Vi uppmuntrar till andra sporter

Roberto, 15 nov 2015

Den senaste tidens diskussioner om att vi riskerar att stå utan vinterträning har på sina ställen fått en konstig vinkling. När vi vill ge valfrihet till dig och alla andra att ägna sig åt den sport ni själva väljer, får man det att låta som att vi vill ta bort andra sporter.

Så här står det i Sundbybergsmodellen, vår läroplan för fotboll: "...att vi aktivt behöver jobba med uppmuntran till egenträning och engagemang i andra sporter. För att orka med fysiskt och mentalt, men ändå få tillräckligt med träning, framför allt i puberteten, behövs spontanidrott, egenträning, alternativ idrott och tid för återhämtning och skola."

Vi ägnar alltså ett helt kapitel åt att berätta för våra medlemmar om hur bra det är att träna mångsidigt. Hur många andra idrotter går så långt? Men när allt sedan kommer till kritan är det ju inte alls det här diskussionen handlar om. Många av våra och andra idrotters medlemmar är inte intresserade av andra idrotter än den de ägnar sig åt. Då kan man inte använda kommunens bristande strategier och planeringsprocesser som argument för att få dem att byta sport.

En annan sak jag tänkt på är att man kallar oss för utomhussport och att vi därför inte ska få halltider inomhus. Gäller det då också för t.ex simning, ishockey, friidrott och curling. Var inte dessa också utomhussporter från början? Hur bedrivs de idag? Dags att nyansera diskussionerna lite och att börja samarbeta för vad Sundbybergs medborgare vill ha.