Riktlinjer för lagmaterial

23 januari 2015

SIK Fotbolls ledning har upprättat riktlinjer för lagmaterial. Målet med riktlinjerna är att det ska vara tydligt vad du som ledare kan förvänta dig att laget ska få och att SIK Fotboll ska ha kontroll över de mycket stora kostnader som är förknippade med lagmaterialet.

Otydlighet har genom åren drivit upp förväntningarna på vilket material som ska delas ut, försvårat konsulenternas förmåga att reglera utdelningen och drivit upp kostnaderna. Riktlinjerna gör att vi kan ha rimliga förväntningar och använda pengarna där vi planerar för att de ska användas.

Riktlinjerna:

Vad är lagmaterial?
Material som respektive lag får låna av SIK Fotboll och som används för att bedriva träningar och spela match. Första gången lagmaterial delas ut är i samband med att nya lekislag bildas. Materialet lämnas tillbaka när laget lägger ner eller så byts materialet ut i takt med att barnen växer. Inget lag ”äger” sitt lagmaterial.

När och hur kan vi beställa lagmaterial?
Beställning sker en gång per år, i början av året. Kansliet meddelar via hemsidan om specifikt avsatta dagar där du kan komma dit för att beställa.

Det här ska då göras:

  1. Du tar med lagets nuvarande lagmaterial till kansliet.
  2. Kanslipersonalen inventerar materialet och jämför mot det material du tidigare fått.
  3. Materialet du har kompletteras så att materialet överensstämmer med vad laget är berättigad till enligt nedan.
Om ditt lag inte närvarar bedömer vi det som att laget inte är i behov av nytt material.

Vad är vårt lag materialmässigt berättigade till?


  • Lekis: 1 boll per spelare inklusive bollnät, 1 kona per spelare, 1 väst per spelare utifrån tre olika västfärger och en liten förbandslåda.

  • 5-manna: 1 boll per spelare + 2-4 extrabollar inklusive bollnät, 2 konor per spelare, 1 väst per spelare utifrån 3 olika västfärger och påfyllning av den lilla förbandslådan.

  • 7-manna: 1 boll per spelare + 2-4 extrabollar, 2 konor per spelare, 1 väst per spelare utifrån 3 olika västfärger och påfyllning av den lilla förbandslådan.

  • 9-manna: 1 boll per spelare + 2-4 extrabollar inklusive bollnät, 2 konor per spelare, 1 väst per spelare utifrån 4 olika västfärger, kaptensbindel och en fylld medicinväska (därefter fyller laget på).
  • 11-manna: 1 boll per spelare + 2-4 extrabollar inklusive bollnät, 2 konor per spelare, 1 väst per spelare utifrån 4 olika västfärger och en kaptensbindel.
Jag såg ett annat SIK-lag använda häckar, hur får vi det?
Alla lag kan på egen hand införskaffa annat material än det som delas ut av Kansliet. Visselpipa, häckar, taktiktavla mm finns i de flesta sportbutiker. Däremot finns det i våra gemensamma förråd, vid Golfängarnas BP och Sundbybergs IP, popup-mål, stegar och pinnar.

Hur gör vi med matchställ och målvaktsutrustning?
Det får ni av Kansliet. Ett komplett matchställ innefattar matchtröjor i siffrorna 2-16, alternativt 17-31. Målvaktströja, målvaktsbyxor och handskar ingår. Ni får matchställen det år spelarna fyller 7 år. Storlekar som då finns att beställa är 140, 152, 164, S, M och L på både matchställ och målvaktskläder. Målvaktshandskar finns i storlekarna 4-12.

Observera att nya matchställ ska räcka under flera år till flera lag och sedan lämnas tillbaka i sin helhet, med alla nummer. Om ditt lag inte lämnar hela matchstället kan laget bli skyldiga att köpa in ett nytt. Matchställen kostar mycket pengar och går att återanvända, men om de saknar nummer kan de inte kompletteras, då nya tröjdesigner kommer ut regelbundet.

Vi har både tappat bort bollar och så har vissa gått sönder, kan vi beställa nya?
Så fort ni får nya bollar, signera dem med ert lagnamn och dokumentera antalet bollar ni har. Inför och efter träning räknar ni alltid antalet bollar för att vara säkra på att ni går ifrån träningen med lika många bollar som ni kom med till träning. Enstaka bollförluster täcks upp av extrabollarna ni fått och större bollförluster behövs gås igenom med kansli.

Om en boll av olika anledningar inte är hållbar kan den byttas ut mot en ny boll på kansliet. Om ny boll inte finns hos kansliet får laget ny boll när kansliet reklamerat bollen.

Från och med när gäller det här?
Styrelsen har beslutat att ovanstående policy gäller med start från 1 februari 2015.

Arkiv