Herrlagets Lauin Amen känner värmevågen från publiken

14 februari 2017

LauinAmen

Först ut i vår intervjuserie av herrlagsspelarna är lagkaptenen Lauin Amen, en 23-årig ytterback som numera huserar på innermittfältet. Han spelar nu sin femte säsong för Sundbybergs IK efter att ha fått sin fotbollsuppfostran i Västerås

– Jag hade ju tänkt, efter alla år i Västerås, att satsa 100% på skolan och lägga skorna på hyllan, säger Lauin. – Men så kom "Adde" (Andreas Pettersson, dåvarande kapten i herrlaget) och tyckte jag skulle hänga på. Jag blev så motiverad av den härliga atmosfären i klubben, i omklädningsrummet och alla olika karaktärer man möter här att jag nu har grejat både skolan och fotbollen!

Om 8 månader blir Lauin certifierad kiropraktor, efter 5 års studier. En kompetens han gärna bidrar med när lagkamraterna behöver. Parallellt med studierna har han alltså varit med och tagit klubben från fyran upp i tvåan.

– Ja, glädje ger motivation, som ger kraft och styrka till nästan vadsomhelst, fortsätter Lauin. – Och vårt lag har alltid gått ut för att kämpa om topplaceringarna, utan att tappa glädjen och lagkänslan. I år ska vi klättra i tvåan, och sedan…, här får den lugne Lauin en extra glöd i ögonen, ...sedan ska vi ta oss upp i ettan!

För att peppa inför match brukar det vara "Badji" (Daniel Badjelan) som improviserar fram ramsor i omklädningsrummet, och när de vunnit spelas förstås ”Ack, Sundbyberg” med Oskar Linnros på hög volym. Vad är lagkaptenens roll i alltihop?

– Jag ska stötta och backa upp lagkamraterna, lyssna av och känna på stämningen. Ett bollplank för spelarna helt enkelt. Är det något speciellt tar jag upp det med tränaren, som i sin tur går till styrelsen om det är av den digniteten. Jag ser också till att alla är uppvärmda och stretchade inför träning och match. Jag är nog den mer lågmälda typen av lagkapten, inte den typiska som hörs och syns. Stolt? Jo, det är klart att man blir stolt när man får frågan. Det är en viktig roll i ett lag.

Publiken betyder mycket

Barnen och ungdomarna i föreningen betyder mycket för Lauin, han är väl medveten om hur viktigt det därför är hur man som herrlagsspelare agerar både på och utanför plan. Bäst av allt är när de kommer till matcherna och hejar. Hela publiken är oerhört viktig för Lauin och han känner igen många som var med redan när de spelade i fyran. Men vad är det som är så speciellt med en publik? Lauin tänker efter en stund, och svarar sedan som för sig själv:

– Det blir liksom som en värmevåg från publiken, som går ända ut till plan och påverkar oss spelare enormt positivt. Han tittar upp och ler, – Det är verkligen otroligt vad de betyder för vår prestation!

Seriepremiär 10 april

Nu ser Lauin fram emot ett energifullt och fartfyllt år, där laget fortsätter ha roligt och levererar till barn, ungdomar och övriga supportrar. Mest av allt ser han nog fram emot att möta Karlberg, de har varit med sedan trean, så det blir lite av en derbykänsla.

Till sist vill vi ge alla supportrar en inside från omklädningsrummet. Inför varje säsong skriver "Uffe" (Ulf Christiansen, materialförvaltare), rim om alla spelare och sätter upp på väggen. För Lauin har Uffe skaldat; ”Lauin han knådar och masserar, samt skadorna han snabbt hanterar

Följ Lauin Amen, med nr 5 på ryggen. Ni kommer att få se en spelare som spelar fin och enkel fotboll och vill sätta lagkamraterna i bra dager. Han gör med andra ord det som Pia Sundhage uppmanar alla till; ”Spela på bästa fot!”. Kom ihåg hur viktiga ni som publik är för honom och alla hans lagkamrater! Måndag den 10 april är det säsongspremiär på hemmaplan 19:30 mot Strömsbergs IF, kom dit och sänd ut den där viktiga värmevågen!

Text: Susanna Stensdotter
Foto: Niclas Tegman

Arkiv