Behålla eller slopa S:t Erikscupens slutspel?

Kansliet, 3 okt 2013 I mitt förra inlägg skrev jag om att det kommer motioneras om Stockholms 9-mannafotboll. Jag fortsätter vidare på temat motioner till Stockholms rep.skap. Motionen som jag tänkte beröra är gällande slutspelets vara eller icke-vara. 

Idag spelas slutspel i S:t Erikscupen från och F/P 13 och motionen - som är inskickad från Stockholms "elitklubbar" - föreslår ett borttagande av slutspelet och istället förlänga ordinarie matchsäsong till ungefär oktober ut. Idag ser det ut på så vis att höstsäsongen oftast är igång mellan 6-7 veckor och därefter tar den slut för en väldigt klar majoritet av Stockholmslagen och för en minoritet blir det slutspel. Jag upplever att motionen har dubbla syften, vilka är: 
  1. Förlänga matchsäsongen för majoriteten - Fler spelare får helt enkelt spela fler tävlingsmatcher vilket ökar förutsättningarna för spelarutveckling.
  2. Minska tävlingspressen för de klubbar som slåss om att vinna slutspelet - Jag har fått en bild av att de klubbar som brukar slåss om att vinna S:t Erikscupen känner att de måste fatta beslut för att vinna slutspelet som många gånger inte gynnar spelarutvecklingen i deras klubb men också i Stockholm i stort.

Vad tycker du motionen, vilka fördelar finns med den och vilka baksidor finns det? 

Kommentera gärna friskt:-)
Kommentar Förlänga säsongen tycker jag låter jättebra. Som det är nu är höstsäsongen alldeles för kort. Tror dock inte att man kommer att komma åt tävlingspressen för de som tänker sig att vinna slutspelet. Dessa spelare spelar så mycket cuper så att tävlingspressen är alltid närvarande.
- Tomas. 3 okt 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
Kommentar Det första argumentet är ganska tungt eftersom det rimligen gynnar utvecklingen att spela matcher. Det andra är sisådär… klubbarna borde kunna ”äga frågan” och inte ha turneringssegrar för 13-åringar som viktigaste incitament (därmed inte sagt att det är oviktigt). Dessutom är sportintresserade barn oftast aktiva inom flera idrotter (något som rimligen gynnar fotbollen) och under övergångsperioderna far kidsen mellan de olika träningarna vilket knappast gynnar spontanleken hemma på gården eller skolgången (läxorna). En del barn är skapta (mentalt) för att lira fotboll flera timmar varje dag och en del är det inte. Frågan är hur många fotbollssjälar (inklusive potentiella storspelare/ledare) vi förlorar i gruppen två genom att ha för bråttom?
- Mathias. 4 okt 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
Svar till: Mathias Jag förstår ditt resonemang kring argument 2 och håller med, vill dock passa på och tydliggöra Stockholmsklimatet gällande elitförberedande satsning. Ditt argument är helt korrekt visavi logik och rimlighet men problemet är just att klubbarna utsätter sig själva för en enorm press då ett klimat har skapats för att de bästa unga spelarna går till klubbar som vinner mycket. Exempel: Klubb 1 vinner Sanktan - då går klubb 2 bästa spelare dit eftersom att vinna Sanktan är utifrån ett företagsekonomiskt-föreningsperspektiv den bästa marknadsföring för att locka vissa spelare i klimatet Stockholm. Genom att ta bort turneringssegern i Sanktan menar de på att en positiv effekt är de varken indirekt eller direkt utsätter varandra för press.
- Stephanos. 4 okt 2013 (Abuse)