Sanktan startar 17 april (uppdaterad 17 april 09:30)

17 april 2020Efter att Stockholms Fotbollförbund har fört en dialog med SvFF, Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Stockholm har man tagit beslut om att S:t Eriks-Cupen spelas med start fr.o.m. den 17 april.

Man menar på att fotbollsverksamheten inte bidrar till smittspridningen annat än möjligen marginellt. Det har också framgått i dialogen att det inte är någon skillnad på träningsmatcher och tävlingsmatcher samt att den närkontakt som fotboll innebär är klart hanterbar. Det är dock givetvis viktigt att ingen spelar med symptom. Den 16 april beslutades att alla seniormatcher dock skjuts upp.

Detta innebär att:

S:t Eriks-Cupen (Sanktan)

  • Spelar enligt publicerat spelschema.
  • Matcher som skulle spelats innan den 17 april förblir inställda och spelas ej.
  • Om något av lagen inte vill spela blir det WO, utan avgift. Flera WO kan lämnas utan att laget blir uteslutet ur serien. Om ett lag inte har för avsikt att spela, måste StFF meddelas tre arbetsdagar innan utsatt matchtid för att laget ska vara säkra på att slippa domaravgiften. Om inget lag vill spela döms matchen som dubbel WO.
  • Matchändringar godkänns bara som matchändring förutsatt att båda lagen är överens och ny matchtid är inbokad så att matchen genomförs innan den 15 juli. Vi har tyvärr ingen möjlighet att flytta fram alla matcher till hösten.Utdragningsavgift kommer debiteras om lag drar sig ut helt, men man kan lämna WO till alla vårens matcher via mejl, då utan avgift. 


Riktlinjer och rekommendationer från StFF

  • Föreningar och ledare behöver ge tydliga instruktioner till spelare om att inte medverka i fotbollsverksamhet vid minsta symptom och när man är sjuk.
  • Undvik omklädningsrum, samlas i friska luften vid träningar och matcher.
  • Håll god handhygien, se till att det finns handsprit vid varje samling (rekommendation) och dela inte vattenflaskor.
  • Om en motståndare väljer att inte spela matchen, ha respekt för det.
  • För att den starka rekommendationen om max 50 personer ska uppfyllas, ber vi våra föreningar att uppmana om att all publik undanbes. Om det finns publik om max 50 personer ska dessa vara väl utspridda kring planen.
  • Hjälp till att sprida möjligheten att se matcher via appen Min Fotboll. Då kan även personer i riskgrupperna följa matcher.


Folkhälsomyndigheten rekommenderar att idrott ska fortgå och att det är bra för folkhälsan. StFF:s beslut tar avstamp i denna rekommendation och efter ovanstående förtydliganden, ser StFF fram emot kommande fotbollssäsong. Det är fortfarande viktigt att alla individer, lag och föreningar tar sitt ansvar och gör det bästa av situationen.

Om nya rekommendationer eller beslut kommer från myndighet/regering kan StFF:s beslut komma att ändras.

Läs även:

StFF:s tips och råd vid träning och träningsmatch >>
Läs även Sundbybergs IK Fotbolls riktlinjer för Coronaviruset >>

Arkiv