Riktlinjer för lagmaterial

SIK Fotbolls ledning har 2015-02-01 upprättat riktlinjer för lagmaterial. Målet med riktlinjerna är att det ska vara tydligt vad du som ledare kan förvänta dig att laget ska få och att SIK Fotboll ska ha kontroll över de mycket stora kostnader som är förknippade med lagmaterialet.

Otydlighet har genom åren drivit upp förväntningarna på vilket material som ska delas ut, försvårat konsulenternas förmåga att reglera utdelningen och drivit upp kostnaderna. Riktlinjerna gör att vi kan ha rimliga förväntningar och använda pengarna där vi planerar för att de ska användas.


Vad är lagmaterial?

Material som respektive lag får låna av SIK Fotboll och som används för att bedriva träningar och spela match. Första gången lagmaterial delas ut är i samband med att de nya lekislagen bildas. Materialet lämnas tillbaka ifall träningsgruppen upphör eller så byts materialet ut i takt med att barnen växer. Inget träningsgrupp ”äger” sitt lagmaterial.


När och hur kan vi beställa?

Beställning görs i samband med den årliga materialinventeringen inför varje ny sösong. Kansliet meddelar via hemsidan om specifikt avsatta dagar när inventeringen och beställningen äger rum och hur den går till.


Vad är vi berättigade till?

Knatte (5-7 år)

 • 1 boll per spelare inklusive bollnät
 • 1 kona per spelare
 • 1 väst per spelare utifrån tre olika färger
 • Lilla medicinväskan (delas ut året spelarna fyller 7 år)
5 mot 5 och 7 mot 7 (8-12 år)
 • 1 boll per spelare + 2-4 extrabollar inklusive bollnät
 • 2 konor per spelare
 • 1 väst per spelare utifrån tre olika färger
 • Påfyllning av lilla medicinväskan (bandage, plåster, coachtejp, ispåse)
9 mot 9 och 11 mot 11 (+13 år)
 • 1 boll per spelare + 2-4 extrabollar inklusive bollnät
 • 2 konor per spelare
 • 1 väst per spelare utifrån 4 olika västfärger
 • Kaptensbindel
 • Stora medicinväskan (först året på 9 mot 9, därefter fyller träningsgrupperna på väskan själva)


Jag såg ett annat SIK-lag använda småmål och stegar, hur får vi det?

I våra förrådsutrymmen på Sundbybergs IP, Örvallen, Rissne IP och Golfängarna ska det finns ytterligare träningsredskap så som småmål, pinnar och stegar tillgängliga att låna. Vill er träningsgrupp köpa ytterligare redskap, utöver det som delas ut, så som t.ex. visselpipa, taktiktavla m.m. kontaktar ni Kansliet som hjälper er med att beställa det.

Hur gör vi med matchtröjor och målvaktsutrustning?

Det får ni låna av Kansliet. Ett komplett matchställs tröjnummer regleras av träningsgruppens spelform. Målvaktströja och handskar ingår. Ni får matchställen det år spelarna fyller 7 år. Målvaktshandskar finns i storlekarna 4-12. I första året 11 mot 11 delas ett enhetligt målvaktsställ ut.
Ett matchställ ska hålla i flera år och kunna ärvas av yngre lag. Därför ska de återlämnas hela och rena med alla tröjnummer i behåll.
Spelarna får inte träna i matchtröjorna. Om matchstället inte lämnas tillbaka i bra skick blir träningsgruppen skyldiga att köpa in ett nytt. Om en matchtröja tappas bort kommer denna bekostas av lagkassan.


Vi har både tappat bort bollar och så har vissa gått sönder, kan vi beställa nya?

Så fort ni får nya bollar, signera dem med SIK och träningsgruppens namn och dokumentera antalet bollar ni har. Inför och efter träning räknar ni alltid antalet bollar för att vara säkra på att ni lämnar träningen med lika många bollar som ni kom med. Enstaka bollförluster täcks upp av extrabollarna ni fått och större bollförluster behövs gås igenom med Kansliet. Om en boll av olika anledningar inte är hållbar kan den byttas ut mot en ny boll på Kansliet. Om ny boll inte finns hos kansliet får laget ny boll när Kansliet reklamerat bollen.