Herrlaget: Ricardo Gray, en ödmjuk målskytt

21 mars 2017

RPG

Med nr 7 på ryggen ska vår 23-årige anfallare, Ricardo Persson Gray, nu spela sin tredje säsong i Sundbybergs IK Fotboll.

Efter att ha startat karriären som knatte i Fisksätra, tog han redan som 16-åring klivet ut i Europa, där han spelat ungdomsfotboll i kända klubbar i Portugal, Holland och Danmark. Man undrar ju hur 9-årige Ricardo reagerat om någon sagt att han 7 år senare skulle spela ute i några av Europas stora klubbar. Ricardo ler på sitt smittande sätt och säger;

– Jag hade garvat av lycka, sprungit ner på IP och sagt till mina kompisar att vi alla kan spela i Portugal om vi tränar hårt. 23-årige Ricardo skulle noga lägga till att man måste också ha kul hela vägen också, känna glädje för sporten. En dörr står ju på glänt för alla, man måste bara jobba för att den ska öppnas ordentligt. Sedan måste man också komma ihåg att alla blommar i olika åldrar. Du kanske inte tillhör de bästa när du är 16 år, men det betyder inte att du inte kan vara den bäste 20-åringen! Jag brukar säga att inget är klart förrän det är klart. När man är yngre räknas det mycket om man är större och snabbare än andra, sedan blir spelintelligens och speluppfattning minst lika viktigt. Så man ska aldrig ge upp, det är bara att kriga på.

Ricardo lämnade efter några år klubblivet i Europa av familjeskäl, och 2015 började han spela hos oss efter en tid i AFC United i Solna. Han ville få mer speltid och han såg att vi spelade avancerad fotboll, en modell där intelligens och spelförståelse betyder mycket och varje individ är viktig. Han pratar om aktivitetscirkeln och förklarar att det är där man är aktiv både med och utan bollen, och den ska vara så stor som möjligt.

– Nu närmar sig säsongen och när vi gör som vi planerat, det är då vårt lag glänser och det betyder ju att även jag glänser förstås. Jag vill såklart vidare i min fotbollskarriär igen, men då måste jag leverera varje dag, man kan inte leva på gamla meriter, utan bara titta framåt. Vad man får se med mig på plan? Jag är en kille som brinner för sporten och tycker det är kul.

Att komma vidare, att bli upptäckt igen är inget självklart. Ricardo pratar varmt om sin pappa som varit väldigt engagerad i alla år, det var ofta han som höll i dialogen med olika klubbar. Sedan syntes Ricardo förstås också på landslagslägren i de övre tonåren, det är klart att det hjälper. Men som med allting här i livet finns det inga garantier för något, och inte samma framgångsrecept för alla. Man kan lika gärna bli upptäckt ute i en mindre landsortsklubb, och när man är äldre. Men att flytta ut i Europa som 16-åring, ensam, det är ändå en speciell utmaning.

– Jo, det är klart, men vi blev väl omhändertagna. Om jag vill ut i Europa igen? Självklart, men jag, liksom alla andra, måste jobba hårt för det, och konkurrensen är hård!

"Ricardo är snabb som en reptil - kolla honom, vilken stil" har materialaren "Uffe" skaldat om Ricardo i omklädningsrummet. Ricardo uppmanar publiken att de är hjärtligt välkomna att komma ner och heja fram hela laget och självklart spana in Ricardos stil! Stora som små, fotbollsnördar eller de som bara tycker det är trevligt att träffa folk. Börja med säsongspremiären den 10 april på hemmaplan!

Text: Susanna Stensdotter
Foto: Edmund Solomon

Du kanske också vill läsa de andra intervjuera:
Lauin Amen känner värmevågen från publiken
Christos Kitsos; "SIK är en enda stor familj"
Kjell Jönsson hörs hela vägen!
Mohammed Sahid springer för hela laget!

Arkiv