Att styra matchens rytm eller bli styrd av matchens rytm?

Kansliet, 15 mar 2016
Jag tänkte beskriva lite tankar om en (1) del i vår spelstil enligt Sundbybergsmodellen; Vi styr matchens rytm. För att kunna förstå den delen i vår spelstil tror jag att det är bra att förstå motsatsen till att styra matchens rytm, det är när matchens egna rytm eller motståndarans "rytm" styr ditt lags spel och exempel på det är:

  • Ditt lag leder med 1-0 i slutet av matchen och ditt lag försvarar ledningen genom att sparka bort bollen och försvarar lågt och det ligger i luften att motståndarna kan kvittera. Det känns inte som att ditt lag kontrollerar sin ledning och det kan sluta lite hur som helst.
  • Det står 0-0 i matchen och ditt lag dominerar matchen och gör rättvist 1-0. Efter det målet så tappar ni spelet helt och motståndarna tar över initiativet och börja styra och dominera matchen utan att du riktigt förstår varför.
  • Ditt lag börjar matchen med att ha ett bollinnehav. När motståndaren tar bollen så spelar de med långa bollar som de försöker spela över er backlinje. När ni tar tillbaks bollen så börjar ni också spela långt och visar inga tecken på att återfå ert bollinnehav, ni hamnade i samma typ av spel som motståndarna.
  • Ditt lag har kämpat för att vinna tillbaks bollen och tar bollen, i ögonblicket efter tappar ni bollen och får börja jaga efter bollen igen. Efter ett tags jagande så vinner ditt lag bollen igen men försöker snabbt gå till anfall och spelar bort bollen stressade i sitt beslut.
Känner du igen någon av ovan beskrivna situationer? Har det hänt ditt lag någon gång?

De flesta tränare borde svara Ja på om det har hänt ens egna lag, det är snarare ovanligt om det inte har hänt ditt lag. I Sundbybergsmodellen beskrivs att en del av vår spelstil är att styra matchens rytm och bra exempel på när ett lag styr matchens rytm är:

  • Ditt lag leder med 1-0 i slutet av matchen och ditt lag kontrollerar ledningen (observera att det står kontrollera och inte försvara ledningen) genom att etablera ett säkert bollinnehav. Att hålla i bollen blir vårt bästa försvar och ju desperatare motståndarna blir i sina försök att kvitterare ju skickligare blir vi på att hålla i bollen säkert och kontra i rätt läge för att göra 2-0.
  • Det står 0-0 matchen och ditt lag dominerar matchen och gör rättvist 1-0. Efter målet börjar motståndarna att pressa på för att kvittera och fortsätter att pressa, men vi styr matchen genom att skickligt hålla undan för deras intensiva press och låta motståndarna pressa och bli trötta, vi fallar inte in i motståndarnas överdrivna intensiva spel. I takt med att de blir tröttare ökar vi tempot och siktar på att göra både 2- och 3-0.
  • Motståndarna försöker störa vår kontroll över matchens rytm genom att hela tiden slå långt och satsa på andra-bollar. Vi hanterar långbollsspelet genom att våra centrala mittfältare i god tid hamnar i bra andrabollspositioner och ser till att vara fler än motståndarna och ser på så vis till att vinna andrabollarna. Genom att ha god koll på andrabollsspelat har vi lyckats "neutralisera" motståndarnas spel och styr då matchen på våra egna villkor.
  • Vi har bollen men motståndarna lyckas bryta vår passning och tar bollen. VI påbörjar en intensiv återerövring och lyckas vinna tillbaks bollen snabbt. För att inte hamna i ett fram- och tillbaksspel när vi precis vunnit bollen som vi inte kan styra över ser vi till att börja spela med väldigt säkra och kontrollerade passningar innan vi börjar försöka ta oss framåt igen för att göra mål.

Sundbybergsmodellen, vår läroplan för fotboll

Det du läser om här i bloggen kan du läsa mer om i boken Sundbybergsmodellen. Alla medlemmar, spelare och ledare i Sundbybergs IK Fotboll får den gratis.