Syrisk tränare på praktik

6 december 2016

JosephYoussef

Nyanlände Joseph Youssef, idrottslärare och fotbollstränare från Syrien har praktiserat hos Sundbybergs IK Fotboll. Tack vare arabisktalande resurser inom klubben har praktiken gått extra bra och vi har kunnat ta emot Joseph så bra som möjligt. Vi har gjort en intervju där Joseph berättar om sig själv, sin tid i SIK och fotbollen i Syrien.

Kan du berätta lite om dig själv – vem är Joseph Youssef?


Jag är 62 år gammal och kommer från en by som heter Al Hasakah i nordöstra Syrien. Jag är uppväxt i en idrottsfamilj som sedan flera generationer tillbaka livnärt sig på idrott. Jag har mestadels jobbat i lokala skolor som idrottslärare som jag är utbildad till. 1985 började jag som pojklagstränare i fotboll och har gått tränarutbildningar inom Syriska Fotbollförbundet.

Jag var aktiv i klubben Al-Jazeera Sports Club, vars herrlag spelar i Syriska Premier League (högsta ligan). Jag var aktiv i Al-Jazeera i 25 år totalt och under de sista 10 åren var jag ordförande, fram till 2010. Innan jag kom till Sverige (pga den rådande situationen i Syrien) hann jag också med att vara ordförande för Al Hasakah:s fotbollförbund (motsvarande distriktsförbund i Sverige).

Du har varit i aktiv i vårt Damjuniorlag på kvällarna – hur har det varit?

Helt ärligt, så blev jag mycket positivt överraskad. Där jag kommer ifrån är det otroligt sällsynt med fotbollsspelande tjejer. Organisationen kring laget och den målmedvetenhet tjejerna hade till att utvecklas var av hög klass. Stämningen i laget var alltid på topp, vilket bidrar till att förutsättningarna för en god prestationsmiljö blir bättre. Nu talar jag från hjärtat, jag tror att det finns spelare i laget som kan gå riktigt långt med sin fotboll vilket jag innerligt också hoppas och tror visar sig inom ett par år.

Vad har du fått för bild av klubben under den här tiden?

Först och främst kommer jag att vara evigt tacksam att jag fått privilegiet att vara en del av Sundbybergs IK Fotboll, för det är exakt så jag känner, att jag fått vara en del av klubben!
Ett företag som hjälper nyanlända att hitta praktikplatser, hjälpte mig att skicka förfrågningar till olika föreningar men utan framgång. De tre föreningar jag kollade med innan hade inte möjlighet att ta emot mig, men jag gav inte upp. Till slut kom min kontaktperson i kontakt med Sundbybergs IK Fotboll som tackade ja och erbjöd mig en praktikplats utan att krångla.

Jag har fått en rundvisning på kansliet och fått se hur klubben jobbar inifrån. Jag upplever klubben som väldigt välskött och extremt strukturerad. Jag har noterat att SIK berör många personer i kommunen och engagerar människor på ett föredömligt sätt genom fotbollen och det jobbet som dagligen utförs. Trots den korta tiden upplever jag att det finns mycket som jag kommer ta med mig från er och hur man driver en fotbollsklubb på riktigt.

Vilka skillnader upplever du finns inom fotbollen mellan Syrien och Sverige?

Den största skillnaden förutom väderförhållandena, fortsätter Joseph och ler, är att i Sverige är man mycket längre fram vad gäller utbildning och håller en högre nivå på lärandet av fotboll till spelarna. I Syrien är man heller inte lika långt framme med digital kommunikation som här, vilket försvårar fotbollsarbetet en del.

Dock tror jag att om Syrien hade haft samma resurser hade det satsats mer på fotboll än vad det görs i Sverige idag. I Syrien är fotboll sporten nr. 1, 2, 3, 4, 5 och på plats nr. 6 samt 7 finner du basketen och handbollen. Jag upplever inte att prioriteringen ser likadan ut i Sverige. En annan skillnad är att Sverige har kommit väldigt långt med sin jämställdhet. I Syrien finns det tyvärr fördomar kvar än idag och alla är inte välkomna att spela fotboll, t.ex. kvinnor och tjejer.

Sundbybergs IK Fotboll riktar ett stort tack till Joseph!

Fotnot: Efter intervjuns publikation upptäckte vår styrelseledamot Abboud Maksoud (också med ursprung från Al Hasakah) av en slump att artikeln handlade om Joseph, som är en god vän till hans familj sedan lång tid tillbaka i Syrien. Ibland är världen liten!

Arkiv