Vad är viktigast att tänka på i träning?

Kansliet, 8 jun 2014 Jag fick frågan av en ledare kring vad som är det enskilt viktigaste i träning? 

Jag började svamla något när jag skulle svara och sa att det inte fanns något enskilt viktigast utan att det var fler faktorer som var avgörande - men denna ledare var envis och menade på att det är klart att det finns något som måste vara det viktigaste.

Jag började tänka på om det är följande:

 • Planerade övningar
 • Det ska vara lekfullt
 • Det ska vara seriöst
 • Laget ska vara likadant klädda
 • Det ska inte vara för seriöst
 • Det ska vara koncentrerat 
 • Det ska var fysiskt jobbigt
 • etc
Efter att ha tänkt på det ett par varv så kom jag på vad som är det enskilt viktigaste för mig (säkert för många andra också) och det är att energin flödar under träning. Med det menar jag att spelare såväl som ledare har tagit ansvar för att komma med energi till och under träning. 

Vi har alla varit med om att man kommer till träningen och känner att det är något som fattas - det känns som att spelarna tar i men ändå inte, det är mindre snack och mindre garv etc. För mig är det just ett tecken på att gruppens samlade energi är inte tillräcklig och viktigast för mig som ledare är att påverka energin i rätt riktning. 

Så min tes är kort och gott att utan energi kan man inte ha bra träningar oavsett hur välplanerade träningen är. För att upprätthålla energinivån så brukar jag försöka göra följande:

 • Hälsa på alla spelare ordentligt när de kommer för att få en bild av hur de mår.
 • Läs av om gruppen för dagen är avslappnade, anspända, pigga, trötta.
 • Anpassa starten av träningen i förhållande till avläsningen.
 • Acceptera inte gnäll under träningen - det smittar.
 • Håll igång träningen med energi från ledarna - om jag som ledare känner mig något energilös så ber jag mina tränarkollegor att ösa på mer energi och vara energiansvariga.
Kommentar Äntligen ett svar:-)
- Ledaren som ställde frågan!. 11 jun 2014 (Svara på inlägg | Abuse)