Herrlagets Tobias Waldenström: "Det var glädje från första minuten"

30 maj 2017

20170421-SIK-Norrtälje-68

Tobias Waldenström Soldati är 23 år, kom till Sundbyberg förra sommaren och spelar nu sin första hela säsong i vårt lag som central mittback med nr 3 på ryggen. När han inte försvarar vårt lag arbetar han som kvalitetstekniker.

Tobbe har växt upp med Järla IF FK, men innan han tog plats i deras herrlag, skolades han i Vasalund från 12 års ålder upp till 19. Hans storebror Sebastian spelar kvar i Järla, så familjen får dela på sig när det är match. Mamma hade ju turen att vara på plats när det var frågesport och fick dessutom ro hem det prestigefyllda andrapriset!

När han i somras gick från en div 4 klubb till Sundbyberg som ligger i tvåan kändes det såklart lite nervöst. Det hela började med en släkting som tjatade på honom att han borde försöka ta klivet högre upp i seriesystemet. Sedan gav det ena det andra och till slut var han här hos oss, och det var ju tur att vi just då hade ett behov av att stärka vår backlinje. Tobbe känner att den största skillnaden är att alla här är bättre på sina respektive positioner och att lägsta nivån är mycket högre div 2.

– Klart jag var lite nervös första matchen. Men jag fick bra stöttning av alla, jag kommer speciellt ihåg att Ricardo tog ett snack med mig innan match och peppade mig. När domaren blåste för avspark, försvann alltihop, då var det bara att spela!

Efter matchen kände han att det inte var så svårt som man hade hört och att det gick så snabbt att komma in i laggemenskapen hjälpte enormt. Och ”Badji” och Tahsin kände Tobbes bror, så det var en extra trygghetsfaktor. Vid ett tillfälle satt han och undrade varför han inte kommit hit tidigare. – Det var glädje från första minuten! Tobbe ler stort när han utbrister att han till och med känner glädje på vägen till plan!

– Vi har en skön tränare i Kaveh (Magnusson), han balanserar skämt och allvar på ett perfekt sätt. Nu sitter vårt spel bättre och bättre. Vi måste behålla lugnet och fokusera på att vi vill vinna, inte att vi måste vinna.

Man funderar inte så mycket under en match, man går in, kämpar och sedan är det plötsligt slut när domaren blåser. Man har ingen känsla av att man har sprungit och kämpat i 1,5 timme. Tiden flyger förbi och man vill bara göra det igen!

Vår materialare Uffe har skaldat om honom; ”Tobbe lång och slank på plan, kämpar på som bara f-n”. Det är alltid svårt att få spelarna att tala om sig som individuella spelare på plan och Tobbe är inget undantag. Men han säger att rimmet kanske stämmer bra, för han kämpar hur trött han än är. Det är laget i första hand, som vinner! Och när ni ser honom på plan får ni se en kille som styr spelet, kämpar, levererar bollar och kanske till och med gör mål.

Ja, det var härligt att göra mål mot Norrtälje, det är ju inte så ofta en mittback får den möjligheten. Det är såklart kul för mig och ja, kanske även laget tycker det är lite extra kul att deras mittback gått upp och gjort mål!

Men han har inte alltid varit mittback, han spelade länge som offensiv mittmitt. Men i finalen i S:t Eriks-Cupen skadade sig en mittback och Tobbe fick hoppa in på positionen. Där gjorde han en av sina absolut bästa matcher i karriären, allt kändes rätt och riktigt kul och sedan dess är det hans position. Är det något han vill förmedla till alla våra unga spelare är det att de ska ha roligt, känna riktig glädje, och den ska komma inifrån de själva, annars hjälper det inte hur bra man är.

Tobbe pratar om publikkänslan från säsongspremiären. De hörde verkligen publiken, de kände hur publiken var med dem varje minut. Det ger en energi utöver det vanliga och han hoppas det fortsätter så på IP.

Innan vi lämnar honom för träning, vill vi veta vilket lag han hejar på, och även här kommer svaret direkt; ”Inter”! Det var morfars favoritlag och man ser att det är en speciell känsla för honom. Så vi håller tummarna att morfar får se Tobbe spela i Inter en dag och att sedan avsluta sin karriär i Hammarby, det vore en extra guldkant!

Missa inte att komma på hemmamatcherna och höj energin för Tobbe och hans lagkamrater. Följ laget på Instagram: @sikfotbollherr, så kan ni vara säkra på att inte missa någon match och ni får dessutom lite insyn i lagets vardag.


Text: Susanna Stensdotter
Foto: Henrik Kullberger

Tidigare artiklar om herrlagsspelarna 2017:
Lauin Amen känner värmevågen från publiken
Christos Kitsos: "SIK är en enda stor familj"
Kjell Jönsson hörs hela vägen
Mohammed Sahid springer för hela laget
Ricardo Gray, en ödmjuk målskytt
Martin Limpar går i farfars fotspår
Melker Anshelm nickar bort den
Gustav Ericson vill ta en plats
Oscar Stjernqvist ger sig inte
Tahsin Anar värnar om de yngre
Camron Nguesseu bytte tröja
Besto Azu: "Det gäller att vara koncentrerad"
"Isse" lever för fotbollen

Arkiv