Herrlaget: Tahsin Anar värnar om de yngre

24 april 2017

Tahsin foto

Vi är lyckligt lottade som nu får ha Tahsin Anar i vårt herrlag för fjärde säsongen i rad! Han är 28 år, har nr 12 på ryggen och spelar central mittfältare. Han bor i Kista och jobbar som personlig assistent för sin syster.

Vi möter en ambitiös, varm och ödmjuk människa, som skiftar snabbt mellan allvar och lättsamhet. Han resonerar kring det här med de oerhört starka känslorna han känner för de två stora sakerna i livet - familjen och fotbollen. Slutsatsen blir att delad kärlek inte är halv kärlek, den dubbleras enligt Tahsin! Något man upptäcker när man blir förälder, kanske? Tahsin ser fram emot den erfarenheten, i sommar ska han bli en stolt pappa för första gången. Men vägen har inte alltid varit spikrak för Tahsin. – Nej, mitt temperament tog ut mig på lite irrfärder när jag var yngre och tyvärr innebar det att jag också slarvade bort en del viktiga år i min fotbollsutveckling. Samtidigt var det nog fotbollen som räddade mig kvar på rätt sida i livet och självklart allt stöd från min familj, som alltid funnits där för mig, i vått och torrt. Men att förlora hatar jag fortfarande, om vi förlorar en match vill jag vara för mig själv. Stephanos lärde mig det där, att inte överföra sin dåliga energi på andra och nu vill jag vidare i min fotbollskarriär. Det innebär att jag måste fortsätta utvecklas både som människa och som spelare.

Kanske är det de här erfarenheterna som gör att Tahsin värnar extra om de yngre spelarna och att hjälpa de framåt. I omklädningsrummet sitter han bredvid Gustav Ericsson (född 98) och det känns bra när de yngre lyssnar på de äldre, mer rutinerade, spelarna och att få delge sina erfarenheter. Han vill också med sin fotboll vara en förebild för sina egna barn.

– Att spela som mitt-mitt är spännande och riktigt kul, speciellt i dagens fotboll, där man spelar mycket via ”hjärtat” dvs. mitt-mitt positionen. Man blir som en joker i laget, även om man kanske inte syns så mycket. Det gäller att ha bra fötter, vara den smartaste i laget och ha bra spelsinne och speluppfattning, menar Tahsin.

– En bra spelförståelse gör att du vet VART du ska springa, vara ett steg före både motståndare och det egna laget. En god speluppfattning innebär att du vet VAD du ska göra i ett givet ögonblick på plan.

Tahsin är glad att laget nu är rejält redo för en spännande säsong, det blev bekräftat på träningslägret i Barcelona och dessutom i träningsmatchen mot FC Stockholm. Själv är han precis tillbaka efter en knäskada han ådrog sig i september förra året. Han känner sig extra taggad efter säsongen och riktigt glad att publiken stannade i andra halvlek i premiären trots vädret och att vi låg under. Sådant ger en stor och välbehövlig dos energi. Det bekräftade också Tahsins känsla att Sundbybergs IK Fotboll är som en stor familj, det är så mycket mer än bara fotboll. Han förklarar det här med hemmatcher på ett speciellt sätt: laget ska gå ut på plan som om det är deras eget hem, att ”här är det vi som bestämmer” och gästerna ska göra som när man besöker ett hem; man tar av sig skorna!

– Men visst var det mycket nerver i laget på premiären, det märktes. I halvtid, i omklädningsrummet kände ändå allihop att antingen kryssar vi den här matchen eller så vinner vi den. Och kryss blev det till slut och riktigt nära vinst! Jag brukar bära med mig ett uttryck från en av mina tidigare tränare, angående nerver; Ni ska ha is i magen, inte gris!

Det var i Sundbyberg som Tahsin återfick den riktiga motivationen för fotboll och han är glad att han fortsatt spela, även i stunder när det gått lite på rutin. Han har också kvar starka känslor för sin moderklubb Djurgården. – Skulle de ringa mig skulle jag komma över direkt! Det är lite speciellt med en klubb där man började som femåring och sedan spelat där i tio år!

Innan vi lämnar Tahsin för hans träning måste vi höra lite om Uffe Christiansens (materialare) rim; ”Tahsin han tassar fram, vem som får bollen det vette f-n”.

– Jo, jag har en lite speciell löpstil, jag springer liksom på tårna. De retas lite med mig i omklädningsrummet och säger att jag skuttar fram. Så det är vad Uffe menar med tassande, men det där med vem som får bollen? Ett nödrim såklart!

Här kommer vår materialare Uffe in i rummet och ifrågasätter den sista kommentaren; – Du menar att du aldrig passat fel?!. Tahsin ger sig och de skrattar gott.

Kom ner till IP på nästa hemmamatch, kanske får ni se jokern Tahsin, med sitt härliga bollspel och speciella löpstil! Själv strävar han efter att bidra till att laget fortsätter spela rolig fotboll; – Vi ska ha så mycket boll som möjligt, avslutar Tahsin Anar.

Text: Susanna Stensdotter
Foto: Bashar Asmar

Du kanske också vill läsa:
Lauin Amen känner värmevågen från publiken
Christos Kitsos; "SIK är en enda stor familj"
Kjell Jönsson hörs hela vägen!
Mohammed Sahid springer för hela laget!
Ricardo Gray, en ödmjuk målskytt
Martin Limpar går i sin farfars fotspår
Melker Anshelm nickar bort den!
Gustav Ericsson vill ta en plats!
Oscar Stjernquist ger sig inte

Kommentar Bästa tahsin i värden lycka till nästa match Du kommer att bli en fantastisk pappa
- HAIDER AL TAIHI . 25 apr 2017 (Svara på inlägg | Abuse)

Arkiv