Att utgå ifrån en spelstil i fotboll...

Kansliet, 18 maj 2015

Förra veckan hade vi release för vår nya läroplan och bok "Sundbybergsmodellen - Hur du tränar ett fotbollslag från knattar till seniorer".

Vi har utgått från fotbollstränarens vardag och utgått från de faktiska behov som finns utifrån den verklighet som råder, dvs. att man har begränsat med tid och resurs som tränare, och stötta med hållbara principer för träning, utvecklande spelsystem, säsongsplaneringar och åldersanpassade träningspass.

Vi börjar dock i boken med att beskriva vår spelstil. Vad är då en spelstil? I Sundbybergsmodellen beskriver vi det så här:

"En spelstil är det som kännetecknar ett lag och dess spelare, sättet att göra mål på, hur och när laget vill vinna bollen, sättet laget tränar på osv. Om våra lag får en tydlig spelstil så betyder det att utomstående kan titta på en match och se att vi har en tydlig plan, en rytm, och en metod för hur vi anfaller och försvarar."


Det är inte helt lätt att konkret beskriva vad en spelstil är och därför har vi i boken beskrivit typiska situationer som Sundbybergsspelaren och Sundbybergslaget i "vuxen" ålder ska klara av. Tanken är att all träning och match ska genomföras med spelstilen som mål, vision och metod.

Syftet med detta inlägg är att tydliggöra behovet av en spelstil och något som är samlat och gemensamt för hela vår fotbollsklubb. Om vi inte har en egen spelstil hamnar vi ett läge där allmänhetens rådande bild av vad en bra spelstil är för stunden blir vår spelstil för stunden, exempelvis att försöka spela som Real Madrid eller Barcelona eller Bayern München eller Milan eller Chelsea etc. Förutom att det är för långt avstånd till nämnda storlag och deras ungdomslag, då de jobbar med helt andra resurser så kan vi inte heller ha ett Seniorlag som representerar sina ungdomslag då ungdomslagen i praktiken har helt egna stilar och det är per definition omöjligt och ha ett Seniorlag som representerar ungdomslagens alla olika stilar. Hur skulle det gå till?

Jag tycker också att det i svensk fotboll funnits en tendens till att försöka träna neutral och allmän fotboll, det vill säga en teoretisk bild av hur moment ska tränas bäst (t.ex. så här tränar man positionsförsvar alt. kontringar etc). Eller för den delen att man ska vara bra på att instruera i fotboll på plan i relation till ingen spelstil. Min poäng är att träna ett lag i längden går ut på att kunna instruera spelarna och laget i vad och hur de ska göra i match och vara bra på just i att instruera i det, det vill säga i att instruera i relation till något specifikt.

Slutligen, min uppfattning är att svensk fotboll behöver gör en förflyttning från träning av allmän fotboll till specifik fotboll och metoden och första steget är att bestämma spelstil och utföra den konsekvent. Vi, Sundbybergs IK Fotboll, har därför lagt stor vikt i att tydliggöra vår spelstil och resten av vår läroplan (principer för träning, utvecklande spelsystem, säsongsplaneringar och träningspass) är olika steg för att "nå" vår spelstil.


Sundbybergsmodellen, vår läroplan för fotboll

Det du läser om här i bloggen kan du läsa mer om i boken Sundbybergsmodellen. Alla medlemmar, spelare och ledare i Sundbybergs IK Fotboll får den gratis. 
1 kommentarer. Skriv en kommenter