Lite fotbollstankar från New York!

Mister Stephanos, 12 nov 2011

Jag befinner mig i New York på semester och har det riktigt bra, saknar dock fotbollen då det är alldeles för lite fotboll i detta land!

Läste en artikeln skriven av DN's Johan Esk och såg ett tv-inslag i TV4 där det raljerades över att Stockholms fotbollsförbund tillsammans med klubbarna i Stockholm har tagit bort tabellerna på 7-manna. Typiska argument emot borttagandet av tabeller på 7-manna är:

  1. Leder till att vi inte skapar vinnare
  2. Vi släcker unga talangers låga
  3. Vi sållar inte agnarna från vetet - vilka barn som är mentalt starka och inte pallar för "trycket"
Min personliga uppfattning om argumenten ovan är att de saknar grund, är godtyckliga samt presenteras av personer som inte är insatta i spelarutveckling. Jag tänkte diskutera argumenten i samma ordning som de presenterats. 

  1. Jag delar inte uppfattningen och förstår inte riktigt logiken. Ett borttagande av tabeller innebär inte att tävlingsmomenten i matchen försvinner, således bidrar det inte i min mening till att vi framgent inte skapar vinnare. Det bygger dels på tesen att utvecklingen av spelare och vinna serier är samma sak och dels på tesen att utveckla "vinnarskalle" endast görs i samband med seriespel. 
  2. Återigen tycker jag att argumentet bygger på en tes om att utveckling av spelare och vinna serier är samma sak. Och så är det självklart inte - innebär dock inte att lag som vinner serien inte utvecklar spelare. Vi behöver i träning "odla" fram en kultur där det är roligt och viktigt och vinna där spelare stimuleras genom att erbjuda tillräckliga utmaningar i förhållande till individen. 
  3. Tycker att detta argument visar på ett systemfel i idrott som bygger på tesen att vissa har det och vissa har det inte så vi skiter i att träna - vi underhåller endast "talangen". Jag tycker en viktig utgångspunkt är att ju fler vi lyckas behålla i fotbollen desto större är sannolikheten att fler når "hela vägen fram" (är också bra ur ett folkhälsoperspektiv). Det är dessutom hiskeligt svårt att redan hos en tioåring göra en prognos över hur långt han/hon kan gå - jag kan det inte i vart fall.
Visste du att Spanien inte har tabeller förens spelarna är seniorer?
Visste du att England inte har tabeller förens spelarna är 16 år gamla?

Dessa länder - som har framgångsrika ligor och landslag - har valt denna väg just för att de är övertygade om att ifall tabeller existerade så skulle spelet i allt för stor utsträckning anpassas för att vinna serien. Tabeller tycker de skulle kunna uppmuntra till att exempelvis backar sparkar bort bollen istället för spela bollen just för att undvika och förlora matcher.

Avslutningsvis skulle jag vilja se följande åtgärder i Stockholmsfotbollen för att gynna spelarutveckling:

1. Spela 3 v/s 3 när spelarna är 8 år.
2. Spela 5 v/s 5 när spelarna 9 och 10  år.
3. Spela 7 v/s 7 när spelarna är 11 och 12 år
4. Spela 9 v/s 9 när spelarna är 13 och 14 år.
5. Börja spela 11-manna när spelarna 15 år
6. Börja använda tabeller först i 16 års ålder.

 

Kommentar I Spanien redovisas visst tabeller - och det redan från 8 års åldern. Du måste bara veta var du ska leta efter dessa tabeller. Gå in på fcf.cat och klicka dig fram - på Katalanska men du kan så mycket om Spanien så att det är väl inga problem :)
- Kalle Segeltorps P02U. 9 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
Svar till: Kalle Segeltorps P02U Tja Kalle! Kul att du kommentarer inlägget. Givetvis är jag inte en expert på spansk fotboll eller för den delen katalansk fotboll. Har varit inne och kikat på hemsidan som du hänvisade till och du har rätt; det finns tabeller uppenbarligen. Mitt resonemang kring Spanien och tabeller bygger på en diskussion jag hade med Jesús Enrique Gutiérrez på Örebros tränarsymposium 2011. Han arbetar som ungdomstränare för Real Madrid och engagerar sig även på nationell i Spanien i spelarutbildningsfrågor. Han menade på att inte ha tabeller i Spanien är en av framgångsfaktorerna i spelarutbildningen där för att slippa resultathets och ha ett utvecklingsfokus. Varför tabelelr finns i Katalonien kan jag inte svara på, dock finner jag det inte särskilt viktigt att diskutera just tabellernas existens utan snarare resonemang kring relationen mellan utveckling och vinna till nästan varje "pris". Vad tycker du om den relationen och vad spelar tabeller för roll i den relationen?
- Stephanos. 20 dec 2011 (Abuse)
Kommentar Hej Stephanos! Jag tycker att du fick till en mycket slående mening i att "vinna till varje pris" - där ligger problemet och inte i att det finns tabeller. Oavsett om resultaten sparas för en hel serie eller inte så finns det ledare som räknar fotbollsutveckling i antal mål. Det är okunniga ledare som dessa (och tyvärr ofta även föräldrarna i dessa lag) som inte ser att vinsten skapades inte som ett resultat av en fotbollsutbildning utan mer som en följd av att det manipuleras med toppning, speltider, taktik (sparka ut bollen långt och spring), mm. Problemet dock när tabeller tas bort är att de även används av lag och ledare som verkligen ser seriöst på fotbollsutveckling och där resultaten skapas genom att det utbildas individuellt skickliga spelare och en genomtänkt spelidé. I det senare fallet blir resultatet/tabellerna mer ett kontrollvärde för att mäta nivån i förhållande till övriga lag/spelare i en åldersklass och ett område. Varför är det viktigt att mäta? Svar: för att kunna justera. Det är klart att vi ändå kan hålla reda på resultaten själva men med hjälp av en tabell kan vi göra saker som t ex matchanpassa trupper till förväntat motstånd - varför skicka det tyngsta artilleriet när man kan istället skicka en trupp som man tror nätt och jämnt klarar uppgiften. Sånt underlättas av tabeller och är ett verktyg i fotbollsutvecklingen.
- Kalle Sandberg. 16 jan 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
Kommentar Tycker att du lyfter en poäng i att resultat bland annat kan användas som ett instrument för att bedöma om den träning man bedriver helt enkelt har den effekt man vill ha. Jag anser dock att baksidan av tabeller är större an "framsidan" och att duktiga tränare som skulle vilja använda tabeller som ett utvärderingsverktyg kan använda andra verktyg. Exempel på passande verktyg är att ha tydliga prestationsmål kopplat till spelidé som sedan kan följas upp. Vidare anser jag att den effekten du vill ha åt av tabeller tycker jag man som lag så gott som uppnår av resultatet i den specifika matchen. Dock försämras möjligheten med borttagandet av tabellen att kunna skicka rätt matchtrupp. Ett sätt att lösa det kan vara att man gör som vissa av Göteborgsklubbarna, de ringer varandra innan och stämmer av nivån på laget och försöker anpassa sig efter varandra. Så med andra ord tycker jag absolut att det finns vissa fördelar med tabeller men nackdelarna är större.
- Stephanos. 6 mar 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Senaste inlägg