Berggren tar över Damlaget

30 november 2020Sundbybergs IK Fotboll har gjort klart med Andreas Berggren som ny huvudtränare för Damlaget till 2021. Andreas kommer att leda laget tillsammans med assisterande kollegorna Alexander Gedde och Rahel Surshi.

Vi tog ett snack med Andreas för att introducera honom lite närmare samt höra hans tankar om uppdraget.

Andreas, varmt välkommen hit. Hur känns det?

– Tackar! Under omständigheterna bra med allt som händer i världen. Man får gilla läget och göra det bästa av det. Men det känns bra att vara här i Sundbyberg och ta sig ann en ny utmaning.

Berätta lite om dig själv och tidigare uppdrag.


– 39 år, bor på Kungsholmen med min dotter. Har de sista åren arbetat som frilans inom simning och vattenträning men kommer innan dess från finans- och eventbranschen där jag arbetet som försäljningschef, CSO och affärsutvecklare.

Drev tidigare en förening som hjälpte nyinflyttade Stockholmare att knyta sociala kontakter, där vi hade flertalet fotbollslag och när jag efter några år senare bestämde mig för att gå vidare så föll det sig naturligt att bli tränare i Karlbergs BK några minuter ifrån där jag bor. I KB har jag varit tränare för U19, U17, P15 och nu senast Damjuniorerna. Jag har även haft GIH:s herrlag under en säsong. Vid sidan av det så sysslar jag med mycket annat inom fotbollen, t.ex. extern lagträning, individuell träning, camper, spelarscouting och arrangemang av träningsläger.

Vad lockade dig till Sundbyberg?


– Jag och Alexander (Gedde) hade bestämt oss att det var dags för en ny utmaning och började därför träffa flertalet olika föreningar innan vi bestämde oss. Vi fick bäst känsla för Sundbyberg på det sättet att klubben förstod att vi verkligen vill satsa på vår fotboll. Vi nöjer oss inte med något halvhjärtat utan ger alltid 110% och förväntar oss detsamma av de vi samarbetar med. Än så länge känns det rätt på alla sätt och vis.

Har du hunnit sätta dig in i klubben och hur den fungerar?


– Ja, vi satte oss in i det mesta redan innan vi bestämde oss för nästa steg. Tyvärr så har vi inte kunnat träffat alla spelare än och inte kommit igång med lagträningen. Men som jag sa tidigare, det är bara att köpa läget och göra det bästa av situationen.

Du följde laget på avstånd i år, hur nervöst var det på slutet och hur skönt var det när vi säkrade Div 3-kontraktet i sista matchen?


– Givetvis var det lite nervöst. Vi hade tackat ja till uppdraget innan serien var färdigspelad, så visst var det en lättnad efter sista matchen när vi klarade oss. Sen om det skulle bli trean eller fyran var inte avgörande i sig, men det underlättar ju såklart att slippa åka ur för att försöka ta sig upp igen.

Vad har du att säga om nästa års serie och motståndet ni kommer ställas emot?


– Jag har rätt bra koll på lagen sedan tidigare och jag tippar faktiskt att nykomlingarna Vasastan vinner serien. De har ett bra lag med mycket fotboll i sig. För vår del så gäller det att trolla lite, men alla är inspelade på den här nivån nu och jag utgår ifrån att alla är införstådda med att vi måste arbeta hårdare än någonsin för att inte hamna i samma situation som vi gjorde i år.

Du kommer in i ett speciellt läge med strikta pandemirestriktioner. Hur svårt är det när man inte kan starta ett nytt uppdrag som vanligt?

– Det är svårt och trist såklart. Alla fotbollsspelare vill ju spela boll men samtidigt blir det här ett bra självdisciplinstest. Det är lika för alla. Vi räknar med att alla är fysiskt redo när vi väl kan köra igång igen, annars är man på fel. Vi som lag behöver växla upp både en och två växlar och vi ledare kommer göra allt för att ge spelarna förutsättningar de behöver för att lyckas med det.

Du har Alexander och Rahel med dig från Karlberg. Hur ser rollfördelningen och samarbetet ut er sinsemellan?


– Jag skapar planeringen och de olika periodiseringarna och ansvarar för det stora hela men under själva träningarna så drar vi alla ett lika stort lass. Alla tre har dock saker som de brinner lite extra för, likt Alexander och hans individuella träning och fys, då faller saker som det mer på honom till exempel.

Vilken typ av fotboll förespråkar du?


– Vårdat och disciplinerat. Alla ska veta lagets olika prioriteringar i spelets olika skeenden, samtidigt som vi vill att de ska vara kreativa och hitta lösningar själva. Sen lever vi som alltid i en verklighet där man måste göra det bästa av det man har men vi skall utveckla det som är bra och göra mindre av de som va mindre bra föregående säsong. Tjejerna har mycket fotboll i sig och bygger vi en starkare fysik kommer det att ge utdelning. Som tur är så är det ju lättare att bygga upp en bra fysik än att lära sig teknik i senioråldern.

Planerar ni för olika scenarion under försäsongen med tanke på det osäkra läget?

– Absolut. Årsplaneringen och de olika periodiseringarna har ju redan ändrats tre gånger. Vi får vara flexibla. Vi har ju vant oss och levt med detta i ett år nu. Förhoppningsvis kommer träningen igång vecka 2, då ska vi hinna med allt och följa den planering som ligger nu.

Hur ser närmsta tiden ut?


– Just nu följer vi vårt träningsschema och alla dess steg och hoppas kunna åka på ett träningsläger i januari, där vi får lära känna tjejerna. Vi ledare ser mycket fram emot 2021.

Alexander Ragnarsson om nya tränarna

– Jag tror att Andreas, Alexander och Rahel passar perfekt in i den fas vår damsatsning befinner sig i. Vi delar samma målsättning och syn på verksamheten och jag tror att deras stora driv kommer vara till stor nytta för att vi ska kunna växa som lag och ta nästa steg.


Sundbybergs IK Fotboll önskar Andreas, Alexander och Rahel ett stort lycka till med det nya uppdraget och varmt välkomna ombord.

Kommentar Hej Jag heter senait Asfaha Jag vill kontakta er min son han ska börja. Han heter Hebron Semerab 140211.0058 Fotboll med er kan ni kontakta mig Min adress Majeldsvägen 4 Senait5belo@yahoo.com 0763296889 M.v.h Senait
- Hebron. 28 dec 2020 (Svara på inlägg | Abuse)

Arkiv