15 viktiga punkter i anfallsspelet...

Mister Stephanos, 22 feb 2019

DET HÄR ÄR ETT BLOGGINLÄGG FRÅN 2014 - EN FAVORIT I REPRIS!

Det finns många olika sätt och se på anfallsspel, försvarsspel, omställningar etc. Jag tycker det är viktigt att man är konkret i vad som är viktigt för en själv och inte hamnar i lägen tar man "endast" pratar om bredd, djup, rörelse etc. Jag tänkte nedan presentera viktiga punkter för mig i träning av anfallsspel för Herrlaget och det kan beskrivas vara en del av spelidén för anfallsspelet:


Vi utgår från följande huvudprinciper i anfallsspelet: En reaktiv spelprincip (frågeställningsprincip) och en motsatsspelsprincip. Ett reaktivt spel innebär i korthet att vi provocerar fram reaktioner hos motståndarna och att vi agerar utifrån det. En motsatsspelsprincip innebär att vi nyttjar de naturliga ytorna som uppstår; exempelvis när ett lag centrerar uppstår ytorna på kanterna, när vi anfaller på ena kanten uppstår ytor på andra kanten, när motståndarna sätter press på oss tidigt i spelyta 1 så är deras spelyta 3 stor och vi nyttjar den. Dessa två principer konkretiserar genom följande punkter

 1. Vi vill ha rättvända spelare – om spelaren är felvänd hitta tillbaks till rättvänd spelare eller vänd upp.
 2. Skapa en övertalighet på plan såväl på egen planhalva som på motståndarnas planhalva.
 3. Vi skiljer på possession och positional play. Possession är ett bollinnehav som främst syftar på att inte tappa boll och är en metod för att inte släppa in mål. Positional play innebär ett bollinnehav vars syfte är att ta sig framåt och ses som en metod för att göra mål. Vi vill övervägande ha ett positional play men med inslag av possession.
 4. Vi skiljer på positiv och negativ vändning i backlinjen. En positiv vändning sker med en central mittfältare eller mellan mittbackarna och är en signal för att börja driva boll för mittbacken. En negativ vändning sker genom målvakten och är en signal för att fortsätta ”rulla” i backlinjen.
 5. Vi jobbar med kollektiva tempoväxlingar – vi går ner i tempo för att därefter explodera
 6. Vill hitta vinklar i spelet genom diagonalpassar för att öka möjlighet att bli rättvända samt försvåra för motståndarna i deras försvarsspel.
 7. Noterar om motståndarna är markeringsinriktad eller positionsförsvarsinriktad.
 8. Spela in bollen på tömda ytor, det vill säga att vi passar in till en yta som en spelare har lämnat och en annan spelare kommit in till. Med andra ord spela på andralöpning istället för förstalöpning när det är möjligt.
 9. Erövra spelytor efter det reaktiva behov som föreligger – dock är strävan att erövra en åt gången.
 10. Använder av oss de kollektiva anfallsvapnen väggspel och överlapp/underlapp överallt på plan.
 11. Vi använder oss av de kollektiva anfallsmetoderna såsom uppflyttning i anfallsspel – dvs. att vi håller laget kort och flyttar upp backlinjen. Givetvis använder vi oss spelvändningar som metod för att uppnå motsatsspelsprincipen.
 12. Skapa en-mot-en situationer i sista tredjedelen.
 13. Innan bollhållaren får bollen skall han tänka på följande (framförallt i genombrottsfasen): Se sig omkring, vara i ständig rörelse, söka fria ytor, ge vinklar till bollhållare, vara på blind sida för försvararen, analysera och bestämma den bästa lösningen.
 14. När vår spelare har bollen (framförallt i genombrottsfasen): Alltid täcka bollen, Välja rätt hastighet, ta beslut och leverera boll, veta var målet är och alltid sträva efter målet, "rätt antal touch” = så få touch som möjligt, spela på fot eller yta och veta var medspelaren vill ha den
 15. När bollhållaren har passat ifrån sig bollen: Ta ny position och skicka information till bollmottagaren.

Sundbybergsmodellen, vår läroplan för fotboll

Det du läser om fotboll här i bloggen kan du läsa mer om i boken Sundbybergsmodellen. Alla medlemmar, spelare och ledare i Sundbybergs IK Fotboll får den gratis. 
0 kommentarer. Skriv en kommenter

Sist men inte minst. Nu satsar vi stort på Herrlaget!

Roberto, 10 feb 2019


Sedan ca 8 år har den enorma förändringen av SIK Fotboll nu pågått. En förändring som började med en önskan om att en vanlig fotbollsklubb kunde få ägna sig åt just att lära ut fotboll. Inte bara administration och akut problemlösning. 

Det första steget handlade om att bättre ta hand om de minsta barnen. Nästa steg att ta hand om de större. En tydlig värdegrund och egen fotbollsmodell lade grunden. Ett stabilt ekonomiskt tänk och en demokratisk förankring präglade alla steg. För vårt arbete fick vi priset årets barn- och ungdomsförening 2015. På vägen har vi lyft flick- och damfotbollen, vilket gav oss årets jämställdhetspris 2018. Idag lyfts ofta Sundbybergs IK Fotboll som ett föredöme för andra föreningar. 

Vi har jobbat med allt, utom Herrlaget

Vi har gått rakt emot vad de flesta klubbar gör. Det vanligaste är att man bränner alla resurser på just Herrarna. Kanske till och med går i konkurs på köpet. Vi har istället först tagit hand om våra yngre spelare och damsidan. Det är sant att Herrlaget gått från Div 4 till Div 2 och nu spelar där för fjärde året i rad. Men det har varit möjligt tack vare många fina individuella insatser. Det har inte varit på grund av en uttänkt strategi från SIK Fotboll. 

Men nu är det dags för Herrarna!

Årets Herrlag blir det första att jobba enligt SIK Fotbolls nya strategi. En strategi som ska lägga grunden för åratal av bra verksamhet. Målet är att bli lika omtalade för vår seniorverksamhet som vi har blivit för vår ungdomsverksamhet. Vår värdegrund ska prägla allt som görs även i Herrlaget. Precis som den redan gör i alla andra delar av SIK Fotboll. 

Vi har nu en plan för rekrytering och spelarutveckling som helt och fullt fokuserar på spelare som vill spela fotboll. Som älskar fotboll och förstår att det är få förunnat att få spela i Div 2 med en organisation som SIK Fotbolls i ryggen. Spelare som lägger allt sitt fokus på sin egen prestation och förbättring. Dem som vill träna för att nå sin högsta nivå och bara bryr sig om just det. Det är bara så man som spelare kan nå långt med sin fotboll och det är bara så man kan vara ett föredöme för klubbens alla yngre spelare. 

Samma sak gäller för våra ledare. I Yasin har vi hittat den tränare vi ville ha. En tränare som har passionen, kunskapen och karaktären att leda oss in i nästa steg. Han kommer att kräva mycket av sitt lag, men det är ju det som krävs när vi satsar för att nå våra mål. Vår sportchef Elias kommer också att göra allt för att Yasin och spelarna ska lyckas.

Målsättningarna är glasklara

Stora förändringar kräver tålamod, men vi tror mycket starkt på det vi gör. Sundbybergs IK Fotbolls Herrlag ska stabiliseras som ett konkurrenskraftigt lag oavsett division laget deltar i och spelarna ska vara ett föredöme för alla de familjer de representerar. 

Vi ses på Sundbybergs IP 2019!

0 kommentarer. Skriv en kommenter

Vårt seniorlag spelade i Allsvenskan år 2000 (jo, faktiskt)

Roberto, 3 okt 2018

Det är inte många som vet det av dagens aktiva i Sundbybergs IK Fotboll, men vårt damlag spelade faktiskt allsvensk fotboll på Sundbybergs IP för bara 18 år sedan. På söndag spelar vi seriefinal för att kliva upp till Div 4. Efter att 4 gånger lagt ner Damlaget och startat om igen. Om man inte kan sin historia riskerar man alltid att göra om samma misstag eller att dra fel slutsatser. Här är mitt bidrag för att du ska se dagens Damlag i historiskt ljus. 

Sundbybergs IK tog sig till Damallsvenskan år 2000 med hjälp av ett par duktiga spelare som några år tidigare sökt sig till Sundbybergs IK. Intresset för att vara med ökade med framgångarna och flera starka spelare anslöt. När laget föll ur Damallsvenskan samma år slutade några av de mest tongivande spelarna, med spelarflykt som följd. Eftersom spelare togs in uteslutande utifrån och nivåskillnaderna blivit så stora mot ungdomslagens spelare, stod laget utan möjlighet att spela vidare i divisionen under. Som en konsekvens lades laget ner. Dessutom var ungdomssidan tömd på spelare som gått till andra klubbar för att få senior speltid och ekonomin för hela sektionen var illa åtgången. Baksmällan blev total. Idag tjänar lärdomen till att ständigt påminna oss om att kortsiktiga drömmar om seniorlagens framgångar är det största hot vi har mot vår ekonomi. 

Att gå till högre divisioner är en drivkraft för många inom idrotten, men för Sundbybergs IK Fotboll är det vår barn- och ungdomsverksamhet som står i centrum (och så borde det rimligtvis vara överallt utanför bolagsfotbollen). Våra seniorlags värde ligger i att ge våra barn och ungdomar en (före)bild av steget mot seniorfotbollen. Men vår värdegrund och våra prioriteringar ska vi inte kompromissa om mer. 

Efter kollapsen av Damlaget 2001 startade vi om i Div 5 med i huvudsak spelare från den äldsta träningsgruppen som då fanns. Efter ett antal år stod det plötsligt klart, vid säsongsstarten 2013, att det inte fanns någon trupp kvar. Laget fick dras ur serien innan den drog igång. Samtidigt hade vi haft flera år av bra utveckling med vår flickverksamhet. 2013 fanns tre äldre ungdomsgrupper (F01, F00, F99) som började undra vad som skulle hända när de nådde högre ålder. Det fanns inget juniorlag och inget damlag. Ledarna ville veta. Trots att vi egentligen varken hade resurser eller tid, satte vi oss för att prata igenom saken. Resultatet blev en första ny damlagssatsning 2015. Kraften räckte dock inte till för att den skulle hålla i mer än ett par år. 2016 fanns återigen inte en tillräckligt stor trupp kvar för seriespel. 

2016 lyckades vi samtidigt värva Elias Gergi som ny damjuniortränare. Han tog hand om de äldre flicklagen och saker började gå i rätt riktning. Samtidigt hade också utvecklingen av fotbollssektionen i övrigt ständigt frigjort mer kraft. När vi i år (2018) startade om satsningen var det med en helt annan tydlighet i grunden, med underlaget från våra damjuniorer och med satsning av rejäla resurser på både damjunior och damlag. Vi har också flyttat över resurser från herrsidan till damsidan. Idag har vi en fantastisk dedikerad tränarstab i både damlag och damjuniorer. Kvaliteten och värdegrunden vi nu bygger på är något helt annat vi haft än någonsin tidigare. På det har vi en mycket fin återväxt underifrån. 

Sundbybergs stad har följt vårt idoga arbete och belönade Sundbybergs IK Fotboll med årets jämställdhetsstipendium 2018. Det är vi mycket tacksamma för!

När vi nu spelar seriefinal på söndag så är det inte vilken seriefinal som helst. Det är framtidens fotbollsorganisation i Sundbybergs IK Fotboll som spelar match. Det är inte drivkraften att resultatet är allt som styr, utan viljan att uppnå kvalitet och att ge våra ungdomslag de förebilder de ska ha. Det här damlaget är just det. 

De förtjänar ditt stöd och du behöver dem för att din klubb ska må bra.

Från ord till handling - vi ses på IP!

Dag: Söndag 7/10
Plats: Sundbybergs IP
Tid: kl 13:00
På spel: Avancemang till div 4
Motstånd: Råsunda IS

4 kommentarer. Skriv en kommenter

Du vann valet, det blir en ny fotbollshall (multisporthall) på IP!

Roberto, 10 sep 2018Förra mandatperiodens kommunstyrelse tog i våras det efterlängtade beslutet om att bygga den nya multisporthallen på Sundbybergs IP. Vi följde upp beslutet inför valet för att försäkra oss om att politikerna skulle fullfölja efter valet. Nu när valet är över kan vi äntligen säga fullt ut att hallen blir av.

Det finns en stor majoritet för att hallen ska byggas!

Glädjen inom Sundbybergs IK Fotboll är total. Vi har nu tre av de mest spännande åren i vår historia framför oss. Byggstarten är satt till hösten 2019 och nu drar vi genast igång dialogen med kommunens tjänstemän för att hallen ska bli precis så bra som dem och vi hoppas. Med stor ödmjukhet ska vi nu berätta om hur vi tror att anläggningen kan skapa alla de förutsättningar för positiv idrott som vi står för. 

Stort tack till alla er som jobbat så hårt för att få det här att gå i mål. Det är lätt från utsidan undra varför det ska vara så svårt att bara fatta ett beslut. Men tro mig, det är oerhört många intressen, kompetenser och synpunkter som ska tas med. När man driver ett projekt av den här storleken krävs en motivation som går utöver vad ett normalt arbete kan skapa. Tack!  

Håll dig uppdaterad om fortsättningen här på sikfotboll.se. 

/Roberto

Tidigare inlägg i ämnet: 
Hej Jonas Nygren, kommunstyrelsens ordförande (nov 2015)
Möte med kommunen om vinterträning (nov 2015)
Ingen bra start kommunalråd Mikael T Eriksson (jan 2016)
Snart får idrotten och fotbollen i Sundbyberg svar om anläggningar (maj 2018)
Pressmeddelande: Unik idrottsanläggning byggs i Sundbyberg! (maj 2018)
Vem ska du rösta på? Vi har frågat partierna om nya fotbollshallen(aug 2018)

0 kommentarer. Skriv en kommenter

Vem ska du rösta på? Vi har frågat partierna om nya fotbollshallen

Roberto, 24 aug 2018


Nuvarande kommunstyrelse tog i våras det efterlängtade beslutet om att bygga den nya anläggningen på Sundbybergs IP. Det var en fantastisk framgång för idrotten och medborgarna i Sundbyberg, då det nu finns ett förankrat beslut om prioriteringar och en idogt framarbetat idé om hur beslutet ska ta formen av en anläggning för framtiden.  

Allt är klart för projektstart med andra ord. Om det inte vore för valet! Vad tänker egentligen partierna göra med projektet om de får makten efter valet? Kommer de att jobba för att anläggningen blir av som planerat eller ska de se till att det blir ytterligare diskussioner och 5-10 års väntan? 

SIK Fotboll har frågat:
"Kommer ditt parti att arbeta för att den nya inomhusanläggningen på Sundbybergs IP förverkligas i den form det nu är beslutat?"

Här får du svaret. Hoppas det blir till nytta för dig! 


PARTISVARPOLITIKERVÅR KOMMENTAR
C
JA
Stefan Bergström
La fram nuvarande förslag

L
JA
Johan Storåkers
La fram nuvarande förslag

MP
JA
Emelie Tillegård
La fram nuvarande förslag

M
JA
Mikael T Eriksson
La fram nuvarande förslag

SD
JA
Stefan Buncic
Stödjer nuvarande förslag

KD
NEJ
Maria Bohman
La fram nuvarande förslag, men vill diskutera placering och utseende.

V
NEJ
Jesper Wiklund
Stödjer en anläggning, men vill diskutera placering och övrig planering av hus.

S
NEJ
Åsa Zetterberg
Stödjer en ny anläggning för is-sporterna och vill att sundbybergarna ska få tycka till ännu mer om anläggningen.

Bästa hälsningar // Roberto

0 kommentarer. Skriv en kommenter

Senaste inlägg