Herrlagets Kjell Jönsson hörs hela vägen!

2 mars 2017

Kjelle

Näste spelare att intervjuas är vår förstemålvakt Kjell Jönsson, en 38-åring med rötterna i Jämtland som tidigare spelat på allsvensk nivå. Nominerad till Div 2 Norra Svealands bäste målvakt 2016 och vald till årets spelare i Herrlaget 2015.

Man hajar till när "Kjelle", som han kallas, kommer in i rummet. Han är 190 cm lång och utstrålar kraft och en rejäl portion trygghet.

– Min fotboll lärde jag mig hemma i Jämtland, först i Sundsjö IF och sedan i tonåren spelade vi i Brunflo. Målvakt har jag varit från allra första början. Jag är en extrem tävlingsmänniska, vill alltid vara bäst. Bäst var jag i målet, så där stannade jag! Det är skönt, man kan påverka mycket själv, om jag håller nollan tar vi ju minst en poäng.

Krasch satte stopp

Det stannade inte i Brunflo, Kjell gick hela vägen, via bl.a. GIF Sundsvall och Östersunds FK, ända till Allsvenskan och Superettan med AIK. En whiplashskada från en bilolycka satte dock ett abrupt slut på karriären år 2006 och det var inte förrän 5 år senare han kände att han kunde prova på att spela igen. Men varför föll valet på Sundbybergs IK?

– Jag och min flickvän bodde i Huvudsta, och "Sumpan" var ett av de få lagen i den serien som spelade på gräs, och dessutom på den nivån jag var redo för just då. Så valet blev enkelt och vilken härlig resa det har varit sedan dess! Tack vare ett långsiktigt tänk från klubben, glädjen i laget och att vi trodde på vår spelidé, kunde vi stadigt klättra i serierna. Samtidigt fick jag möjligheten att i rätt takt återfå mitt spel och min styrka.

Styr spelet

Kjell är återhållsam och kanske lite sådär typiskt jämtländsk utanför planen, men på planen förvandlas han till en annan person. Kjell hörs ända upp på läktaren när han dirigerar och pushar sina lagkamrater. Materialaren Uffe, som ni vid det här laget vet vad han gör, har diktat följande om vår målvakt; ”Kjell i målet, det hör man på vrålet”. Kjell funderar en stund, varför hörs han hela tiden?

– En målvakt är den som styr spelet på sätt och vis, jag har koll på hela planen, laget och spelet. Mittbackarna hör mig, de för ordet vidare till mittfältarna som för vidare till anfallarna. Det hjälper mig dessutom att hålla mig aktiv och fokuserad när vi är i offensivt läge, när man annars lätt kan bli passiv som målvakt. Det här är något man borde träna mycket mer med de yngre målvakterna förresten. Det har kommit naturligt för mig, det gör det inte för alla men de kan ju vara kanonbra målvakter ändå, rent tekniskt.

Men, vid förlust blir "Kjelle" knäpptyst, lämnar plan, byter om i tysthet och går sedan hem och springer några kilometer. Kjell är en extrem tävlingsmänniska som brinner för sporten och han kan inte se när han skulle sluta spela fotboll. Den frågan lämnar han helt enkelt obesvarad och vill snabbt byta samtalsämne. Men nu är han fokuserad på, förutom att vinna serien, att slå Karlberg. – Det är dags nu, säger Kjell. Som upplagt för årets match. Men "Kjelle" vill att varje match ska vara "årets match", han vill bjuda tillbaka, till publiken, till hela Sundbyberg!

"Det gäller bara att träna"

– Till alla barn och ungdomar där ute, det gäller bara att träna, inte hur duktiga ni är just här och nu, utan bara att träna! Lite högre upp i tonåren är då man ska sätta mål. Långsiktiga mål, som man bryter ner i kortsiktiga. Det gjorde jag när jag fick en knäskada i 19-årsåldern. Annars hade jag aldrig tagit mig till Allsvenskan och jag hade varit ute i Europa nu om det inte varit för bilolyckan! Sätt mål och tro på dem!

"Kjelle" med sin höga stämma, bidrar inte bara med kommunikation till sitt lag, utan till hela stämningen och atmosfären kring Herrlagets hemmamatcher. Något som endast kan upplevas live på Sundbybergs IP. Kom och hör själv när nummer 1 Kjell Jönsson, styr laget i säsongspremiären på hemmaplan.

Måndag 10 april 19:30, Sundbybergs IK - Strömsbergs IF


Text: Susanna Stensdotter
Foto: Niclas Tegman

Du kanske också vill läsa de andra intervjuera:
Lauin Amen känner värmevågen från publiken
Christos Kitsos; "SIK är en enda stor familj"

Arkiv