Några fotbollstankar från sommaren inför hösten...

Kansliet, 31 aug 2016

Nu har nästan en hel fotbollssommar gått där jag bland annat ägnade lite för mycket tid åt att titta på Fotbolls-EM. Jag tänkte just ägna detta inlägg åt att beskriva lite reflektioner jag har från Fotbolls-EM (och i viss mån OS-fotbollen) och trender från EM och tänkte göra det i en punktlista:

  1. Praktiskt och anpassat försvarsspel

Glöm ett renodlat positionsförsvar (tidigare kallad zonförsvar) eller renodlat markeringsförsvar. Det blandas hejvilt och följande tyckte jag var extra intressant:

  • Huvudfokus med de flesta lagens försvarsspel var att skydda den centrala ytan framför egen backlinje mer än tidigare.
  • Nuförtiden så täcker man inte yta på samma vis som tidigare, utan det är snarare spelare som skärmas av eller styrs mot mindre attraktiva ytor. Fler gånger än tidigare så markeras spelare framförallt motståndarnas centrala mittfältare i deras speluppbyggnadsfas.
  • Lagen var duktiga på att skapa pressfällor, dvs. att motståndarna tror att det bjuds på en yta kort därefter har andra laget vunnit boll genom att skapa ett numerärt överläge. Bäst på detta var Italien och Portugal.

   2. Mittbackar som spelfördelare och innermittfältare som kan ta sig förbi sin motståndare

  • Nuförtiden är det mittbackarna som är spelfördelarna och igångsättarna framförallt i skickliga lag så att fler spelare kan användas högre upp på plan. Vi såg också att när motståndarna hade 2 forwards användes 3 backlinjespelare för att skapa 3 vs 2 och när motståndarna endast hade 1 forward så användes endast 2 mittbackar för att skapa 2 vs 1.
  • Med ett försvarsspel som bygger på att ytan framför motståndarnas backlinje är väldigt trång så måste man ha mittfältare som med instick kan spela sig förbi motståndarnas backlinje alternativt dribbla förbi sin spelare för att skapa övertalighet.

   3. Fasta situationer och kontringar

  • Fler gånger än tidigare noterade jag att många av lagen prioriterade utåtskruvade hörnor, gärna precis ovanför motståndarnas första zon-försvarare. Vad gäller kantfrisparkar prioriterades hårda inåtskruvade frisparkar oftare än utåtskruvade.
  • Kontringarna var snabbare än tidigare just med anledning av försvarandes lags förmåga att snabbt omorganisera sitt lag efter bolltapp. Bollhållaren var otroligt duktig på att driva bollen väldigt snabbt och passera spelare samtidigt som medspelarna tog ännu snabbare löpningar för att erbjuda spelbarhet framåt i planen. Lagen var duktiga på att kontra diagonalt och därefter avsluta mot mål på andra sidan.

   4. Spel i sista tredjedelen

  • En av anledningarna till att mittbackarna är spelfördelare är för att kunna frigöra fler mittfältsspelare som jag nämnde ovan. Och det behövs för att kunna skapa en total övertalighet mot varje back i backlinje med hjälp av många löpningar på både in- och utsida om varje back tack vare just att mittfältare har kunnat flytta upp.

Framtidens spelare är spelaren som kan skapa trender och anpassa sig efter trender där förmågan att vara en tänkande spelare på plan är grunden till all form av flexibilitet, förändring samt anpassning. Vad gäller vår Sundbybergsmodellen så är jag helt övertygad om att när du tränar ditt lag efter modellen så är du med och skapar framtidens spelare. 

Sundbybergsmodellen, vår läroplan för fotboll

Det du läser om här i bloggen kan du läsa mer om i boken Sundbybergsmodellen. Alla medlemmar, spelare och ledare i Sundbybergs IK Fotboll får den gratis.

Läs mer om boken Sundbybergsmodellen - Hur du tränar ett fotbollslag från knattar till seniorer >>

Om du inte är medlem kan du köpa boken Sundbybergsmodellen på bokus>>

1 kommentarer. Skriv en kommenter