Tack för allt, Yonis Egag!

3 mars 2017

yonisegag

Den fruktade "måltjuven" och trotjänaren Yonis Egag, lämnar Sundbybergs IK efter sju säsonger i klubben.

Inför 2010 skrev en 21-årig Yonis på för Sundbyberg, som på den tiden huserade i Div 4 Norra. Yonis fick en tuff start på sin sejour i den gröna tröjan. Med skador och utebliven speltid kunde nog ingen där och då, ana vilket avtryck han skulle komma att göra i laget senare.

Skytteligavinnare

Yonis kämpade på och slog sig in i startelvan. Säsongen 2013 var året det lossnade rejält för Yonis och han belönades med priset "Årets spelare". Han vann lagets skytteliga med 16 mål och var en starkt bidragande faktor till uppflyttningen till Div 3.

Året där på (2014) spelade Egag åter en nyckelroll och såg till att Sundbyberg, som nykomlingar, hamnade på en andra plats och fick kvalspela till Div 2. På sina 21 framträdande slog han till med totalt 23 mål (+1 till i kvalet) och toppade skytteligan i Div 3 Östra Svealand. Det var det nione bästa målsnittet i hela landet (alla divisioner) det året, före bl.a. den meriterade forwarden Markus Rosenberg.

Problem med skador

Yonis hade nu spelat till sig tröjnummer 10 i laget och hans framfart hade inte gått obemärkt förbi, då flera klubbar i högre divisioner började intressera sig. Div 2-kvalet gick inte vägen för SIK, men 2015 var laget tillbaka på banan, ännu starkare och med Yonis i spetsen, som till slut stannade kvar i klubben. Efter drygt halva säsongen åkte Yonis på en skada som ledde till en "hackig" höst, där han missade en hel del matcher. Totalt blev det ändå 9 mål på 16 matcher det året, vilket räckte till en delad intern skytteligaseger. Laget lyckades ändå göra en fantastisk säsong och vinna Div 3, trots Yonis frånvaro under större delen av hösten.

Skadeproblemen har tyvärr förföljt Egag även under hela 2016 där det endast blev 5 framträdanden i Div 2 (och 5 mål, såklart!). Den nu 28-årige Yonis har i år tagit det tuffa beslutet att lämna för spel i lägre divisioner denna säsong.

Bäste målskytt i modern tid

Yonis Egag stannar på 112 matcher och 86 mål i den gröna tröjan, i alla fall för den här gången. Han är med andra ord klubbens bäste målskytt i modern tid och en av de allra bästa även historiskt. Det finns tyvärr ingen statistik på hur många mål som gjorts på nick, men alla som sett Yonis spela, kan nog enas om att han utan tvekan är klubbens effektivaste huvudspelare genom tiderna!

Förutom att Yonis under många år varit en nyckelspelare och betytt mycket fotbollsmässigt, har han också som person spridit en stor värme och varit en god ambassadör för både Herrlaget och klubben. Hela Sundbybergs IK Fotboll - spelare, ledare, styrelsemedlemmar, kanslipersonal och alla supportrar sänder ett stort tack för dina insatser och ett ännu större lycka till framöver, både på och utanför planen.

Tack för allt, Yonis Egag!  

Arkiv