FAQ - Vanliga frågor

Innehållsförteckning:
1. Om Sundbybergs IK Fotboll
2. Börja hos oss
3. Våra träningsgrupper
4. Fotbollsskolan
5. Fotbollslekis
6. Kvällsfotboll
7. Sumpan Cup
8. Styrelsen
9. Kansliet
10. Ledare
11. Kläder och material
12. Utbildning

1. Om Sundbybergs IK Fotboll

Fråga: Vilka fotbollsplaner bedriver Sundbybergs IK Fotboll sin verksamhet på?
Svar: Fotbollsplaner i Sundbyberg som Sundbybergs IK Fotboll bedriver fotboll på är Sundbybergs IP, Örvallen, Golfängarnas BP ("Kaninburen"), Hallonbergens BP, Rissne IP och Ursviks IP. Mera fakta om våra fotbollsplaner hittar du här.

Fråga:
Vad är Sundbybergsmodellen för något?
Svar:
Sundbybergsmodellen skapades i sin första version 2008 och har kommit att stå som förebild för flera andra klubbars arbete med att skapa en sammanhållen modell för fotbollsträning. Med nya Sundbybergsmodellen har Sundbybergs IK Fotbolls modell fått ytterligare spridning i Sverige, men även utanför landets gränser.

Fråga: Hur gör man för att få ett eget exemplar av Sundbybergsmodellen?
Svar: Medlemmar i Sundbybergs IK Fotboll får så klart ett alldeles eget exemplar utan extra kostnad. Om du inte är medlem och vill beställa finns Sundbybergsmodellen ute i bokhandeln och går att beställa på Bokus eller på bokens egen sida.

Fråga: Vad innebär Sundbybergs IK Fotbolls värdegrund?
Svar:
Vår värdegrund och vår läroplan (Sundbybergsmodellen) sätter ramar för hur och vad vi gör i Sundbybergs IK Fotboll. Vår värdegrund med 5 nyckelord i korthet:
Fotboll – därför finns vi
Inklusivitet – du får vara med
Transparens – vi är öppna med allt
Engagemang – hur kan just du bidra?
Kvalitet – vi siktar på det bästa
Du kan läsa mer om vår värdegrund här.

2. Börja hos oss

Fråga: Mitt barn vill bli spelare i Sundbybergs IK Fotboll, hur gör jag?
Svar: Kul att du är intresserad av att spela med oss i Sundbybergs IK Fotboll! Fyll i dina eller ditt barns uppgifter i fältet längst ner här så blir du kontaktad av våra fotbollskonsulenter så fort de har möjlighet. Tiden det tar kan periodvis variera.

Fråga: Jag är intresserad av att bli ledare i Sundbybergs IK Fotboll, hur gör jag?
Svar: Du är alltid välkommen att anmäla ditt intresse om att bli ledare i Sundbybergs IK Fotboll. Det gör du genom att fylla i formuläret längst ner här.

Fråga: Vad kostar det att spela?
Svar: Allt kring avgifter för fotbollsspelare och administrativa frågor kring avgifter finner du här.

Fråga: Vad är Fotbollsfonden för något?
Svar: En fond med medel för medlemmar som behöver extra stöd. Syftet med fonden är att ekonomiskt hjälpa enskilda medlemmar som inte skulle ha möjlighet att själva bekosta lekis- och sektionsavgifterna.

Fråga: Hur ansöker jag om stöd från Fotbollsfonden?
Svar: För att söka medel från Sundbybergs IK Fotbolls fond fyller du i formuläret längst ner här.
Beslut tas löpande vid ordinarie styrelsemöten.

3. Våra träningsgrupper

Fråga: Vart hittar jag information om lagen i Sundbybergs IK Fotboll?
Svar: Här finns alla lag i Sundbybergs IK Fotboll listade. Länkarna går till våra lagsidor i MyClub. Där kan du hitta kontaktuppgifter, kalendrar och läsa mer om lagens aktiviteter.

4. Fotbollsskolan

Fråga: Jag har hört mycket om er Fotbollsskola, vad är det för något?
Svar: Fotbollsskolan startade vi igång första gången 1982 och riktar sig till barn som är mellan 7 och 12 år. Fotbollsskolan hålls varje år och pågår under en vecka i augusti där barnen erbjuds fotboll och andra aktiviteter. Vill du veta mer om vår Fotbollsskola klickar du här.

5. Knatteskolan

Fråga: Knatteskolan, vad är det?
Svar:
Varje år startar vi upp nya träningsgrupper med de yngsta barnen som vill börja spela fotboll. Aktiviteterna hålls för barn från alla Sundbybergs områden på planer nära ditt barns hemmiljö (City, Duvbo, Rissne, Ursvik, Ör, Hallonbergen). Fotbollsaktiviteterna startar under augusti månad från det år barnet fyller 5 år och hålls 1 dag per vecka under ledning av Sundbybergs IK:s utbildade fotbollskonsulenter. Vi tränar utomhus på sommarhalvåret och inomhus på vintern.

Fråga:
Hur anmäler jag mitt barn till Knatteskolan?
Svar: Det gör du genom att fylla i formuläret längst ner här.

6. Kvällsfotboll

Fråga: Kvällsfotboll, vad är det?
Svar: Det är precis som det låter, fotboll på kvällstid. Målet med kvällsfotboll är att erbjuda ungdomar och vuxna från 10 år och uppåt en trygg och meningsfull fritidssysselsättning på tider då det finns ett stort behov av detta. Vi vill genom positiva förebilder förmedla idrottens värdegrund. Syftet med kvällsfotboll är att bidra till att bygga ett lokalt nätverk och stärka relationer mellan viktiga aktörer i närområdet och ungdomar.

Fråga: När är kvällsfotbollen?
Svar: Under vinterhalvåret arrangeras Kvällsfotbollen på kvällstid varje fredag och lördag i Hallonbergens sporthall. Om Kvällsfotbollens upplägg under sommaren kan du läsa mer här.

Fråga: Vad behöver jag göra för att delta på kvällsfotbollen?
Svar: Din enda uppgift är att se till att vara där och ha inomhusskor och inomhuskläder (inga jeans). Du behöver inte anmäla dig i förväg, det räcker med att du dyker upp. Glöm inte att ta med dig kompisarna!

7. Sumpan Cup

Fråga: Sumpan Cup, vad är det?
Svar: Sumpan Cup är en populär och omtyckt inomhusturnering som varje år arrangeras i Löthallen, centralt i Sundbyberg. Sumpan Cup är en uttalad breddcup som riktar sig till breddlag. Mer information om Sumpan Cup hittar du här.

8. Styrelsen

Fråga: Jag har ett omfattande förslag till styrelsen, hur kommunicerar jag det?
Svar: Kontakta någon av fotbollskonsulenterna med en skrivelse via mail. Ärendet behandlas i regel vid närmaste styrelsemöte efter att mailet skickats. Styrelsen har mycket att göra och periodvis måste man räkna med en längre svarstid.

Fråga: Jag vill lämna förslag till valberedningen, hur gör jag?
Svar: Du lämnar förslag genom att skicka mail till sammankallande här.

9. Kansliet

Fråga: Hur bokar jag kansliets möteslokaler?
Svar: Kontakta någon av fotbollskonsulenterna med en bokningsförfrågan. Efter bokningsbekräftelse kommer ni överens när ansvarig person kan komma förbi kansliet och kvittera ut nyckel.


Fråga: Hur prenumererar jag på nyhetsbrevet?
Svar: Längst ner under menyn till vänster på startsidan finner du en ruta där du fyller i önskad mailadress och klickar sedan på skicka.

10. Ledare

Fråga: Jag behöver utbildning eller inloggningsuppgifter till MyClub?
Svar: Om du är ledare och inte har inloggningsuppgifter eller behöver utbildning ska du vända dig till våra fotbollskonsulenter.

Fråga: Vad gäller för lagkassor?
Svar: Alla riktlinjer för lagkassor hittar du här.

Fråga: Vad gäller vid sponsring av mitt lag?
Svar: Det finns många riktlinjer kring sponsring och all sponsring med ”motprestation” är förknippad med reklamskatt. Alla riktlinjer för sponsring hittar du här. Om du har vidare frågor eller funderingar, tveka inte att kontakta Ylva Wastesson på kansliet.

Fråga: Vad gör jag som ledare om en spelare i laget förbrukar alkohol eller tobak under tränings- och/eller tävlingsverksamhet?
Svar: Om SIK Fotbolls riktlinjer kring droger inte efterlevs skall spelaren alternativt föräldrar tillsammans med spelaren kontaktas omedelbart. Ledare i spelarens lag ansvarar för spelaralternativ föräldrakontakt och vid behov deltar även en representant från sektionsstyrelsen.
Läs mer om SIK Fotbolls riktlinjer om droger här.

Fråga: Vad behöver jag tänka på för att få tillbaka utlägg av domararvoden?
Svar: Du behöver först ta reda på hur stort domararvodet är för ditt lags serie och kontrollera summan innan du betala. Klicka här för aktuella arvoden. Vidare ska du se till att alla uppgifterna på domarkvittot är ifyllda: namn, personnummer, adress, vilken match som dömts, serietillhörighet, matchnummer och datum. Det är väldigt viktigt att det just är ett domarkvitto du får av domaren då inga andra kvittotyper är giltiga.
Om domaren inte kan uppfylla det ovan nämnda ska du INTE betala något. Du ber då istället domaren kontakta Ylva Wastesson på SIK Fotbolls kansli för att i så fall få betalningen i efterhand. Kom ihåg att även du måste kontakta Ylva och berätta vad som hänt.

Fråga: På vilket sätt går själva betalningen av domaren till?
Svar: Själva betalningen kan gå till på något av följande sätt:
Om domaren och ledaren som betalar har Swish, används Swish.
Om domaren har Swish, men inte ledaren, så betalas domaren med kontanter.
Om domaren inte har Swish, men föreningens ledare har Swish, så betalas domaren genom insättning på konto. Ledaren kan alltid välja att betala domaren kontant.

Fråga: Vad händer om en domare för 7-, 9- och 11-mannamatcher inte dyker upp?
Svar: Om domaren inte dyker upp skall matchen spelas i alla fall. Hemmalaget är då ansvarigt för att matchen döms. Ersättning till en ”inhoppande” domare ska betalas om kvittot skrivs under. Stockholms Fotbollsförbund vill gärna veta om domaren inte dykt upp. Telefonnummer till Stockholms Fotbollsförbund är 08-444 75 00. Ring dit och begär att få prata med ”domaravdelningen”.

Fråga: Vad händer om en domare för en 5-manna match inte dyker upp?
Svar: Då SIK Fotboll tillsätter domare för 5-manna matcher vill vi veta om en domare inte dykt upp till en match. Ring till kansliet dagen efter och berätta det.

Fråga: Från vilket år ska spelaren licensieras hos Svenska Fotbollförbundet?
Svar: Året då spelaren fyller 15 år skall hen licensieras hos Svenska Fotbollförbundet. Blankett för licensintyg kan du ladda ner här. Den fylls i och lämnas in till fotbollskonsulenterna.

Fråga: Om spelaren vill spela i en ny förening efter 15 års ålder, vad gäller då?
Svar: Om spelaren vill spelar i en ny förening efter 15 års ålder, måste en övergångshandling fyllas i av berörda föreningar. Övergångshandlingen kostar 300:- och sker digitalt. Den nya föreningen begär en övergång i FOGIS (Fotbollens gemensamma informationssystem). När den gamla föreningen godkänt övergången är den redo att betalas. Det är den nya föreningen som står för kostnaden. Spelaren blir sedan spelklar för den nya föreningen efter 7 dagar.

Fråga: Vad är ungdomsregistrering?
Svar: För spelare 12-14 år görs en så kallad frivillig registrering hos Svenska Fotbollförbundet. Anledningen till den frivilliga registreringen är att enligt tävlingsbestämmelserna så är spelaren kvalificerad till spel först när registreringen är gjord. Det underlättar också administrationen om spelaren vill byta förening. Blankett för ungdomsregistrering kan du ladda ner här.


11. Kläder och material

Fråga: Vart kan jag handla era fotbollskläder?
Svar: Du handlar dem endast hos Stadium i Bromma Blocks. I butiken hittar du grön långärmad tröja, grön t-shirt, svarta långbyxor, vita shorts, gröna strumpor, väska med axelband, ryggsäck och mössa. Alla andra produkter i profilguiden går endast att beställa genom kontakta med kansliet.
Vår profilguide kan du ladda ner här.

Fråga: Jag är ledare i klubben och vill ha ledarkläder, vad gäller?
Svar: Riktlinjer för ledarkläder kan du läsa om här.

Fråga: Vad är lagmaterial?
Svar: Till material räknas det som respektive lag får låna av Sundbybergs IK Fotboll och som används för att bedriva träningar och spela match. Första gången lagmaterial delas ut är i samband med att nya lag bildas efter Knatteskolan. Materialet lämnas tillbaka när laget lägger eller så byts materialet ut i takt med att barnen växer. Inget lag ”äger” sitt lagmaterial.

Fråga: När och hur kan vi beställa lagmaterial?
Svar: Beställning sker en gång per år, i början av året. Kansliet meddelar via hemsidan om specifikt avsatta dagar där du kan komma dit för att beställa. Mer om riktlinjer kring beställning av material och vad ditt lag materialmässigt är berättigade till kan du läsa om här.

Fråga: Jag såg ett annat SIK-lag använda häckar, hur får vi det?
Svar: Alla lag kan på egen hand införskaffa annat material än det som delas ut av Kansliet. Visselpipa, häckar, taktiktavla mm finns i de flesta sportbutiker. Däremot finns det i våra gemensamma förråd, vid Golfängarnas BP, Sundbybergs IP och Örvallens IP, pop-up-mål, stegar och pinnar.

Fråga: Vi har både tappat bort bollar och så har vissa gått sönder, kan vi beställa nya?
Svar: Så fort ni får nya bollar, signera dem med ert lagnamn och dokumentera antalet bollar ni har. Inför och efter träning räknar ni alltid antalet bollar för att vara säkra på att ni går ifrån träningen med lika många bollar som ni kom med till träning. Enstaka bollförluster täcks upp av extrabollarna ni fått och större bollförluster behövs gås igenom med kansli. Om en boll av olika anledningar inte är hållbar kan den bytas ut mot en ny boll på kansliet. Om ny boll inte finns hos kansliet får laget ny boll när kansliet reklamerat bollen.

12. Utbildning

Fråga: Jag vill gå er domarkurs men är aktiv i en annan förening, vad gäller?
Svar: För att vara tillgänglig för våra domarkurser behöver du ha betalat in din medlemsavgift och samtidigt vara aktiv hos oss som medlem.

Fråga: Jag vill gå förbundets tränarutbildning, hur funkar det?
Svar: Sundbybergs IK Fotboll arrangerar i början av varje år Tränarutbildning C, som är det första steget, på Sundbybergs IK:s kansli. Att delta på den kursen är kostnadsfritt för ledare i Sundbybergs IK Fotboll. Har man ingen möjlighet att närvara på det datumet finns det möjlighet att gå kursen hos andra föreningar inom zonen Solna/Sundbyberg. Kontakta kansliet för mer info.