Sundbybergs kommun klarar inte det andra kommuner klarar

Roberto, 6 jun 2020


1 år har nu gått sedan Multihallen stoppades. 5 år har gått sedan Fotbollen, Sundbybergs största vinteridrott, med överlägset flest aktiva barn- och ungdomar från flest stadsdelar, höjde rösten för att belysa bristen på dialog, transparens och lösningar. 10 år har gått sedan jag själv aktiverade mig som ideell ledare i Sundbyberg. Det första jag möttes av då var en uppgivenhet hos dem som varit aktiva många år före mig: "Det går inte att göra något åt anläggningsfrågorna, det är för känsligt ämne och alla tycker illa om Fotbollen".

Under den här tiden har fotbollen i Sundbyberg växt med ytterligare över 750 aktiva spelare och ledare, samtidigt som SIK Fotboll har blivit en förebild i fotbolls-Sverige. Samtidigt som kraven från kommun och förbund på verksamheterna har blivit hårdare och kostnaderna större. Men vi har tillmötesgått och hanterat allt. 1000-tals ideella timmar har lagts med känslan att dialogen nu finns och att vi ska visa våra ungdomar att demokratiska processer fungerar. 

Under den här tiden har inget hänt från Sundbybergs kommuns sida rörande vinterträningsmöjligheter för fotbollen. Sett till ökningen av antalet aktiva är det en försämring. 

För den som inte är insatt ännu, så kan man dela upp vintertränings-frågan i två delar: 

1. Vilka anläggningar som finns eller ska byggas i kommunen

I den första frågan vet ni alla hur det gick. Vi önskade möjligheter att spela och träna på vintern, politikerna gick till val på det, förslaget som togs fram blev för dyrt. Godnatt. Nu har det kallats till nya möten om att göra något på Örvallen (?). Allt börjar om från början. Nya kommittéer, nya valförberedelser med politiker som ska skaffa sig spotlights, ny positionering mellan intressegrupper, mer brainstorming, fler studiebesök, nya bygglov, geologiska undersökningar osv. Vad är oddsen på om det blir något av det här?  

Hallå! Det finns en glasklar prioritering från idrotten i Sundbyberg. Låt tjänstemännen ta fram en lösning och genomför den! Alla diskussioner är redan hållna och i de flesta av Sveriges kommuner så klarar man det här. Vad är felet med Sundbybergs Kommun? Dialogen de senaste åren har ju saknat motstycke. Vem är ansvarig egentligen? Och vart tog transparensen vägen? Försvann den direkt efter valet?

Undertecknad tog personligen, efter några dagars ideellt arbete, fram ett färdigt förslag på ballongtält för Örvallen, som skulle ha kunnat byggas till nästa vinter. Samma typ av lösning som används över hela världen, från en leverantör rekommenderad av STFF. Priset ca 14 miljoner. Jämför gärna med Multihallens 800 miljoner. Min poäng var att visa att det går att snabbt göra något till mycket lägre kostnader om man vill. Hur det gick på mötet med kommunens ledande politiker och tjänstemän? Ja, de kunde så klart peka på saker i förslaget som kan diskuteras. Men mitt budskap var: om ni inte kan göra en Multihall kanske ni kan göra något som har 2 % av komplexiteten och kostnaden men ger 95 % av värdet. Och om det går upp till 4 % så är det mer än dubbelt så mycket men ändå bara 4 % av Multihallen. Tystnad.

2. Hur vi gör med befintliga anläggningar

I den andra frågan kämpar kansliets fotbollskonsulenter varje vinter för att ge träningsgrupperna tydlighet med träningstider och möjlighet att planera i god tid. Varje år får de höra att det inte finns inomhustider till fotbollen, att utomhusplanerna inte kan underhållas helt, att det ska vara spelfritt vissa veckor, att lampor ska släckas en viss tid, att tidfördelningen är sen osv. Vi är i grunden maktlösa mot kommunens tjänstemän och kan inte upprätthålla den verksamhet vi och träningsgrupperna skulle vilja, även om planer och väder tillåter. Vad konsulenterna säger spelar ingen roll om tjänstemännen har andra planer för hur de vill arbeta och någon utveckling av dialogen har vi inte heller sett de senaste åren.

Exempel: Det fanns träningsgrupper som ville träna på Örvallen i vintras och vädret tillät. Men de fjärrstyrda lamporna fick enligt order inte tändas (via mobil) av vaktmästarna. Anläggningen fanns, men inte viljan att hålla den öppen.  

Så vad gör vi nu? 

Eftersom det som händer helt är i händerna på våra politiker och tjänstemän, så övergår vi nu till att rapportera om resultatet från veckorna, månaderna och åren av diskussioner vi har framför oss.

/Roberto


Veckans video: This calls for immediate discussion Tidigare inlägg i ämnet: 
Hej Jonas Nygren, kommunstyrelsens ordförande (nov 2015)
Möte med kommunen om vinterträning (nov 2015)
Ingen bra start kommunalråd Mikael T Eriksson (jan 2016)
Snart får idrotten och fotbollen i Sundbyberg svar om anläggningar (maj 2018)
Pressmeddelande: Unik idrottsanläggning byggs i Sundbyberg! (maj 2018)
Vem ska du rösta på? Vi har frågat partierna om nya fotbollshallen (aug 2018)
Du vann valet, det blir en ny fotbollshall (multisporthall) på IP! (sep 2018)
Nu byggs Multihallen och idrotten blir kvar på Sundbybergs IP (apr 2019)
Anonym kampanj mot Multihallen och idrotten i Sundbyberg (jun 2019)
Multihallen död. Dags för Peter Schilling att leverera alternativ (jun 2019)


Kommentar Tack Roberto! Det här är ett stor skämt och ett svek mot ungdomarna som vill ha något meningsfullt att göra, mot Sundbybergs IK:s alla eldsjälar samt att det är ett ynkligt sätt att ta samhällsansvar... Bara en massa snack och extremt liten verkstad, och så undrar man varför det ser ut som det gör med kriminalitet, utanförskap, segregation osv. Usch, så pinsamt!
- Danne. 2 aug 2020 (Svara på inlägg | Abuse)