Hur beter vi oss i samband med match?

Mister Stephanos, 24 maj 2012

På senare tid har vi haft några incidenter med tjafs och bråk med våra lag i samband med matcher. Jag vet att ledarna för respektive träningsgrupp har agerat och skött ärendet föredömligt. Känner dock att det ändå är på sin plats att lyfta vår värdegrund. Vår värdegrund är följande:

  • Alla får vara med
  • Glädje
  • Gemenskap
  • Kommunikation
  • Utveckling

Betänk att detta är inte en pekpinne utan snarare en påminnelse om att vi alla - spelare, ledare, föräldrar, funktioner etc - tänker och påminner varandra om hur vi agerar i samband med matchtillfällen. Jag vet verkligen hur lätt det är brusa upp över domare som inte har en bra dag, ens lag som inte har en bra dag eller en spelare som inte har en bra dag - eller spelare som lackar ut på motståndare - men vi ska ändå alltid bete oss schysst och föredömligt. Sådant vi kan göra för att bidra till en schysst stämning i samband med match (är helt övertygad om att en väldigt klar majoritet gör detta) är exempelvis:

  • Hälsa på motståndarnas ledare, domare oavsett om det är hemma- eller bortamatch.
  • Inte skrika på domaren (gäller även publik). Min första domarerfarenhet var skitjobbig - jag fick döma ett "toppmöte" mellan två stora klubbar och ledarna var helt galna och skrek efter varje domslut. Jag var sjukt nära på att att lägga av som domare då.
  • Egna spelare som beter sig illa på plan med ett ovårdat språk eller fult spel tycker jag man ska byta ut.
  • Alltid tacka efter match.

Kom gärna med fler idéer på vad hur vi som spelare, ledare, förälder eller funktionär kan bidra med att höja eller behålla en god stämning.

Kommentar Klockrent inlägg som vanligt, Stephanos!
- Daniel Romanos. 26 jul 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
Kommentar Kan inte låta bli att göra ett inlägg när jag ser dessa fina ord på Sundbyberg IK:s hemsida. Igår kväll fick jag uppleva något som inte stämmer överens med dessa mycket bra värdeord ni har inom Sundbybergs IK. Är en fotbollsförälder som igår den 22/8 såg Sundbyberg P96 spela mot Råsunda IS P96. Gratulerar Sundbybergskillarna till segern. Men kan nog inte tycka att killarnas seger denna kväll berodde på den ena tränares insatser utan att era spelare gjorde en bra kamp på planen. För denna tränare som jag listat ut vad han heter då han står som huvudtränare på SIK:s P96:s lagsida, fokuserade denna kväll mer på hur Råsundas killar spelade än på sina egna spelare, redan från matchens första minut. Att en tränare försöker hetsa upp och få motståndares spelare ur balans är inte i mina ögon något föredöme för en vuxen, framför allt inte när denne person står vid planen som tränare och med andra ord har ett klubbmärke på sin tröja, jag hoppas att detta inte är något Sundbyberg som klubb ser som bra reklam för sitt klubbmärke. Även domaren måste ha varit rätt trött på honom efter matchen då han fick sin beskärda del under hela matchens gång, samt att jag noterade att denna tränare även var ute i halvtid och "pratade" med domaren….. Att killarna på plan kan hetsa upp varandra är lite av spelets charm så länge det är inom spelets regler men det var länge sedan jag hörde och såg en vuxen tränare bete sig så illa på en fotbollsplan. Jag vill inte sänka mig till denna tränares låga nivå genom att skriva mer, men jag hoppas bara att han inte uppträder på detta vis mot andra lag, jag har ingen aning, men det känns som om han hade någon personlig vendetta mot Råsunda…..
- Fotbollsförälder. 22 aug 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
Svar till: Fotbollsförälder Situationen du beskriver är tråkig - jag var inte där och såg det - men din kommentar leder till att vi absolut diskuterar vidare kring hur vi ska agera i samband med match etc. Tack för ditt inlägg för det leder till något gott!
- Stephanos. 30 aug 2012 (Abuse)
Kommentar Jag tror att ni och många föreningar har mycket att lära av hur man uppträder under och efter match. Därav blir ditt inlägg lite pinsamt. RSF F02 mötte Sundbyberg ikväll och när flickorna från SIK skulle tacka så uppmuntrade tränaren tjejerna att de skulle sjunga en ramsa som handlade om att de är bättre än motståndarna. Grundregel 1 på introduktionskursen hos Stff är att tacka med hej eller tack. Våra tjejer sjunger också ramsor men inte när vi tackar motståndarna efter match.
- Jacob. 14 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
Kommentar Hej Jacob, Inlägget som jag skrev var precis i förhållande till liknande situationer som du beskriver. Det är inte OK att inte tacka ordentligt och på ett ovärdigt vis - delar din uppfattning helt. Mitt inlägg skrevs just för att lyfta hur vi i vår förening beter oss - vi beter oss inte alls hundra många gånger och inlägget var kort och gott en påminnelse. Så med andra ord jag delar inte din uppfattning om att inlägget är pinsamt däremot håller jag med om att vi har ett arbete att göra med att bli så bra på det som vill.
- stephanos. 17 jan 2013 (Svara på inlägg | Abuse)

Senaste inlägg