Vårt seniorlag spelade i Allsvenskan år 2000 (jo, faktiskt)

Roberto, 3 okt 2018

Det är inte många som vet det av dagens aktiva i Sundbybergs IK Fotboll, men vårt damlag spelade faktiskt allsvensk fotboll på Sundbybergs IP för bara 18 år sedan. På söndag spelar vi seriefinal för att kliva upp till Div 4. Efter att 4 gånger lagt ner Damlaget och startat om igen. Om man inte kan sin historia riskerar man alltid att göra om samma misstag eller att dra fel slutsatser. Här är mitt bidrag för att du ska se dagens Damlag i historiskt ljus. 

Sundbybergs IK tog sig till Damallsvenskan år 2000 med hjälp av ett par duktiga spelare som några år tidigare sökt sig till Sundbybergs IK. Intresset för att vara med ökade med framgångarna och flera starka spelare anslöt. När laget föll ur Damallsvenskan samma år slutade några av de mest tongivande spelarna, med spelarflykt som följd. Eftersom spelare togs in uteslutande utifrån och nivåskillnaderna blivit så stora mot ungdomslagens spelare, stod laget utan möjlighet att spela vidare i divisionen under. Som en konsekvens lades laget ner. Dessutom var ungdomssidan tömd på spelare som gått till andra klubbar för att få senior speltid och ekonomin för hela sektionen var illa åtgången. Baksmällan blev total. Idag tjänar lärdomen till att ständigt påminna oss om att kortsiktiga drömmar om seniorlagens framgångar är det största hot vi har mot vår ekonomi. 

Att gå till högre divisioner är en drivkraft för många inom idrotten, men för Sundbybergs IK Fotboll är det vår barn- och ungdomsverksamhet som står i centrum (och så borde det rimligtvis vara överallt utanför bolagsfotbollen). Våra seniorlags värde ligger i att ge våra barn och ungdomar en (före)bild av steget mot seniorfotbollen. Men vår värdegrund och våra prioriteringar ska vi inte kompromissa om mer. 

Efter kollapsen av Damlaget 2001 startade vi om i Div 5 med i huvudsak spelare från den äldsta träningsgruppen som då fanns. Efter ett antal år stod det plötsligt klart, vid säsongsstarten 2013, att det inte fanns någon trupp kvar. Laget fick dras ur serien innan den drog igång. Samtidigt hade vi haft flera år av bra utveckling med vår flickverksamhet. 2013 fanns tre äldre ungdomsgrupper (F01, F00, F99) som började undra vad som skulle hända när de nådde högre ålder. Det fanns inget juniorlag och inget damlag. Ledarna ville veta. Trots att vi egentligen varken hade resurser eller tid, satte vi oss för att prata igenom saken. Resultatet blev en första ny damlagssatsning 2015. Kraften räckte dock inte till för att den skulle hålla i mer än ett par år. 2016 fanns återigen inte en tillräckligt stor trupp kvar för seriespel. 

2016 lyckades vi samtidigt värva Elias Gergi som ny damjuniortränare. Han tog hand om de äldre flicklagen och saker började gå i rätt riktning. Samtidigt hade också utvecklingen av fotbollssektionen i övrigt ständigt frigjort mer kraft. När vi i år (2018) startade om satsningen var det med en helt annan tydlighet i grunden, med underlaget från våra damjuniorer och med satsning av rejäla resurser på både damjunior och damlag. Vi har också flyttat över resurser från herrsidan till damsidan. Idag har vi en fantastisk dedikerad tränarstab i både damlag och damjuniorer. Kvaliteten och värdegrunden vi nu bygger på är något helt annat vi haft än någonsin tidigare. På det har vi en mycket fin återväxt underifrån. 

Sundbybergs stad har följt vårt idoga arbete och belönade Sundbybergs IK Fotboll med årets jämställdhetsstipendium 2018. Det är vi mycket tacksamma för!

När vi nu spelar seriefinal på söndag så är det inte vilken seriefinal som helst. Det är framtidens fotbollsorganisation i Sundbybergs IK Fotboll som spelar match. Det är inte drivkraften att resultatet är allt som styr, utan viljan att uppnå kvalitet och att ge våra ungdomslag de förebilder de ska ha. Det här damlaget är just det. 

De förtjänar ditt stöd och du behöver dem för att din klubb ska må bra.

Från ord till handling - vi ses på IP!

Dag: Söndag 7/10
Plats: Sundbybergs IP
Tid: kl 13:00
På spel: Avancemang till div 4
Motstånd: Råsunda IS

4 kommentarer. Skriv en kommenter