta 1 så är deras spelyta 3 stor och vi nyttjar den. Dessa två principer konkretiserar genom följande punkter

 1. Vi vill ha rättvända spelare – om spelaren är felvänd hitta tillbaks till rättvänd spelare eller vänd upp.
 2. Skapa en övertalighet på plan såväl på egen planhalva som på motståndarnas planhalva.
 3. Vi skiljer på possession och positional play. Possession är ett bollinnehav som främst syftar på att inte tappa boll och är en metod för att inte släppa in mål. Positional play innebär ett bollinnehav vars syfte är att ta sig framåt och ses som en metod för att göra mål. Vi vill övervägande ha ett positional play men med inslag av possession.
 4. Vi skiljer på positiv och negativ vändning i backlinjen. En positiv vändning sker med en central mittfältare eller mellan mittbackarna och är en signal för att börja driva boll för mittbacken. En negativ vändning sker genom målvakten och är en signal för att fortsätta ”rulla” i backlinjen.
 5. Vi jobbar med kollektiva tempoväxlingar – vi går ner i tempo för att därefter explodera
 6. Vill hitta vinklar i spelet genom diagonalpassar för att öka möjlighet att bli rättvända samt försvåra för motståndarna i deras försvarsspel.
 7. Noterar om motståndarna är markeringsinriktad eller positionsförsvarsinriktad.
 8. Spela in bollen på tömda ytor, det vill säga att vi passar in till en yta som en spelare har lämnat och en annan spelare kommit in till. Med andra ord spela på andralöpning istället för förstalöpning när det är möjligt.
 9. Erövra spelytor efter det reaktiva behov som föreligger – dock är strävan att erövra en åt gången.
 10. Använder av oss de kollektiva anfallsvapnen väggspel och överlapp/underlapp överallt på plan.
 11. Vi använder oss av de kollektiva anfallsmetoderna såsom uppflyttning i anfallsspel – dvs. att vi håller laget kort och flyttar upp backlinjen. Givetvis använder vi oss spelvändningar som metod för att uppnå motsatsspelsprincipen.
 12. Skapa en-mot-en situationer i sista tredjedelen.
 13. Innan bollhållaren får bollen skall han tänka på följande (framförallt i genombrottsfasen): Se sig omkring, vara i ständig rörelse, söka fria ytor, ge vinklar till bollhållare, vara på blind sida för försvararen, analysera och bestämma den bästa lösningen.
 14. När vår spelare har bollen (framförallt i genombrottsfasen): Alltid täcka bollen, Välja rätt hastighet, ta beslut och leverera boll, veta var målet är och alltid sträva efter målet, "rätt antal touch” = så få touch som möjligt, spela på fot eller yta och veta var medspelaren vill ha den
 15. När bollhållaren har passat ifrån sig bollen: Ta ny position och skicka information till bollmottagaren.

Sundbybergsmodellen, vår läroplan för fotboll

Det du läser om fotboll här i bloggen kan du läsa mer om i boken Sundbybergsmodellen. Alla medlemmar, spelare och ledare i Sundbybergs IK Fotboll får den gratis. 
0 kommentarer. Skriv en kommenter

Multihallen död. Dags för Peter Schilling att leverera alternativ

Roberto, 24 jun 2019

Nu är det officiellt. Multihallen stoppas på grund av att den skulle bli mycket dyrare än beräknat. Varför blev det så? Det enda vi vet är att vi aldrig fick bidra till diskussionen om hur den skulle kunna bli billigare. 

I november 2015 tröttnade vi inom fotbollen på att känna oss utanför när det kom till att diskutera vilka anläggningsbehov som staden har. Vi höjde vår röst och nu har vi under flera år sett hur dialogen har blivit bättre med alla och viljan till lösningar ökat. Men det var aldrig Multihallen som var vårt mål, det var att kunna erbjuda alla våra medlemmar fotboll året runt. 

Nu står vi där igen. Allt riskerar att börja om från början. Nytillkomna politiker ska profilera sig och drar upp samma gamla varianter vi hört under 10-20 år. Under tiden ska idrotten vänta och titta på hur den politiska handlingsförlamningen och bristen på transparens kommer tillbaka igen. 

Men bra! Om det bara var att det blev dyrt kan vi snabbt kasta oss över en ny snabb lösning. Tjänstemännen har jobbat länge nu med att titta på lösningar och turnerat runt i Sverige och studerat alternativ. Det är bara att rada upp alternativen och fatta beslut. För nu är det bråttom. Vi behöver att något görs nu!  

Visa handlingskraft Peter Schilling, Stefan Bergström, Johan Storåkers, Axel Conradi, Catja, Kaloudis, Moises Ubeira, Gary Aelius, Anton Fendert och Marcus Jonsson! 

Fatta klubban och bestäm! Här får ni ett förslag som alla förstår är billigt och bra i jämförelse: Bygg ett konstgräs med fotbollstält på Sundbybergs IP. Det kan vara klart redan till vintern. Allt som behövs är bara politiker med äkta vilja att förbättra och som inte behöver en valkampanj mellan sina beslut.  

/Roberto


Tidigare inlägg i ämnet: 
Hej Jonas Nygren, kommunstyrelsens ordförande (nov 2015)
Möte med kommunen om vinterträning (nov 2015)
Ingen bra start kommunalråd Mikael T Eriksson (jan 2016)
Snart får idrotten och fotbollen i Sundbyberg svar om anläggningar (maj 2018)
Pressmeddelande: Unik idrottsanläggning byggs i Sundbyberg! (maj 2018)
Vem ska du rösta på? Vi har frågat partierna om nya fotbollshallen (aug 2018)
Du vann valet, det blir en ny fotbollshall (multisporthall) på IP! (sep 2018)
Nu byggs Multihallen och idrotten blir kvar på Sundbybergs IP (apr 2019)
Anonym kampanj mot Multihallen och idrotten i Sundbyberg (jun 2019)

5 kommentarer. Skriv en kommenter

Anonym kampanj mot Multihallen och idrotten i Sundbyberg

Roberto, 11 jun 2019

Under de senaste veckorna har något mycket intressant utspelat sig i Sundbybergs lokaltidningar "Mitti" och "Vi i Sundbyberg": Otaliga välformulerade insändare har publicerats. Alla som läser insändare vet att nivån brukar skifta, men så har det verkligen inte varit när det gäller insändare mot Multihallen.  

En annan intressant iakttagelse är att alla insändare är anonyma. Det gäller förstås inte mina inlägg. Där skriver jag under med mitt namn och att jag representerar Sundbybergs IK, Sundbybergs IK Fotboll och Sundbybergs idrottsallians officiella hållning. Allt annat vore otänkbart. Men de anonyma inläggen tar istället gärna upp mitt namn när de skriver. Inte sitt eget. De representerar uppenbarligen inte heller någon förening eller något politiskt parti, för då får man ju hoppas att de hade skrivit under med det. Dessutom har ju alla föreningar och partier varit med i de diskussioner som först fram till nu. Alla kan ju ångra sig, men då bör man väl göra det öppet?

En tredje iakttagelse är att ingen som skrivit en insändare har sagt att de är rädda för risken att få sin utsikt förstörd. Konstigt tycker jag då dem som var mest engagerade mot hallen, under kommunens dialogmöte, var bostadsrättsföreningarna runt idrottsplatsen. Bostäderna på höjden blev för övrigt försenade med många år då de boende i villorna bakom tyckte att de nya husen förstörde deras boende. Klassiskt. 

Mitt tips till dig som skriver insändare är att visa vem du är och vad du egentligen står för och vem du faktiskt representerar. För inte ens om ni kommer upp i otroliga 20-30 anonyma insändare så kommer det förhoppningsvis ändra på att våra politiska partier 1) har tagit beslutet både före och efter valet, 2) har tagit beslutet i dialog med idrotten i Sundbyberg och att 3) demokratiska beslut inte alltid gör den enskilde glad. Det är nyttan för de många som räknas. 

/Roberto


Tidigare inlägg i ämnet: 
Hej Jonas Nygren, kommunstyrelsens ordförande (nov 2015)
Möte med kommunen om vinterträning (nov 2015)
Ingen bra start kommunalråd Mikael T Eriksson (jan 2016)
Snart får idrotten och fotbollen i Sundbyberg svar om anläggningar (maj 2018)
Pressmeddelande: Unik idrottsanläggning byggs i Sundbyberg! (maj 2018)
Vem ska du rösta på? Vi har frågat partierna om nya fotbollshallen (aug 2018)
Du vann valet, det blir en ny fotbollshall (multisporthall) på IP! (sep 2018)
Nu byggs Multihallen och idrotten blir kvar på Sundbybergs IP (sep 2018)

2 kommentarer. Skriv en kommenter

Nu byggs Multihallen och idrotten blir kvar på Sundbybergs IP

Roberto, 28 apr 2019


Inför valet var alla partier eniga om att vi behövde bygga den nya Multihallen, även om det fanns några olika synpunkter på detaljerna. Efter valet fattades beslutet att fullfölja nuvarande projekt. Nu närmar vi oss byggstarten. 

Det är svårt för alla dem som intresserar sig nu för stunden att förstå vidden av det samarbete och den förankring som skett för att det här ska bli av. Idrotten i Sundbyberg, tjänstemän, politiker och allmänhet har kunnat delta i och påverka diskussionerna på ett föredömligt demokratiskt och transparent sätt. Självklart blir alltid någon mindre nöjd än andra, men att acceptera det är vad demokrati handlar om. 

Idrotten blir kvar på Sundbybergs IP:s historiska mark

För oss inom idrotten är det inte bara en glädje i att få de efterlängtade vinterträningsmöjligheterna, utan också en bekräftelse på att idrotten inte försvinner helt från Sundbybergs IP. 

Under många år har fotbollen och de övriga idrotterna på Sundbybergs IP försökt förstå hur framtiden ser ut. I lika många år har det talats om att Sundbybergs IP som idrottsplats helt ska försvinna till förmån för bostäder. Vi som är födda i Sundbyberg har också sett hur bostäderna kryper närmre inpå vår idrottsplats. Först blev Lötskolan bostäder. Sedan byggdes husen på höjden och skidbacken ("Sveriges minsta storbacke") från andra hållet. Många planer har sedan gjort gällande att resten av IP skulle byggas bort helt.

En hall för barn, ungdomar, sund aktiv fritid och integration

Hallen som byggs kommer att vara anpassad för våra barn och ungdomar i första hand. Det är inte elitidrotten som står i fokus, utan den breddidrott som förordas av Riksidrottsförbundet och representeras fullt ut av Sundbybergs IK´s värdegrund. 

Fotbollen är utan konkurrens den idrott som sysselsätter flest ungdomar från flest stadsdelar i Sundbyberg. Fotbollen är en nyckel till integration och dessutom den största vinteridrotten för ungdomar i kommunen. Men det finns inte hallar eller vinterplaner som i närheten räcker för våra ungdomars behov. Varje vinter när vi inte kan erbjuda ordentligt med träning tappar vi barn och ungdomar till inaktivitet. Vi riskerar också alltid att tappa några av våra mest engagerade ledare. I en ideell verksamhet är det en katastrof. 

Mer utrymme för många olika idrotter och aktiviteter

Vad som också är bra med den nya hallen är, förutom att också Ishockeyn, curlingen och konståkningen får bättre möjligheter, är att den konkurrens som finns kring skolornas gymnastiksalar kan lättas. Alla andra inomhusidrotter som engagerar barn och ungdomar slipper en del av konkurrensen från fotbollen. Det vill säga mer tid för innebandy, baseball, basket, handboll, parasport mfl. 

Till hösten ska byggprojektet starta och vi inom idrotten ser fram emot att fortsätta vara en del av och påverka Sundbybergs framtid.  

/Roberto


Tidigare inlägg i ämnet: 
Hej Jonas Nygren, kommunstyrelsens ordförande (nov 2015)
Möte med kommunen om vinterträning (nov 2015)
Ingen bra start kommunalråd Mikael T Eriksson (jan 2016)
Snart får idrotten och fotbollen i Sundbyberg svar om anläggningar (maj 2018)
Pressmeddelande: Unik idrottsanläggning byggs i Sundbyberg! (maj 2018)
Vem ska du rösta på? Vi har frågat partierna om nya fotbollshallen (aug 2018)
Du vann valet, det blir en ny fotbollshall (multisporthall) på IP! (sep 2018)

2 kommentarer. Skriv en kommenter

Sist men inte minst. Nu satsar vi stort på Herrlaget!

Roberto, 10 feb 2019


Sedan ca 8 år har den enorma förändringen av SIK Fotboll nu pågått. En förändring som började med en önskan om att en vanlig fotbollsklubb kunde få ägna sig åt just att lära ut fotboll. Inte bara administration och akut problemlösning. 

Det första steget handlade om att bättre ta hand om de minsta barnen. Nästa steg att ta hand om de större. En tydlig värdegrund och egen fotbollsmodell lade grunden. Ett stabilt ekonomiskt tänk och en demokratisk förankring präglade alla steg. För vårt arbete fick vi priset årets barn- och ungdomsförening 2015. På vägen har vi lyft flick- och damfotbollen, vilket gav oss årets jämställdhetspris 2018. Idag lyfts ofta Sundbybergs IK Fotboll som ett föredöme för andra föreningar. 

Vi har jobbat med allt, utom Herrlaget

Vi har gått rakt emot vad de flesta klubbar gör. Det vanligaste är att man bränner alla resurser på just Herrarna. Kanske till och med går i konkurs på köpet. Vi har istället först tagit hand om våra yngre spelare och damsidan. Det är sant att Herrlaget gått från Div 4 till Div 2 och nu spelar där för fjärde året i rad. Men det har varit möjligt tack vare många fina individuella insatser. Det har inte varit på grund av en uttänkt strategi från SIK Fotboll. 

Men nu är det dags för Herrarna!

Årets Herrlag blir det första att jobba enligt SIK Fotbolls nya strategi. En strategi som ska lägga grunden för åratal av bra verksamhet. Målet är att bli lika omtalade för vår seniorverksamhet som vi har blivit för vår ungdomsverksamhet. Vår värdegrund ska prägla allt som görs även i Herrlaget. Precis som den redan gör i alla andra delar av SIK Fotboll. 

Vi har nu en plan för rekrytering och spelarutveckling som helt och fullt fokuserar på spelare som vill spela fotboll. Som älskar fotboll och förstår att det är få förunnat att få spela i Div 2 med en organisation som SIK Fotbolls i ryggen. Spelare som lägger allt sitt fokus på sin egen prestation och förbättring. Dem som vill träna för att nå sin högsta nivå och bara bryr sig om just det. Det är bara så man som spelare kan nå långt med sin fotboll och det är bara så man kan vara ett föredöme för klubbens alla yngre spelare. 

Samma sak gäller för våra ledare. I Yasin har vi hittat den tränare vi ville ha. En tränare som har passionen, kunskapen och karaktären att leda oss in i nästa steg. Han kommer att kräva mycket av sitt lag, men det är ju det som krävs när vi satsar för att nå våra mål. Vår sportchef Elias kommer också att göra allt för att Yasin och spelarna ska lyckas.

Målsättningarna är glasklara

Stora förändringar kräver tålamod, men vi tror mycket starkt på det vi gör. Sundbybergs IK Fotbolls Herrlag ska stabiliseras som ett konkurrenskraftigt lag oavsett division laget deltar i och spelarna ska vara ett föredöme för alla de familjer de representerar. 

Vi ses på Sundbybergs IP 2019!

0 kommentarer. Skriv en kommenter

Senaste inlägg