Att pulsera en träningsvecka fysiskt...

Kansliet, 18 sep 2014 Tanken med detta inlägg är att ge en bild över hur Herrlaget pulserar en träningsvecka fysiskt för att vara fräscha till match och samtidigt bibehålla ens fysiska grund från försäsongen. Vill poängtera att den taktiska delen av träningen inte berörs i detta inlägg.

Vi har vissa principer/idéer vad gäller fysisk träning i Herrlaget, vilka är:

  • Vi har ett fysiskt perspektiv på vår fotbollsträning, dvs. vi tränar aldrig UTAN BOLL. Gäller givetvis också under försäsongen
  • Vi tränar uthållighet genom smålagsspel.
  • Vi styr intensiteten på uthållighetsträningen/belastningsgraden genom måtten på smålagsspelen och intervalltiden.
  • Vi skiljer på följande i uthållighetsträning: aerob träning (träning som inte leder till mjölksyra), anaerobträning (träning som tränar ens mjölksyretålighet) och snabbhetsuthållighet (förmågan att återhämta sig snabbt efter en högintensiv löpning).
  • Vi jobbar med KRS - ett koordination-, rörlighets och snabbhetprogram.
  • Vi tränar inte särskilt mycket styrka under säsong, dock har vi en del skadeförebyggande träning. Spelarna har ett individuellt styrketräningsprogram som de fått av vår fystränare.
Vi fördelar punkterna ovanför på följande vis under veckan:

Träning 1 - Vi tränar aerob uthållighet genom att spela 4 vs 4 alt 5 vs 5 i smålagsspel i 5 intervaller a 3 min med 90 sekunders vila mellan varje intervallen. Måtten är ca 40x24 m. Vi avslutar träningen med ett stretchingprogram.

Träning 2 - Vi startar träningen med vårt KRS-program där vi alltid jobbar med boll. Syftet är att bibehålla/öka smidigheten, bli snabbare i starten, underhålla spänsten och samtidigt stimulera spelarnas fotbollsteknik. Vi fortsätter därefter att spela ett smålagsspel med ca 10 intervaller á 90 sekunders med 60 sekunders vila. Målet är att ligga i gränslandet mellan snabbhetsuthållighetsträning och anaerob träning. Måtten på planen är 36x20 m. Vi avslutar träningen med ett stretchingprogram.

Träning 3 (sista träningen inför match) - Vi startar träningen med en light variant av vårt KRS-program. Vi spelar ett kortare smålagsspel vars syfte är att spela med ett högt tempo men inte för lång tid så att vi inte är slitna till matchen, vi stimulerar samtidigt snabbhetsuthålligheten. Vi spelar 4-6 60 sekundersintervaller med 60 sekunders vila och måtten på planen är 32x18 m. Vi avslutarinte med ett obligatoriskt stretchingprogram då vissa inte vill stretcha inför matchen då muskelfibrerna blir långa och det finns risk för att man kan tappa i snabbhet.

Vårt mål med träningen är att vi ska pulsera träningen likadant under hela säsongen (även försäsongen) så att vi slipper klassisk försäsongsträning där man kör stenhård fysträning på försäsongen och sen nästan tappar alla former av fysiskt perspektiv under tävlingssäsong. Vill också betona att vi aldrig tränar utan boll och vi anser att springa utan boll inte ger tillräckligt mycket och dessutom leder till att spelarna får mer en löparfysik än en fotbollsspelarfysik.

Sundbybergsmodellen, vår läroplan för fotboll

Det du läser om här i bloggen kan du läsa mer om i boken Sundbybergsmodellen. Alla medlemmar, spelare och ledare i Sundbybergs IK Fotboll får den gratis. 
1 kommentarer. Skriv en kommenter

Inför toppmötet mellan Upsala IF och Sundbybergs IK...

Kansliet, 9 sep 2014

På lördag spelar vi mot Upsala IF i Uppsala i en så gott som direkt avgörande match i kampen mot division 2. Upsala leder serien och har 2 poäng mer än oss; vid vinst går vi om de. Matchen startar 14:00 på Ekebydalens IP.

Förra gången vi mötte Upsala vann de fullt rättvist med 2-0 på Sundbybergs IP.  Läs mer om vårens möte genom att klicka här>>

Vi - alla spelare i laget - känner och vet om matchens betydelse och det är intressant hur vi hanterar anspänningsnivån. Ska vi fokusera på att det är en jätteviktigt match? Ska vi låtsas som ingeting? Ska vi tona ner matchen och säga att det är en "vanlig" match? 

Jag tror att vi behöver finna en balans mellan att det är en viktigt match där utgången är betydande och att det är ju faktisk en fotbollsmatch, dvs. något som vi alltså spelar varje helg. Vi ledare kommer också att tona ner snacket och mer prata om hur vi ska agera på plan. Jag tror att det är extra viktigt att som ledare i dessa lägen inte bli för fega så vi kommer vilja göra följande på plan:

  • Upsala kommer att vilja pressa oss någorlunda högt för att vinna boll där uppe men är beredda och möta oss med ett lågt försvar - oavsett eller så förbereder vi oss för båda scenariona. Möter vi ett högt försvarsspel kommer vi erövra ytan framför deras backlinje genom att hota i djupled bakom deras backlinje. Möter vi ett lågt försvarsspel kommer vi att överbelasta kanterna och skapa 2 vs 1 eller 3 vs 2.
  • Vad gäller fasta situationer - som båda lagen är bra på - gäller det för oss att vara vakna på Upsalas varianter och vad gäller våra egna så ska vi mentalt bestämma oss för att varje fast situation är en målchans och vara hungriga på första-, andra och tredjebollar.
  • Vi kommer att vilja pressa motståndarna hårt så vi dels hindrar deras omställningar mot oss dels ökar våra möjligheter att erövra boll så att vi kan antingen kan kontra eller etablera ett nytt bollinnehav. Vi kommer att pressa deras backar så att de inte kan slå kvalitetspassningar till deras skickliga targetspelare uppe på topp.
Vi ser verkligen fram emot matchen på lördag!

Ps vill också passa på och lyfta fram Daniel Badjelan - tycker det är division 3 bästa spelare och han är en fröjd att få träna och få se spela vecka ut och in Ds.


 

0 kommentarer. Skriv en kommenter

En spelarförebild: Robel Asfaha

Kansliet, 4 sep 2014

Vill passa på och lyfta fram lite spelarkaraktärer från vårt Herrlag inför slutspurten av serien och kampen mot division 2. Inför matchen mot Enköping SK FK vill jag lyfta fram Robel Asfaha - en riktig krigare i mitten.

Robel har spelat i Sumpan sedan 2010 och kom till oss ifrån division 5-klubben Västerorts IF. Han är en typisk person i omklädningsrummet som styr energin och ser till att den riktas i rätt riktning och skämtar med de som har en mindre god dag och retas med de som behöver det; med andra ord en riktig ledare i omklädningsrummet.

Vidare är det Robel som är vår pressgeneral på plan och är en av nycklarna till vår aggressiva press och när han vill så är han också med och starkt bidrar till ett väl etablerat bollinnehav. Vidare är han ett föredöme när det gäller träning då han alltid ger allt och framförallt verkligen förbereder sig till träning genom bra kost, extra träning etc.

Robel har tröjnummer 8 och kom och heja fram honom och resten av Herrlaget nu på lördag mot Enköpings SK FK!

6 kommentarer. Skriv en kommenter