Herrlaget: Melker Anshelm nickar bort den!

4 april 2017

Melker

Den första av årets nyförvärv att presenteras här är Melker Anshelm, en 18-årig stabil mittback med nr 4 på ryggen och hemmahörande i Bromma.

Melker är en av våra yngre spelare och ett nytt tillskott i vårt Herrlag. Det blir tredje säsongen med Kaveh Magnusson som tränare. De båda känner varandra väl från både IF Brommapojkarna och Ekerö IK - klubben där Melker gjorde sin seniordebut.

– Jag fick möjligheten att välja mellan att spela i BP U19 eller Ekerö IK:s seniorer. Jag kände mig redo att gå vidare, det var ett bra beslut och dessutom kul att få spela seniorfotboll så tidigt. Nu ser jag fram emot att utvecklas vidare i Sundbybergs IK Fotboll!

Skillnaden mellan ungdom- och seniorfotboll förklarar Melker med att i ungdomsfotbollen är kanske varje spelare mer akademiskt skolad, medan i seniorspel tillkommer tempot, tuffheten och fysiken. Men har man lugna nerver som Melker blir övergången bara rolig och spännande. Vi pratar om hans stabilitet, det känns som om inget kan rubba den här killen. Han förklarar att han hade mycket nerver när han var liten och lirade, men det är erfarenheten som gjort honom lugn. Men det betyder inte att han inte är en tävlingsmänniska av mått.

– Nej, men det är ju klart, annars går det ju inte. Man ser på mig när det går bra på planen, när vi gör mål till exempel, då reagerar jag starkt. Men sedan är det bara att ställa om och fortsätta. Sen är det klart, förlorar man en jämn match är man förbannad ett tag, men förlorar man stort och blir överkörd, då känner man sig bara låg.

"Som mittback har man mycket boll, mer än en forward till exempel..."

När Melker kom till Sundbyberg kände att det var en väl sammansvetsad grupp. Men det var inga problem då lagkulturen också är väldigt inkluderande och träningslägret i Barcelona satte verkligen "pricken över i:et". Det gjorde susen för de nya spelarna. Nu har man fått ihop alla delar, alla kan Kavehs spel och är förberedda för att ta en bra placering i tabellen. Melker talar också varmt om lagets målvakter "Kjelle" och Martin, de är mycket duktiga på det som för en mittback är så viktigt - tydlighet i hur man styr spelet. Vi kommer in på positionen som mittback.

– Jag började som ytter när jag var liten och sedan kan man väl säga att jag arbetat mig "nedåt", säger Melker och ler sitt karakteristiska, lite skygga leende. – Men seriöst, det är en jättespännande position, det är ju i backlinjen man bygger upp spelet, så man är en viktig kugge i uppbyggnadsfasen. Som mittback har man mycket boll, mer än en forward till exempel och är mycket involverad i spelet. En kanonposition helt enkelt för en hängiven fotbollsspelare.

Viktiga egenskaper för en mittback är ju positionsspelet och huvudspelet. Om Melker har Uffe rimmat; ”Melker han nickar bort bollar, och sina motståndare kollar”. Det har varit hans grej sedan tiden som knattespelare, kanske ett arv från pappa som också var duktig på huvudspelet. Det är också via pappa som Melker blivit en Evertonsupporter, han fick följa med på match, pappa köpte halsduk och andra supportergrejor, Everton vann matchen och vips hade Manchester United förlorat en ung supporter. Han berättar också att det är GAIS som gäller i Sverige, han är en av få "08:or" i en släkt med rötterna på västkusten, så det har bara varit att rätta in sig i ledet, säger Melker med antydan till en suck. Inte lätt som liten Stockholmskille att heja på ett Göteborgslag kan man gissa.

Uppmuntrar hårt jobb och flera idrotter

Som ung spelare i SIK Fotboll, vad ska man tänka på för att bli lika duktig som Melker?

– Ha glädje i det du gör, träna mycket och bra, gärna andra idrotter. Jag har lirat hockey också och tänk på att du kan ta dig varsomhelst, hursomhelst och närsomhelst oavsett hur duktig du anses vara som ung. Titta bara på Jamie Vardy! Hitta dina egna förebilder att spana in. Det måste inte bara vara de stora anfallsstjärnorna, själv har jag alltid tittat lite extra på Thiago Silva, en försvarsspelare av rang och Simon Kjaer, för att min spelstil påminner lite om hans. Börja också med att komma på våra matcher förstås, där får du se riktigt bra fotboll på nära håll och vi tycker det är jätteroligt om du kommer fram efter matchen och vill prata lite.

Melker strävar mot USA med collegestudier, gärna inom media och fotbollsstipendiat. Han vill lägga grunden för ett liv så småningom efter fotbollen och har genom sporten insett att det är med hårt arbete, men kanske framförallt med sann glädje i det man gör, som man kommer någonvart med. Men just nu, idag, är det inom fotbollen ambitionerna finns.

Kom till Sundbybergs IP på måndag, den 10 april kl 19.30 och heja fram både gamla och nya spelare i seriepremiären, så kanske ni får njuta av Melkers otroliga huvudspel!

Text och foto: Susanna Stensdotter

Du kanske också vill läsa de andra intervjuera:
Lauin Amen känner värmevågen från publiken
Christos Kitsos; "SIK är en enda stor familj"
Kjell Jönsson hörs hela vägen!
Mohammed Sahid springer för hela laget!
Ricardo Gray, en ödmjuk målskytt
Herrlagets Martin Limpar går i sin farfars fotspår

Arkiv