Riktlinjer för matchtröjor

25 maj 2022


SIK Fotbolls ledning har från 2022-05-25 upprättat riktlinjer för hanteringen av matchtröjor.

Målet med riktlinjerna är att det ska bli tydligare kring hanteringen av matchtröjor för träningsgruppen och den enskilda spelaren.

Under de senaste åren har det blivit mer och mer vanligt att träningsgrupperna delar ut sina matchtröjor till den enskilda spelaren och ger ansvaret till denne. Detta har medfört en del konsekvenser för kansliets hantering av matchtröjor och förtydligande görs därför med en riktlinje hur dessa ska hanteras.


Vad innebär det när en träningsgrupp kvitterar ut matchtröjor?

 • När en ledare i träningsgruppen kvitterar ut matchtröjor så innebär det att man lånar dessa av föreningen.

 • Träningsgruppen ansvarar för att tröjorna förvaltas väl och behålls i gott skick.

 • Målet är att tröjorna ska vara i lika gott skick när dem återlämnas som de var när de kvitterades ut.

 • Tänk på att de ska kunna återanvändas av en yngre träningsgrupp.

 • Träningsgrupperna väljer själva hur förvaltningen av matchstället ska ske. Antingen ansvarar lagledningen för att dela ut och samla in tröjorna i samband med varje tillfälle de används. Alternativt delar lagledningen ut tröjorna till respektive spelare som i sin tur förvaltar och tvättar dem. Kansliet rekommenderar det förstnämnda.

 • Oavsett hur ni väljer att förvalta tröjorna, är träningsgruppen ekonomiskt ansvarig för tröjorna. Borttappade matchtröjor faktureras träningsgruppen. Kostnaden per matchtröja är 400 kr och dras från lagkassan.


Får matchtröjorna användas på träningar?

 • En matchtröja får endast användas på matcher.

 • På träningar är det förbjudet att använda matchtröjor. Anledning till denna regel är att tröjorna slits av träning och att tvättas mer än nödvändigt vilket leder till att återanvändningen av tröjorna blir sämre och kostnaden för klubben blir markant mer. Vi hänvisar istället alla våra spelare att köpa en träningströja från våran profilguide.

Hur tvättas matchtröjorna?

 • Tröjan ska alltid vändas ut och in för att vara mer skonsam mot trycket på matchtröjan.

 • Tvättas i högst 40 grader och bör ej torktumlas.

 • Ej tillåtet att stryka med strykjärn då trycket kan lossna vid hög värme.

Arkiv