9-manna - från F/P12 eller F/P13, Vad tycker du?

Kansliet, 26 sep 2013

Jag fick idag reda på att det till Stockholms Fotbollsförbunds representationsskap (rep.skapet) kommer att motioneras om 9-mannafotbollen i Stockholm. Lite bakgrund är följande:

  • Stockholmsföreningar beslutade på rep.skapet 2012 att 9-manna skulle införas från och med F/P 13 års ålder (tidigare första året på 11-manna) till säsong 2013.
  • Första året på 11-manna skulle istället vara från och med F/P 14, följaktligen spelas 9-manna en säsong.
  • Det beslutades också att en 9-mannaplan skulle vara från straffområde till straffområde på en 11-mannaplan med 11-mannamål.

Idag fick jag det förklarat för mig att ett par klubbar kommer att motionera om förändringar i 9-mannafotbollen, vilka bland annat är:

  • Införa 9-manna från och med F/P 12 och spela 9-manna i två år istället för ett år. Det innebär också att man tidigare slutar med 7-mannafotboll och "endast" spelar det i två år istället för tre år.
  • Anpassa ytan så att den blir mer rektangulär och mindre kvadratisk - dvs. hitta ett bättre förhållande mellan bredd och djup genom att göra planen något smalare.
  • Ha 7-mannamål istället för 11-mannamål fram tills den dagen 9-mannamål införskaffas.

Nu vill jag veta vad du tycker är bäst, att påbörja 9-manna från och med 12 års ålder eller 13 års ålder. Kommentera gärna friskt i kommentarsfältet nedan:-)

Kommentar 7 manna mål! Det främjar spelet och minskar långskotten. Spelbredden är bra tycker jag. Det utvecklar spelarna att tänka positionsanpassat och uppfylla spelbredden samt spelavstånden. Djupare reflektion kan ges vid annat tillfälle.
- Sik kille! . 26 sep 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
Svar till: Sik kille! Härligt och tack för din kommentar! Vill du utveckla dina reflektioner lite?
- Stephanos. 3 okt 2013 (Abuse)
Kommentar Tidigarelägg 11-manna och kör 7-manna 1 säsong längre. 9-manna känns framkrystat och inte tillräckligt etablerat som spelform för att kunna vinna bredd i fotbollssverige vilket tidigare motion och nu motmotion visar på. Men för att vara kreativ utifrån ovan förslag så känns 7-manna mål som ett måste om vi inte vill främja tjongfotboll inom Sthlm. Mindre plan och mindre mål tror jag stimulerar till en mer attraktiv och teknisk fotboll. Dessutom känns 1 år med 9-manna som ytterliggare något som talar för det jag nämner överst att vi forcerar in något som ingen eller få kanske har behov av. Mao förespråkas alt 2 om valet måste göras...
- Thomas. 1 okt 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
Svar till: Thomas Härligt med din kommentar! En stor del av fotbollssverige spelar 9-manna i vissa åldrar - framförallt de största distrikten såsom Göteborg, Skåne, Örebro, Västergötland etc. Jag tycker att det är problematiskt att alla distrikt har egna 9-mannavarianter och att det inte finns en nationell variant gällande just planstorlek, målstorlek etc. Jag tror och tycker att det gynnar fotbollen att spela 9-manna i ålder 12-13 och att spela 11-manna från 14 års ålder då vi totalt sett ökar förutsättningarna att barn och ungdomar får spela på en anpassad plan efter deras fysiska mognad.
- Stephanos. 3 okt 2013 (Abuse)
Kommentar Tror att vi hänger upp oss lite för mycket på ålder och inte inte på hur långt varje spelare har kommit i sin fotbollsutveckling. För oss i F00 kändes det som lag bra att köra 9-manna i år. Några spelare hade kunnat gå direkt på 11-manna och några kanske hade mått bra av att spela 7-manna ett år till så 9-manna känns som ett bra mellansteg. Är tveksam till att tidigare lägga 9-manna, hellre då att spelare som har kommit lite längre får prova på 9-manna då och då med en äldre årskull. Tycker inte att man ska göra planen smalare eftersom vi vill att spelarna ska lära sig spela på bredden. Många 9-manna planer i Stockholm är dessutom ganska korta så gör vi planerna smalare kommer vi ha 7-manna planer för 9-manna planer. Angående målen så är det lite moment 22. 7-manna målen är för små och 11-manna målen för stora. Måste jag välja röstar jag på att behålla 11-manna målen då det är roligare med matcher som slutar 4-4 än med matcher som slutar 0-0. Här får också ledarna ta ett ansvar genom att instruera spelarna att spela sig fram till målchanser istället för att skjuta från långt håll. Laget kommer att vinna på det i längden. En annan sak som är bra med 9-manna är att många lag som har få spelare i truppen ges möjlighet att hålla ihop laget ett år till. Avslutningsvis undrar jag om man har tänkt på att en konsekvens av att införa 9-manna ett år tidigare är att vi får högre belastning av planerna i Stockholm (9-manna kräver hela 11-manna planen). Antar att detta kommer att gå ut över träningstider.
- Tomas. 3 okt 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
Svar till: Tomas Mycket bra och kloka synpunkter utifrån många perspektiv!
- Stephanos. 3 okt 2013 (Abuse)