Pressmeddelande: Unik idrottsanläggning byggs i Sundbyberg!

17 maj 2018

fotbollshall1

Pressmeddelande från det grönblå styret i Sundbybergs stad.

Det grönblå styret i Sundbybergs stad kommer att på kommunstyrelsens möte den 4 juni ta beslut om att godkänna en förstudie och investeringsram för en unik multianläggning för idrott på Sundbybergs IP. Det kommer att vara en multihall i flera våningar som planeras att innehålla följande i tre plan:

  • Plan 1: Garage + curlingbanor
  • Plan 2: Ishall träning + ishall med läktare för bredd- och ungdomsishockeynivå samt till exempel ett café
  • Plan 3: En 11 mot 11-hall för fotboll inomhus med konstgräs

Ingen liknande anläggning finns i Sverige och detta är en satsning som sticker ut ordentligt även ur ett internationellt perspektiv.

- Det är stolt idrottshistoria som vi skapar i Sundbyberg genom denna unika anläggning. Framför allt är detta projekt viktigt för alla utövare och eldsjälar som verkar inom idrottslivet i vår fina stad, säger Johan Storåkers, idrottskommunalråd och gruppledare för Liberalerna.

- Vi har lyssnat mycket på den lokala idrottens önskemål och prioriteringar. Detta är en fantastisk möjlighet för framförallt föreningarna och skolverksamheten. Jag känner en oerhörd idrottspolitisk stolthet en dag som denna, framhåller Johan Storåkers.  

- Tack vare stadens höga tillväxt har vi nu möjlighet att utveckla Sundbybergs IP. Med nya lokaler får idrottsrörelsen större möjligheter att erbjuda verksamhet som skapar mervärden såväl för de som bor i närområdet, som på andra platser i staden, säger Mikael T. Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande. 

- Idrott, motion och friluftsliv är både roligt och hälsosamt. Med nya möjligheter till rörelse kan fler hitta en fritidsaktivitet som passar just dem, säger Annika Hirvonen Falk, gruppledare för Miljöpartiet de gröna i Sundbyberg.

 - Sundbybergs IP är historisk mark i staden och utvecklingen av platsen ska garantera både bra tillgänglighet och en bättre koppling ner till Lötsjön och naturreservatet. Vi kommer också ställa höga krav på den arkitektoniska utformningen av nya byggnader, säger Stefan Bergström (C), stadsmiljö- och exploateringskommunalråd.

 - Multihallen är ett viktigt tillskott för idrottsutövande i ett växande Sundbyberg. Den behöver utformas så den harmonierar med omgivningen, bland annat den nya simhallen, säger Maria Bohman Kreij, äldrekommunalråd samt gruppledare för Kristdemokraterna.

Anläggningen planeras att byggas på den del av IP som är närmast simhallen och där det idag är en icke fullstor friidrottsanläggning (366 meters rundbana). Preliminär byggstart är hösten år 2019. Med anledning av detta arbetar Sundbybergs stad med en inriktning på att bygga en fullstor friidrottsanläggning på annan plats i staden och tills dess att den är klar anlägga en icke fullstor idrottsplats för friidrott. Sundbybergs stad kommer även att analysera var en matchplan utomhus för fotboll motsvarande Svenska Fotbollsförbundets regler för division 2-nivå kan placeras.

fotbollshall2

Kommentar Måste ni förstöra varenda oas i sundbyberg Stora arenor passar bättre Ursvik Är ni så naiva att ni tror att folk åker kommunalt Trodde att miljön var viktig
- Thomas. 17 maj 2018 (Svara på inlägg | Abuse)
Kommentar Håller med Thomas. Gärna anläggningar men hur mycket ska det förtätas i Subdbyberg. Det behövs öppna ytor också. Lägg anläggningen i Ör.
- Rob. 17 maj 2018 (Svara på inlägg | Abuse)
Svar till: Rob Till Thomas: Vad jag vet så åker de flesta av alla de hundratals aktiva som använder platsen kommunalt, cykel eller går. Och hur kan de vara bättre för miljön att utnyttja platsen 10% av året för några få än hela året för många? Till Rob: Vad sägs om att behålla de öppna ytorna i Ör där de redan finns?
- Roberto. 18 maj 2018 (Abuse)
Kommentar Bygg på! Det finns hur mycket grönområden/slyområden som helst att traska runt i!
- Henrik. 17 maj 2018 (Svara på inlägg | Abuse)
Kommentar Äntligen en fantastisk lösning för Sundbybergs aktiva ungdomar. Rob och Thomas det är knappast så att gräsplan på Sundbybergs IP används särskilt mkt och den kan knappast kalkas en grön oas, möjligen grön oanvänd yta. Hittills i år har gräsplanen inte utnyttjats pga den sena och hårda vintern. När den används så talar vi om ca 7 timmar per vecka. Jämför det med hur många timmar per vecka som den nya multihallen kan användas av våra barn och ungdomar. En hall till i Ursvik eller Ör skulle inte heller vara fel!
- Mats. 17 maj 2018 (Svara på inlägg | Abuse)
Kommentar En fantastisk anläggning på den perfekta platsen! bra både för Sundbybergs barn och ungdomar och för miljön. Idag är den här delen av idrottsplatsen, mitt i centrala Sundbyberg, utnyttjad till ca 10% av alla årets timmar. Under de timmarna är det totalt sett några hundra individer som nyttjar ytorna (herrlaget, friidrotten och några motionärer). Det är den historiska platsen för kommunens största och äldsta idrottsförening och som idrottsplats har Sundbybergs IP den mest centrala positionen sett till vart kommunens invånare bor (även med befolkningstillväxten). Kommunikationerna är nära och mycket goda. Bredvid ligger Löthallen och kommunens Simhall. Anläggningen i sig är i dåligt skick och används utöver föreningslivet som passage för fotgängare som ska till och från Lötsjön. Själv spenderar jag hundratals kvällar och helger här, året runt, och känner många hundra vuxna, barn och ungdomar som är där med mig. I åratal har vi frågat oss varför den här platsen inte utnyttjas bättre. Det här förslaget om en ny anläggning känns så fantastiskt väl genomtänkt. 10% utnyttjande av några få individer byts mot åretruntutnyttjande av tusentals. Lösningen kommer också att få mängder av positiva effekter på många olika nivåer för Sundbyberg.
- Roberto. 18 maj 2018 (Svara på inlägg | Abuse)
Kommentar Underbara nyheter!!! Sundbyberg växer och växer så då behövs även att hallar byggas så barn och ungdomar och vuxna har någonstans att vara. Lite synd att friidrottarna blir av med sin bana men hörde något om att de skulle bygga i ör? När? Jag tycker att de borde kunna bygga ett par löparbanor inomhus som går runt hallen då kan friidrottarna träna inomhus, även andra idrottsutövare kan oxå nyttja banorna till intervall träning osv.
- Peter. 18 maj 2018 (Svara på inlägg | Abuse)
Kommentar Oj oj , kommer att bli kaos runt IP. Redan för trångt med all biltrafik och människor. Kommer att bli protester!
- Lena. 19 maj 2018 (Svara på inlägg | Abuse)
Svar till: Lena Eftersom det byggs ett nytt garage så kommer det äntligen finnas bättre möjlighet att parkera på IP och bilar kan sluta köra där folk promenerar.
- Roberto. 20 maj 2018 (Abuse)
Kommentar Äntligen, satsa på ungdomens och vuxna idrott och hälsan, allt är utvecklingsbart.
- Carmenza. 24 maj 2018 (Svara på inlägg | Abuse)
Kommentar Sundbybergs IP är unikt med sin öppna fotbollsplan, med riktigt gräs dessutom. Varför förtäta redan en alldeles för tät area när aktiviteterna behöver spridas till Rinkeby, Tensta och Hjulsta. Idrotten skulle göra mer gott där. Där är dessutom tunnelbanan mer lämplig för masströmningar istället för lilla Duvbo stn, blir bara dyrt och fel. Spendera rätt och effektivt istället.
- Johan. 30 aug 2018 (Svara på inlägg | Abuse)
Kommentar Sundbyberg får gärna finansiera och bygga anläggningar i Tensta, Hjulsta, Rinkeby, Bromma och Spånga. Vi i Stockholms Stad saknar så många anläggningar. Barn som elitsatsar kan få 1 timme i veckan på en anläggning (överdriver, de får faktiskt 2), andra gör sig icket besvär. Så är det i Stockholm stad så vill ni i Sundbyberg sponsra oss så är ni jättevälkomna. Det var ett riktigt bra förslag. Stockholm stad bygger nästa anläggning först 2026 för då har den här generationen med barn växt upp och behovet borta.
- Örjan. 7 sep 2018 (Svara på inlägg | Abuse)
Kommentar Bra med ny anläggning och smart med våningsplan. Den gamla ishallen borde behållas för allmänhetens åkning, gör det till en uterink igen så slipper man alltför mycket underhåll. Skippa isbiten. Förhoppningsvis höjs inte årsavgiften allt för mycket, då är det svårt att kalla sig en bredd verksamhet.
- Tompa. 8 mar 2019 (Svara på inlägg | Abuse)

Arkiv