Ingen bra start kommunalråd Mikael T Eriksson

Roberto, 4 jan 2016


Inför måndagen den 21/12 kl 13:00 blev jag (Roberto, ordförande för SIK fotboll) kallad till ett möte på Örvallen. Kommunens tjänstemän och kommunledningens Johan Storåker skulle vara där, tillsammans med representanter för Badminton, Tennis, Ursvik, Baseball och idrottsalliansen. Det stod inte i klartext vad mötet skulle handla om och tiden för mötet innebar för övrigt att de ideella ledarna som kunde fick ta ledigt från sina arbeten för att anpassa sig till kommunrepresentanternas arbetstider (dem som jobbar med att vi finns). Så här stod det i kallelsen: 


"Kommunen har fattat ett principbeslut kring att sätta igång med Örvallen. Det innebär att man ska samordna aktiviteter kring baseballplanen, fotbollsytor och utbyggnad av rackethallen mm på mycket kort tid.

När jag kommer dit får jag veta att Örvallen ska få konstgräs (ett 11-manna och ett 7-manna) och att badmintonhallen ska byggas ut. Planerna ska vara för träningsbruk och inga andra faciliteter ska byggas eller förbättras. Nu fick vi möjlighet att säga ja till om konstgräsplanerna skulle ligga "si eller så". Därmed tyckte kommunledning och tjänstemän att det hela var förankrat med föreningslivet. 

Det vi i Sundbybergs IK Fotboll har efterlyst senaste tiden är tydliga principer, transparens och möjlighet att under tydliga former kunna vara med och påverka beslut om idrottsanläggningar och fotbollsplaner i Sundbyberg. Vi har vänt oss emot att det plötsligt dyker upp beslut om fotbollsplaner, utan att vi känner till det eller fått vara med och berätta om våra behov. Vi har även vänt oss emot den ständiga ryktesspridningen av typen "nu ska det byggas bostäder på Sundbybergs IP", "nu blir det friidrottsanläggning på Örvallen", "det går inte att bygga något alls på Örvallen på grund av grundläggningsproblem", "ni får knappt några inomhustider i år" osv. För ett tag sedan dök det upp en ny 7-mannaplan på Rissne IP, nu ska det inom kort alltså bli konstgräs på Örvallen. 

När vi ändå talar om rykten, så är det senaste ryktet (från flera olika källor) att det inom kort ska byggas bostäder på Sundbybergs IP. Stämmer det Mikael T Eriksson?

Vad tycker då SIK Fotboll om att det byggs konstgräs på Örvallen? Vi har idag huvudsakligen 2 större problem för den fortsatta driften/utvecklingen av fotbollens verksamhet: 

  1. Det första är att våra fotbollskonsulenter ska värdegrunds- och kvalitetssäkra fotbollsaktiviteter som sträcker sig över hela kommunens område, samtidigt som fotbollskansliet ligger i centrala Sundbyberg. Träningar kommer att pågå i Ursvik, Rissne, Ör, Hallonbergen, Sundbybergs IP, Golfängarna och på ett ytterligare antal mindre planer på andra platser. För att vara resurseffektiva och för att kunna garantera värdegrund och kvalitet skulle vi behöva en "huvudplan" med samlat kansli, två stora planer och omklädningsrum på samma plats. Våra fotbollskonsulenter är två av Sundbybergs mest kända och betydelsefulla personer bland ungdomar och barn i kommunen. Förståelsen och intresset för deras möjligheter att fokusera på bästa nytta behöver bli större från kommunen. De är i regelbunden kontakt med över 1000 sundbybergsfamiljer. Vilka tjänstemän kommer ens i närheten av komplexiteten i arbetet de hanterar varje månad?
  2. Vi behöver kunna träna fotboll året runt och veta att träningsmöjligheter finns. Idag är det ett lotteri med vädrets makter, kommuntjänstemännens resurs att planera inomhustider och om det finns tillgängliga halltider. Vi kan inte planera i god tid och vet aldrig vad vi får. Fördelningsprinciper och tilldelningsprocesser är inte synliga. Det vi får räcker heller aldrig. Många hundra barn i kommunen spelar bara fotboll och vill inte göra något annat. Kommunen kan inte överge dem med argument om att "de borde åka pulka istället". Varför är inte deras intressen lika mycket värda som andras intressen?
  3. Till ovan kan man också lägga frågan om vad som händer om vårt herrseniorlag fortsätter att kliva uppåt i seriesystemet. Sundbybergs IP är inte anpassat och då blir det till att spela på annan ort. Här efterlyser vi verkligen ett förtydligande av Sundbybergs kommuns strategier och visioner för idrotten i Sundbyberg. 
Beslutet om konstgräs på Örvallen löser inte något av ovanstående problem. Vårt förslag (som inte är en vision eller dröm, utan en effektiv lösning) är att rusta upp båda planerna på Sundbybergs IP med nya konstgräs och att köpa in ett vintertält till en av de planerna. 

Hör gärna av dig Mikael. Det gjorde Jonas Nygren.

Kommentar Gäsp, kan du inte ta din politiska smörja någon annanstans?
- Hans. 7 jan 2016 (Svara på inlägg | Abuse)
Svar till: Hans Stort frågetecken. Vari ligger den "politiska smörjan"? Jag kan inte se att Roberto har fel i sak
- Pär. 11 jan 2016 (Abuse)
Svar till: Hans Sakliga och motiverade synpunkter är inte politisk smörja. Din kommentar tyder på att din läskunnighet är låg och din kunskap om idrott och ideellt arbete är obefintligt. Hoppas att Johan Storåkers, som är väl insatt i vad idrotten betyder för det uppväxande släktet, tar åt sig frågan och för den vidare i de politiska leden och till berörda tjänstemän. Viktigt också att Idrottsalliansen involveras, då idrotten inom Sundbyberg inte bara handlar om fotboll. Björn
- Björn Karlström. 18 jan 2016 (Abuse)
Kommentar Bra Roberto! Jag håller helt med dig, att bedriva den verksamhet som vi gör ideellt kräver att vi får tider för alla de barn och ungdomar att kunna bedriva rolig och kvalitativ träning. Personligen lägger jag ca 10h i veckan på att planera och genomföra träningar, matcher och resor däremellan. Lägger stor vikt på detta och tycker att det är värt att gå tidigare från jobb och åka på bortamatcher på helgerna för man vet att det är veckans höjdpunkter för många av de barn jag träffar och då håller det inte att göra det halvdant. Jag tycker att det är märkligt agerande av politikerna att bara bestämma utan att fråga sakkunniga först. Att det inte finns ett vintertält på IP känns märkligt om fotbollen lågprioriteras inomhus. Det skulle ju vara ett naturligt steg för att förbättra också... Klubbhus till IP tillsammans med nya konstgräsplaner borde vara ett naturligt steg. Samtidigt som det även behövs fler konstgräsplaner till övriga delar av kommunen. Men IP måste vara navet.
- Sami Kurula. 7 jan 2016 (Svara på inlägg | Abuse)
Kommentar Hej Roberto, Dina önskemål låter vettiga, men varför låsa fast sig var saker ska hända? Som ledare i SIK Hockey passerar jag ofta Sundbybergs IK och för mig är det en av de mest slitna/tråkiga anläggningarna i Stockholmsområdet. Dessutom saknas parkering, vettiga sidoytor och så vidare och de kan inte lösa på nuvarande lokalisering. Tycker också att du glömmer bort en sak i dina argument. Ursvik IK har gått från 30 aktiva till över 500 på bara några år och våra lag får inte plats... (Ungdomsledare i Ursvik). Det är ett akut behov av fler planer så att bygga planer på Ör är ett grymt bra beslut. Att dessutom på sikt fixa till en verksamhet som också kan stödja ett framtida elitlag i Sundbyberg vore också trevligt, men enligt mig så måste det ha lägre prioritet i detta läge. Det går ju trots allt att träna ute. Vi var ute med våra 10-åringar idag och tränade på Rissne Ip i -7 och 1 dec snö. Allt är möjligt :-) Skulle jag få bestämma så slår vi upp ett nytt IP på något ställe där det finns stor plats och bra parkering. Vi använder spillvärme från en ishall till att värma upp en konstgräsplan och vi ser till att det finns vettiga och många omklädningsrum. Nu fick du mitt perspektiv. På återhörande, //Erik
- Erik Sandberg. 13 jan 2016 (Svara på inlägg | Abuse)