Intervju med herrlagets nya tränare

6 april 2018

tranarna

I mitten av november blev det klart vilka som ska leda herrlaget säsongen 2018. Valet föll på Robel Alazar som lagets chefstränare. Han kamperar ihop med tränaren Hesiodo "Daddy" dos Santos och spelande tränaren Daniel "Badji" Badjelan.


Vi har fått en pratstund med ledarteamet där de berättar mer om sig själva och sina tankar inför säsongen.

Först och främst, varmt välkommen till Sundbybergs IK Fotboll, Robel Alazar! - Tack så mycket.

Du har varit här i några månader nu, vad är dina intryck så här långt av klubben? - Som helt ny i klubben tycker jag främst att två saker sticker ut direkt och det är att gemenskapen i klubben känns väldigt stark samt att vi har ett bra och serviceinriktat kansli i ryggen.

Daddy, du har varit i klubben sedan i somras. Hur har din tid här varit hittills? - Tiden har varit bra. Vi har jättemånga härliga grabbar i truppen som gör det väldigt motiverande att komma ner och coacha dem.

Kan ni berätta lite om er själva och er bakgrund både på och vid sidan av planen? Vi börjar med dig, Robel. - Vid sidan av fotbollen jobbar jag inom bankväsendet. Som fotbollsspelare är jag fostrad i Vasalunds IF. Min tränarkarriär började för 12 år sedan i division 7, med ett lag som hette Real Gonzo. Efter det så startade jag och några nära vänner till mig Kista Galaxy FC. I den klubben har jag haft många olika roller; kassör, sportchef, tränare och ordförande. Mitt senaste tränaruppdrag var Galaxys herrlag i division 3.

Daddy, en kort presentation av dig? - Jag jobbar som lärare, undervisar främst i idrott och musik. Jag kom in herrlagets tränarstab förra säsongen. Innan dess har jag varit tränare i Hässelby under ett antal säsonger. Min spelarkarriär las på hyllan ganska tidigt men har för nöjes skull spelat med många olika klubbar i fyran för att hålla igång.

Du är den enda från ledarstaben som är kvar från förra året. Hur har de nya tränarna kommit in i sina uppdrag och hur känns din nya roll i år? - De har kommit in bra. Min roll och mina arbetsuppgifter är mycket tydligare i år än förra säsongen. Något som välkomnas.

Det behövs nog ingen längre presentation av dig, Badji. Du är inne på din sjätte säsong i klubben men i år har du en ny roll där du ingår i ledarteamet som spelande assisterande tränare, hur känns det? - Jag tycker det är ett steg som kommit vid rätt tidpunkt, det passar mig bra. Jag har alltid haft någon form av ledande roll i gruppen så det känns som ett naturligt steg att ta.

Vi kan också tillägga att ledarteamet består av "Kjelle" (Jönsson) som återvänt till klubben, han tar rollen som spelande målvaktstränare. Vi har lagkapten Lauin Amen som också är lagets kiropraktor. Sen har vi även lyft upp Sebastian "Pethrus" Engström från egna leden som kliver in som lagledare.

Robel, vad är din bild av spelartruppen? - Jag tycker det är en bra grupp med stark gemenskap och det finns väldigt mycket talang i det här laget. Vi har bra spelare och förutsättningar för att göra det bra i år.

Badji, du som även är del av truppen som spelare. Hur är stämningen i laget? -  Det är mycket kamp på träningarna. Man märker att alla vill spela och slåss för sin plats ute på planen. Men i omklädningsrummet är alla vänner. Vi har en bra mix av olika personer och alla funkar bra med varandra.

Det har kommit några nya spelare, hur har de kommit in i det? - De nya har kommit in väldigt bra enligt mig. De yngre som kommit är ambitiösa och suger åt sig feedback direkt. De äldre mer rutinerade som kommit har också hittat sin plats väldigt snabbt. Vi har alltid haft som tradition i herrlaget att vara öppna och välkomnande mot nya spelare och den kulturen lever vidare.

Daddy, är det någon spelare som ser extra het ut i truppen? - Absolut. Så är det alltid i ett lag! ;)

Robel, hur ser du på er uppgift att att integrera klubbens värdegrund och Sundbybergsmodellen hela vägen upp till herrlaget? - Jag har ju varit både ordförande och sportchef i Kista Galaxy, där jag alltid förespråkat en "röd tråd" och aktivt jobbat med att värdegrunden följs. Så det känns extra roligt att stärka Sundbybergs IK Fotbolls identitet i vårt herrlag. Jag tycker om en lösningsorienterad, reaktiv och tänkande fotboll så Sundbybergsmodellen passar perfekt i hur vi vill spela fotboll.

Ni har även påbörjat rotationsträning med herrjuniorlaget, är det viktigt för dig och varför? - Det är bra ur många perspektiv. Att de yngre får känna på seniorfotbollen stärker gemenskapen som redan finns här. Det är en bra morot och energiboost för killarna. Vi har redan på försäsongen haft några junior med i träning och på en av våra träningsmatcher. Det känns som att Sumpan har en riktigt bra kull med juniorer just nu som definitivt kommer att bidra till herrlaget framöver, det är jag säker på.

Badji, hur var de yngre som rotationstränade upplevde du? - Väldigt intressanta. De var riktigt hungriga och lyhörda. De tog in instruktioner snabbt och var väldigt seriösa och professionella. Jag ser fram emot att se mer av dem och de andra spännande spelarna i juniortruppen.

Du som var med förra året, Daddy - vad kan vi förvänta oss av laget sett till förra årets säsong? - Att måla upp förväntningar leder ofta till besvikelser men vi hoppas framförallt att kunna vara stabilare i år jämfört med förra året.

Badji, du som var med hela förra säsongen - hur ligger vi till nu jämfört med samma period förra året? - Förra året kunde vi spika truppen och ha alla på plats lite tidigare än i år, så vi hade mer tid tillsammans på försäsongen. Den här försäsongen har vintern gjort det svårt för oss och truppen har haft av en del skador och sjukdomar. Men vi har börjat få ihop det bra nu. Spelarna är trygga med de nya tränarna och jag tror att vi är ännu tryggare i vår spelidé i år än förra. Ju mer tid vi har tillsammans desto bättre kommer vi att bli. Vi måste ha tålamod i början och fortsätta jobba hårt, då kommer vi vara riktigt bra.
 
Hur ser du på årets div 2 vi hamnat i och vilka är favoriter till seriesegern, Robel? - En tuff serie med många bra lag och matcher. Solklara favoriter är Vasalund och IFK Stocksund, inget snack om saken.

Sist men inte minst, dina tankar inför premiären på lördag? - Det är Stocksund vi möter som siktar mot Allsvenskan. Så det kommer bli tufft. Vi ska göra vårt bästa för att prestera en bra genomförd match som förhoppningsvis kan ge oss ett bra resultat, avslutar Robel.

Återigen varmt välkommen till Sundbybergs IK Fotboll, Robel Alazar och stort tack till er alla tre för en trevlig pratstund. Vi önskar er och laget lycka till på lördag!

Vill du läsa mer om herrlaget kan ni gå in på deras lagsida >>

Sundbybergs IK - IFK Stocksund
Lördag 7 april 14:00 Sundbybergs IP
Omgång 1, Division 2 Norra Svealand

Arkiv