Mental pulsering inför match..., del 1

Kansliet, 18 okt 2013

I dagens fotboll diskuteras det ofta om hur vi bäst förbereder oss fysiskt inför match; hur ska vi träna för att vara i toppform inför matchen, dvs. att vi känner oss pigga, lätta, uthålliga etc. Och det är mycket viktigt! 

Vill dock lyfta diskussionen om hur förbereder man sig "mentalt" så att laget och spelarna är på topp. Jag tror många av oss ledare upplevt att ens lag ibland är spända, nervösa och att det knyter sig - framförallt inför vissa matcher eller vissa motståndare. Hur kan man förhindra det? Kan man förhindra det?

Min utgångspunkt är att man som ledare i allra högsta grad kan pulsera laget mentalt och med det menar jag att man som ledare styr lagets energinivå till träning och match. Jag tror att med medvetna handlingar så kan laget inför i förhand tuffa matcher ha en lagom anspänningsnivå och inför sk. "lätta" matcher ha en perfekt taggning. I del 2 tänkte jag beskriva hur Herrlaget förhåller sig till mental pulsering. 

0 kommentarer. Skriv en kommenter

Behålla eller slopa S:t Erikscupens slutspel?

Kansliet, 3 okt 2013 I mitt förra inlägg skrev jag om att det kommer motioneras om Stockholms 9-mannafotboll. Jag fortsätter vidare på temat motioner till Stockholms rep.skap. Motionen som jag tänkte beröra är gällande slutspelets vara eller icke-vara. 

Idag spelas slutspel i S:t Erikscupen från och F/P 13 och motionen - som är inskickad från Stockholms "elitklubbar" - föreslår ett borttagande av slutspelet och istället förlänga ordinarie matchsäsong till ungefär oktober ut. Idag ser det ut på så vis att höstsäsongen oftast är igång mellan 6-7 veckor och därefter tar den slut för en väldigt klar majoritet av Stockholmslagen och för en minoritet blir det slutspel. Jag upplever att motionen har dubbla syften, vilka är: 
  1. Förlänga matchsäsongen för majoriteten - Fler spelare får helt enkelt spela fler tävlingsmatcher vilket ökar förutsättningarna för spelarutveckling.
  2. Minska tävlingspressen för de klubbar som slåss om att vinna slutspelet - Jag har fått en bild av att de klubbar som brukar slåss om att vinna S:t Erikscupen känner att de måste fatta beslut för att vinna slutspelet som många gånger inte gynnar spelarutvecklingen i deras klubb men också i Stockholm i stort.

Vad tycker du motionen, vilka fördelar finns med den och vilka baksidor finns det? 

Kommentera gärna friskt:-)
3 kommentarer. Skriv en kommenter