Sundbybergsmodellen är din och min läroplan för fotboll

Roberto, 2 apr 2016

Det är nu 1 år sedan boken Sundbybergsmodellen kom ut. Vår läroplan för fotboll. Det tog lång tid att få den färdig i bokform. Nu återstår en ytterligare tid innan den helt och hållet genomsyrar alla våra fotbollsaktiviteter. För det är dit vi ska. 

Sundbybergsmodellen visar vår unika kombination av breddlagets inkluderande värdegrund och den ambitiösa fotbollsföreningens vilja att lära ut bra fotboll.

Läroplanen är till för din trygghet och kvalitet

Vår sektion består av 1300 individer, med olika ekonomisk situation, pojkar och flickor, små barn och vuxna, olika ursprung och olika familjetyper. Alla vill vi hålla på med fotboll och det ska finnas plats för så många som möjligt. Hur ska vi göra för att komma överens om hur en bra fotbollsaktivitet ser ut? 

Eller om vi vänder på det: Skulle det gå att låta varje ledare, spelare och förälder att själva välja hur vi ska göra i SIK Fotboll? Svaret är självklart "nej".

Hur vi spelar fotboll, hur vi tränar och vilken värdegrund vi står på är inte ett individuellt beslut.

Vi ska ägna oss åt bästa tänkbara fotbollsaktivitet anpassat till spelarnas åldersgrupp och med vår värdegrund i botten. Det betyder att en ledare inte får selektera vilka små barn som ska få vara med och spela eller välja att spela en fotboll som är till för vuxna. Det betyder att en spelare med familj inte får bestämma sina egna ordningsregler eller träningstider. Det betyder att föräldrar inte får coacha sina barn i match eller ta ut laget (om han eller hon inte är lagets tränare, så klart).

Vi kan skynda på arbetet med en gemensam insats

  • Alla betalande medlemmar ska ha fått Sundbybergsmodellen. Om du inte fått den kontaktar du våra fotbollskonsulenter.
  • Om du som tränare inte börjat följa modellen är det perfekt timing att börja nu. Hur vi tränar, hur vi spelar match, vad man ska tänka på i sin åldersgrupp står i Sundbybergsmodellen.
  • Som spelare kan du både förstå din egen träning bättre och hjälpa ditt lag om du läser igenom de delar som rör din åldersgrupp.
  • Som förälder har du mycket stor nytta av att läsa Sundbybergsmodellen. Det du undrar över får kanske sitt svar där. Dessutom kan du ge ett stort stöd till lagets tränare om du också förstår den svåra uppgift de kämpar med.
  • Styrelsen och konsulenterna på kansliet jobbar intensivt för att komma ut med den nya utbildningsplanen. Vi har hittat formerna och behöver bara planera in när vi ska börja. Vi startar senast upp efter sommaren. Alla medlemstyper och anhöriga kommer att få utbildningstillfällen.

Sundbybergsmodellen, vår läroplan för fotboll

Det du läser om här i bloggen kan du läsa mer om i boken Sundbybergsmodellen. Alla medlemmar, spelare och ledare i Sundbybergs IK Fotboll får den gratis.