Nu byggs Multihallen och idrotten blir kvar på Sundbybergs IP

Roberto, 28 apr 2019


Inför valet var alla partier eniga om att vi behövde bygga den nya Multihallen, även om det fanns några olika synpunkter på detaljerna. Efter valet fattades beslutet att fullfölja nuvarande projekt. Nu närmar vi oss byggstarten. 

Det är svårt för alla dem som intresserar sig nu för stunden att förstå vidden av det samarbete och den förankring som skett för att det här ska bli av. Idrotten i Sundbyberg, tjänstemän, politiker och allmänhet har kunnat delta i och påverka diskussionerna på ett föredömligt demokratiskt och transparent sätt. Självklart blir alltid någon mindre nöjd än andra, men att acceptera det är vad demokrati handlar om. 

Idrotten blir kvar på Sundbybergs IP:s historiska mark

För oss inom idrotten är det inte bara en glädje i att få de efterlängtade vinterträningsmöjligheterna, utan också en bekräftelse på att idrotten inte försvinner helt från Sundbybergs IP. 

Under många år har fotbollen och de övriga idrotterna på Sundbybergs IP försökt förstå hur framtiden ser ut. I lika många år har det talats om att Sundbybergs IP som idrottsplats helt ska försvinna till förmån för bostäder. Vi som är födda i Sundbyberg har också sett hur bostäderna kryper närmre inpå vår idrottsplats. Först blev Lötskolan bostäder. Sedan byggdes husen på höjden och skidbacken ("Sveriges minsta storbacke") från andra hållet. Många planer har sedan gjort gällande att resten av IP skulle byggas bort helt.

En hall för barn, ungdomar, sund aktiv fritid och integration

Hallen som byggs kommer att vara anpassad för våra barn och ungdomar i första hand. Det är inte elitidrotten som står i fokus, utan den breddidrott som förordas av Riksidrottsförbundet och representeras fullt ut av Sundbybergs IK´s värdegrund. 

Fotbollen är utan konkurrens den idrott som sysselsätter flest ungdomar från flest stadsdelar i Sundbyberg. Fotbollen är en nyckel till integration och dessutom den största vinteridrotten för ungdomar i kommunen. Men det finns inte hallar eller vinterplaner som i närheten räcker för våra ungdomars behov. Varje vinter när vi inte kan erbjuda ordentligt med träning tappar vi barn och ungdomar till inaktivitet. Vi riskerar också alltid att tappa några av våra mest engagerade ledare. I en ideell verksamhet är det en katastrof. 

Mer utrymme för många olika idrotter och aktiviteter

Vad som också är bra med den nya hallen är, förutom att också Ishockeyn, curlingen och konståkningen får bättre möjligheter, är att den konkurrens som finns kring skolornas gymnastiksalar kan lättas. Alla andra inomhusidrotter som engagerar barn och ungdomar slipper en del av konkurrensen från fotbollen. Det vill säga mer tid för innebandy, baseball, basket, handboll, parasport mfl. 

Till hösten ska byggprojektet starta och vi inom idrotten ser fram emot att fortsätta vara en del av och påverka Sundbybergs framtid.  

/Roberto


Tidigare inlägg i ämnet: 
Hej Jonas Nygren, kommunstyrelsens ordförande (nov 2015)
Möte med kommunen om vinterträning (nov 2015)
Ingen bra start kommunalråd Mikael T Eriksson (jan 2016)
Snart får idrotten och fotbollen i Sundbyberg svar om anläggningar (maj 2018)
Pressmeddelande: Unik idrottsanläggning byggs i Sundbyberg! (maj 2018)
Vem ska du rösta på? Vi har frågat partierna om nya fotbollshallen (aug 2018)
Du vann valet, det blir en ny fotbollshall (multisporthall) på IP! (sep 2018)

Kommentar Härligt! Bra jobbat alla inblandade!
- Sami Kurula. 2 maj 2019 (Svara på inlägg | Abuse)
Kommentar tja
- Calle . 2 maj 2019 (Svara på inlägg | Abuse)