Drygt ett år till omval - nu dyker "detaljplanerna" upp igen

Från kansliet, 23 apr 2021


Nedan sammanfattar vi på kansliet vad som hänt (eller snarare inte hänt) gällande anläggningar och vinterträningsmöjligheter senaste 4-5 månaderna. 

18 december 2020 Padelbanor i Ör bekräftade

Nedan sammanfattar vi delar av en artikel från tidningen Mitt i Sundbyberg. I artikeln skakar Mikael Eljenmyr (Idrottschef i Sundbyberg) hand med Jan Pelli från Sundbybergs Tennisklubb och bekräftar projektet med nya padelhallar på den “fria” ytan mellan rackethallen och Örvallens 7 mot 7-fotbollsplan. Projektet kommer, om inget oförutsägbart händer, kosta ca 4,1 miljoner kronor och Sundbybergs Stad går in med 1,55 miljoner av dessa.
I artikeln säger man: “Staden utreder just nu hur Örvallen kan utvecklas – en ishall och värmeslingor under en fotbollsplan är inriktningen. Men en färdig detaljplan lär dröja flera år och avtalet för banorna som nu skrivs är på i tio år.”


25 januari 2021 Återkoppling från Mikael Eljenmyr på utredningen av vinterträningsmöjligheter för 2021

I ett tidigare blogginlägg i höstas delade vi med oss av vad politiken i Sundbyberg beslutat:
“//...Den politiska ledningen i Sundbyberg har i och med detta gett kultur- och fritidsförvaltningen följande uppdrag: Utred förutsättningarna för fotbollsverksamhet året runt genom att ta fram grundläggande fakta och värdera plus och minus med följande alternativa inriktningar…//”

Inför vintern 2020/21 skulle en lista med möjliga åtgärder presenteras för att lösa vinterträning för fotbollen. Därefter skulle även ett par förslag för vintern 2021/22 utvärderas. Idrottschef Mikael Eljenmyr återkopplade följande:

  • Ballongtält för en 7v7 plan är inte möjligt
  • Ballongtält för en 11v11 plan är inte möjligt
  • Hyra träningstider i annan kommunen är inte möjligt
  • Uppvärmt konstgräs är på agendan men plats är ej bestämt och detta behöver fortfarande planeras


9 mars 2021 Uppdatering från Johan Storåkers (L) angående planering av fotbollsanläggningar 

Efter vidare samtal angående anläggning- och vinterträningsfrågan har Johan Storåkers från Liberalerna nu återkopplat till fotbollen i Sundbyberg med senaste nytt. 

//...Vi planerar under de närmaste åren att anlägga minst en fullstor 11 till 11-plan med värmeslingor under konstgräs för att möjliggöra spel även när det är kallt utomhus. Den plats vi planerar för är i första hand på Örvallen. Ett ärende för att påbörja detaljplanearbetet är planerat för behandling under april månad i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Sundbybergs stad. I dagsläget är det svårt att redogöra för den konkreta tidsplanen för projektet med vår första konstgräsplan med värmeslingor under, men jag besöker mer än gärna er efter sommaren tillsammans med stadens idrottschef Mikael Eljenmyr...// 

Fotbollen i Sundbyberg avvaktar och inväntar ännu en “detaljplanering”. Värt att nämna är att värmeslingor under en fotbollsplan i Sundbyberg redan undersökts förut men fick avslag eftersom att kostnaderna för att hålla den varm ligger på många hundra tusen kronor i månaden. För att hålla nere kostnader krävs att man använder spillvärme från inomhushallar i närheten. På Sundbybergs IP räckte inte spillvärmen från Löthallen, Simhallen och Ishallen till för att hålla en fullstor konstgräsplan varm. Vi väntar med spänning på hur de planerar att värma upp Örvallen.  


24 april 2021 Valrörelsen sätter igång och nu dyker "detaljplanerna" upp igen

Idag ser vi Johan Storåkers (L) i tidningen Mitti Sundbyberg. Artikeln med rubriken "Här vill kommunen bygga en idrottshall" informerar oss att kommunstyrelsen har godkänt påbörjandet av detaljplanering för två isrinkar och curlingbanor. Utanför hallen ska även fotbollsplaner byggas med värmeslingor under. Här får ni dem för oss viktigaste citaten från artikeln:

"//...Exakt var anläggningen skulle hamna på Örvallen, eller hur alla nuvarande delar av vallen påverkas, är för tidigt att säga enligt Johan Storåkers...//". 

"//...När den nya idrottsanläggningen kan invigas är också för tidigt att säga, men kommunalrådet betonar vikten av att komma igång med detaljplanearbetet så fort som möjligt...//". 


Det har som vanligt inte lovats eller beslutats någonting, man använder ord som "kan bli" och "kanske". Några färdiga planer har inte påbörjats och både plats, produktion, tid och metod är fortfarande inte bestämt. 

Varför ens publicera en artikel? Dags att påminna sig om händelserna som föregick valet 2018. För 5 år sedan, 2016, gjordes detaljplaner för att bygga en Multihall som hade skjutit idrottsrörelsen i Sundbyberg in i 21:a århundradet på riktigt. Allting var spikat och klart men efter valet så förstod man att kostnaderna var för höga och det hela rann ut i sanden. Därefter har inte en enda förbättring av värde skett för att tillgodose kommunens största vinteridrott med möjligheter att träna även när det är kallt ute. Det som räddat fotbollen och mildrat behovet av vinterträningsmöjligheter är några förhållandevis milda vintrar. 

Nu är det 1,5 år till nästa val och därmed 1,5 år kvar av förhoppningar om att "detaljplanearbetet" ska resultera i något mer än löften inför valet.


Kansliet
Sundbybergs IK Fotboll


Tidigare inlägg i ämnet: 
Hej Jonas Nygren, kommunstyrelsens ordförande (nov 2015)
Möte med kommunen om vinterträning (nov 2015)
Ingen bra start kommunalråd Mikael T Eriksson (jan 2016)
Snart får idrotten och fotbollen i Sundbyberg svar om anläggningar (maj 2018)
Pressmeddelande: Unik idrottsanläggning byggs i Sundbyberg! (maj 2018)
Vem ska du rösta på? Vi har frågat partierna om nya fotbollshallen (aug 2018)
Du vann valet, det blir en ny fotbollshall (multisporthall) på IP! (sep 2018)
Nu byggs Multihallen och idrotten blir kvar på Sundbybergs IP (apr 2019)
Anonym kampanj mot Multihallen och idrotten i Sundbyberg (jun 2019)
Multihallen död. Dags för Peter Schilling att leverera alternativ (jun 2019)
Sundbybergs kommun klarar inte vad andra kommuner klarar (jun 2020)
Såhär vill kommunen lösa fotbollens vinterträning 2020/21 (aug 2020)

Kommentar Bra artikel! Det är mycket lättare att trolla med ord och planera planerandet än att faktiskt göra något. Det börjar bli löjligt nu...
- Niklas, sundbybergare!. 27 apr 2021 (Svara på inlägg | Abuse)
Kommentar Riktigt bra skrivet. Det är skamligt att Sveriges mest tättbefolkade kommun snart också blir Sveriges enda kommun utan eluppvärmd fotbollsplan. Sundbyberg borde titta på Solna, så dom kan hitta en vettig nivå för satsningar på idrotten i stort och fotbollen i Synnerhet.
- Anders Engström. 29 apr 2021 (Svara på inlägg | Abuse)
Kommentar Ingenting verkar spela någon roll för Sundbybergs kommun, Peter Schilling och hans politikervänner. Löften, planer, god dialog, integration, jämlikhet, ideellt arbete i mängder, barn och ungdomars hälsa osv osv. Vad är deras mål egentligen? Vad vill de med oss Sundbybergare och med kommunen? Finns det något mål vi kan dela med dem? Innan förra valet fanns det.
- Roberto. 30 apr 2021 (Svara på inlägg | Abuse)