Utveckla spelare kontra vinna matcher, del 3

Kansliet, 1 nov 2011

I del 2 berördes vad jag tycker ska undvikas i barn- och ungdomsfotboll. I denna del tänkte jag fokusera på vad jag anser är viktigt i träning för barn för att på sikt utveckla bra fotbollsspelare.

·         Tänk på att ju yngre barnen är desto mer ska man fokusera på att endast utveckla individuella färdigheter och inte fokusera på kollektivet.

·         Tänk på att i träning försöka spela så mycket smålagsspel som möjligt - gärna 3 vs 3 mot 4 mål (lagen anfaller mot 2 mål vardera). Uppmuntra spelarna att dribbla för att skapa så många 2 mot 1-lägen mot 1 mål som möjligt.

·         Försök att i samband med träning planera för hur många gånger 1 spelare ska röra bollen under träningen. Jag tycker att en bra riktlinje är att planera för åtminstone 200 tillslag.

·         Planera din träning så att barnen hinner träna och inte spenderar för mycket tid på att stå i kö.

·         Försök att betona för barnen att göra allt de kan för att ta tillbaks bollen när de tappat bollen (inte spela fult men kämpa hårt).

·         Försök lära barnen så tidigt som möjligt att orientera sig på plan i träning. Det innebär att spelaren tittar bakom sig ordentligt efter motståndare och medspelare innan han/hon får bollen.

·         Planera för att låta barnen tänka i träning genom att ställa frågor som uppmuntrar till tänkande. Frågor som "Hur tycker du vi kan lösa den situation?" kan vara ett exempel på hur en fråga kan ställas.

·         Våga prioritera att träna fysiska egenskaper som balans, koordination, motorik etc.

 

Med detta inlägg vill jag tydliggöra vad jag tycker är viktigt att prioritera i träning. Och med det sagt innebär det inte att detta är facit utan snarare ett inlägg som kanske bidrar till funderingar kring träning av barn.

Kommentar Tack Stephanos för bra tips!
- Richard. 21 nov 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
Kommentar Håller med samtliga punkter. Vill även påpeka att det, enligt mig, är väldigt viktigt att individanpassa träningen utifrån spelarnas behov och förutsättningar. Våga nivågruppera inom laget. Detta för att ge dem som inte hunnit komma så långt i sin utveckling möjlighet att mäta sig mot spelare i liknande nivå. Det kommer leda till att de upplever träning mer lärorik och framförallt lustfylld. De får helt enkelt utvecklas i sin egen takt. Sen så har vi på andra sidan de spelare som kommit längre i utveckling och de behöver få spela mot jämlika för att träningen ska vara utmanande och stimulerande för deras utveckling. Annars finns det en risk att de vill byta lag eller än värre - att de tappar intresset för fotbollen och slutar!
- Daniel Romanos. 30 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
Kommentar Tack för den här bloggen och alla dina goda råd, Stephanos! Du är en förebild!
- Daniel Romanos. 30 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
Svar till: Daniel Romanos Tack själv Daniel, mycket uppskattat med dina kommentarer!
- Stephanos. 2 okt 2012 (Abuse)