''Isse'' i Herrlaget lever för fotbollen

23 maj 2017

170513 Karlberg-SIK-37

Herrlagets 22-årige offensive mittfältare Ismail, även kallad "Isse" spelar med nummer 10 på ryggen, är bosatt i Tensta och kom till Sundbyberg förra sommaren.

Till vardags jobbar han i Hjulstaskolan som skolvärd och elevassistent, en skola där han själv gått. Vid sidan av sitt fotbollsspelande tränar han det nystartade seniorlaget Tensta City IK. De var en hårsmån förra året från att gå upp till division 6 och i år känner han sig säker på att de kommer gå hela vägen.

Som ung fick han sin fotbollsutbildning i Vasalund och lyckades ta sig till spel i Turkiets U15 och U16-landslag. Han var med på landslagssamlingar och träningsmatcher, men det blev aldrig någon tävlingslandskamp. Han var på den tiden yngst i Vasalunds U19-lag, och efter att under säsongen gjort mer än 25 mål, fick utmärkelsen "Europas Skyttekung spelare födda 1995", något som Turkiets Fotbollsförbund delar ut varje år till de som har turkiskt medborgarskap och spelar fotboll i Europa. Detta bidrog sedan till att han fick provträna för Gençlerbirliği SK i turkiska ligan. Efter att ha gjort 5 mål på 3 träningsmatcher kände han sig säker på ett erbjudande. Men klubbens val föll istället på en mer erfaren spelare från Dortmund.

– Det kändes tungt såklart. Men så kom en person från läktaren fram till mig och sa att han var scout och ville se mig i Nazilli Belediyespor som spelar i Turkiska andraligan. Jag trodde han skämtade först, men det visade sig vara sant och så blev det ett U21-kontrakt där istället!

Så en 17-årig Ismail packade sina väskor och flyttade till Turkiet där han fick bo på deras träningsanläggning, tillsammans med andra spelare från runtom Europa. Under sin tid i klubben fick han också göra inhopp i seniorlaget i den Turkiska Cupen. Det var en spännande och lärorik tid och gav "Isse" mersmak för proffslivet. Det är svårt i Turkiet att slå sig fram på seniornivå när man är så ung, så han valde till slut att flytta hem igen och påbörja sin seniorkarriär hemma i Sverige.

– Ja, så nu är jag här. Det blev spel i Vasalund och Konyaspor först, men nu känns det som att jag hamnat helt rätt. Jag kände redan till Stephanos (Tecle, tidigare tränare) när jag kom förra sommaren och allt kändes bra. Sedan blev det klart efter säsongen att han skulle sluta och då är det klart att man funderar lite. Men efter att ha träffat Kaveh (Magnusson) blev jag imponerad, jag såg vilken utvecklingsmöjlighet jag skulle få med en sådan tränare och bestämde mig för att stanna. Nu är det bara att kämpa varje vecka för en startplats, så tar vi det därifrån.

– Du kan göra vad du vill, uppnå det du vill, oavsett vart du kommer ifrån. Men det krävs hårt arbete och disciplin. Ingen annan kan göra det åt dig, utan bara du själv, menar Ismail.

Materialaren Uffe (Christiansen), som rimmar om våra spelare, har skrivit följande om Ismail; ”Isse är en snabb filur, spelar bra i ur och skur”. Redaktionen intygar att det stämmer bra, han är lite av en kreatör, en bra bollfördelare och ser kanske det som andra inte ser. Med en bra spelförståelse och så bollkär som han är, dvs motståndaren har svårt att ta bollen ifrån honom, kommer vi få se en hel del rolig fotboll under säsongen!

– Men vi lever inte riktigt upp till förväntningarna hittills, vi har mer att ge! Vi ska visa motståndarna var skåpet ska stå, direkt från avspark och sedan i 90 minuter. Då kommer vi nå en bra plats i division 2, menar "Isse".

Ismail har ambitionen att ta klivet utomlands igen, men först ska han landa i Sundbybergs IK Fotboll och sedan ta det steg för steg därifrån. – Jag har levt, lever och kommer alltid leva för fotbollen, den betyder allt. Hur länge jag kommer fortsätta? Ja, det blir kroppen som bestämmer, hos mig själv finns inget stopp, avslutar "Isse".

Det är dags för Ismail att ansluta till truppens matchgenomgång och som alltid i dessa samtal med våra spelare sitter man kvar med en värme i kroppen och en stark tillförsikt att det blir en mycket spännande säsong!


Text: Susanna Stensdotter
Foto: Henrik Kullberger 

Tidigare artiklar om herrlagsspelarna 2017:
Lauin Amen känner värmevågen från publiken
Christos Kitsos: "SIK är en enda stor familj"
Kjell Jönsson hörs hela vägen
Mohammed Sahid springer för hela laget
Ricardo Gray, en ödmjuk målskytt
Martin Limpar går i farfars fotspår
Melker Anshelm nickar bort den
Gustav Ericsson vill ta en plats
Oscar Stjernquist ger sig inte
Tahsin Anar värnar om de yngre
Camron Nguesseu bytte tröja
Besto Azu: "Det gäller att vara fokuserad"

Senaste inlägg