Ledare, låt inte höstångesten vinna! Svensk fotboll behöver dig!

Roberto, 16 okt 2016

När man som jag varit engagerad i fotbollens föreningsliv under många år börjar man se vissa mönster som upprepar sig. År efter år. Det jag tänker på just nu är framför allt mönster som har med hur våra tränare och ledare känner inför sina träningsgrupper och inför sin egen insats när hösten är här. 

När hösten kommer når många ledare gränsen för vad de orkar med. Jobbet är ofta som mest intensivt, familjelivet likaså. Dessutom blir spelarna lätt trötta på träningarna plus att träningsfrånvaron brukar bli ojämn och ibland hög. Många matcher kan också få ont om avbytare, med konsekvensen att ledaren känner sig mer eller mindre övergiven av laget och de andra föräldrarna: "Det är bara jag som håller ihop det här, utan mig fanns det inget lag". Samtidigt smyger sig kylan och vintermörkret på, med osäkerhet om träningstider, inomhustider och tankarna om "nästa år". Hur ska det bli "nästa år"? 

Frågorna om hur det går nästa år brukar handla om huruvida laget kommer att ha tillräckligt med spelare för nästa säsong. Ska vi ha 1 eller 2 lag i Sanktan? Kommer Olle eller Stina att lämna laget om vi inte toppar och spelar i svår serie? Vad ska jag göra med spelarna som är "mindre intresserade"? Får jag höja kraven på närvaro? Räcker jag till som tränare? Kommer vi att få de träningstider vi behöver för att kunna träna bra? Kommer lagledningen att vara kvar? Är det här rätt klubb? Vill mitt barn fortsätta med fotboll? Orkar jag själv fortsätta? Hur ska jag orka med de jobbiga föräldrarna som hela tiden tycker tvärtom? Hur ska jag orka med min ledarkollega som inte tycker som jag? Osv.

Vissa "bekymmer" tenderar att vara desamma varje år. Andra varierar med spelarnas åldersgrupp. Men vad ska man göra?

Några tips för att hantera tränarens höstångest

Jag vet att det är jobbigt och är själv inne på mitt 12:e år som tränare för pojkar födda år 2000. Varje år har jag på det ena eller andra sättet gått igenom samma sak. Här får du nu mina bästa tips för hur du kan göra det enklare att komma vidare:

  1. Tänk på att hösten alltid känns så här, men att det inte betyder någonting annat än att vi behöver lite vila. Ta inget personligt, utan se det som en normal höstpassage. Alla går igenom den. Om du frågar de andra ledarna du träffar så får du höra samma sak. Kanske kan de också ge dig några tips. 
  2. Boka snabbt in en periods uppehåll efter serien. Vila och få lite distans. Det gör att tankarna samlas och ordnas av sig själva. Det som känns som ett stort problem när man är trött kan bli litet när man får lite vila. 
  3. Sluta plåga dig själv med för mycket ältande. Gör istället en lista på vad träningsgruppen, lagledningen och du själv behöver lösa, så att det inte stannar kvar i ditt huvud. Börja sedan beta av listan utan överdriven stress. 
  4. Kom ihåg att vissa problem behöver du inte ens fundera på. Läs om din grupps åldersgrupp i Sundbybergsmodellen och läs igenom vår värdegrund här på hemsidan. Där står om hur Sundbybergs IK Fotboll arbetar, vilket gör att du kan släppa alla funderingar på "andra modeller och värderingar". 
  5. Ta hjälp av fotbollskonsulenterna. De är till för att ge dig ramarna, vägledning och praktiska tips. Om problemen är stora på riktigt så kommer de att hjälpa dig att ta upp frågan med hela föräldragruppen. Ingen ledare "äger" sitt lag, vilket betyder att alla problem i ett lag ägs av hela föräldragruppen.
  6. Se upp med att bygga upp "domedags-scenarion" som går ut på att "Om det här eller det där inte blir si eller så, då kommer hela laget att försvinna!". Vi som har jobbat med många träningsgrupper under flera år vet att det inte stämmer. Det bara känns så ibland. Däremot ökar risken dramatiskt för en lagkollaps om du som ledare bygger upp negativa förväntningar. Dessa sprider sig snabbt till spelarna och föräldrarna som sedan börjar tro på dem. Det i sin tur gör att de börjar undersöka alternativ. Till slut kan det bli till en självuppfyllande profetia, vilket nästan aldrig blir till spelarnas bästa. Försök behålla lugnet och testa lösningarna ovan först. 

Du är svensk fotboll!

Vi är alla här för att vi tycker att fotboll är det bästa som finns och utan din och min insats blir det ingen fotboll. Inte för oss och inte för andra. Du är fotbollen i Sundbyberg. Du är fotbollen i Stockholm. Du är Svensk fotboll. Det tackar jag som fotbollsälskare för!

Kommentar Mycket bra inlägg Roberto. Efter 10 år som ledare i klubben delar jag din bild fullständigt och tycker att dina tips är mycket bra. Sen kan ju hösten även vara en väldigt rolig tid då lagets ledare summerar årets säsong och börjar planera inför nästa.
- Tomas - DJ/F05. 16 okt 2016 (Svara på inlägg | Abuse)
Kommentar Molto bene scritto Roberto!
- Manuel. 18 okt 2016 (Svara på inlägg | Abuse)
Kommentar Fint skrivet, Roberto! Du fångar mycket bra in sådana problem som ledare kan brottas med på hösten.
- Sten - P07 City. 1 nov 2016 (Svara på inlägg | Abuse)